Последни новини
Home / Законът / ВАС потвърди избора за концесионер на Летище “София”

ВАС потвърди избора за концесионер на Летище “София”

Defakto.bg

Върховният административен съд (ВАС) окончателно потвърди избора на френско-германския консорциум “Соф Кънект” за концесионер на Летище “София”. Той бе избран с решение на министъра на транспорта от 17 юли 2019 г., а на 14 ноември миналата година Комисията за защита на конкуренцията отхвърли жалбите на отхвърлените претенденти.

ВАС е последната инстанция по спора, решението е на върховните съдии Мариника Чернева, Кремена Хараланова, Мира Райчева – докладчик. Делото е образувано по три жалби – на френско-турският консорциум между “Еърпортс Де Пари” и “ТАВ
Хавалиманларъ Холдинг”, на “Фрапорт България” и на  британско-китайският консорциум “Витоша”.

Пред ВАС са били направени и искания за преюдициално запитване до СЕС за съответствието на текстове от Закона за концесиите. Те са отхвърлени с аргумента, че Съдът в Люксембург вече е тълкувал тези норми на общностното право и е определил ясно баланса между изискването за прилагане на разумни преклузивни срокове, с цел гарантиране на ефективност и бързина в рамките на процедурите по обжалване на решенията на възлагащите органи и изисването за ефективна съдебна съдебна защита на засегнатите субекти в производството, “която настоящият състав ще съобрази при постановяване на акта по същество на спора”.

Решението на ВАС още е в процес на заличаване на лични данни.

Съобщението на съда:

“Върховният административен съд остави в сила решението на Комисията за защита на конкуренцията от 14 ноември 2019 г. С него е потвърден изборът от  Министерството на транспорта, информационните съобщения и технологии на концесионер на летище София, с което за изпълнител е определен консорциум „Соф кънект“.

Административно дело № 14199/2019 беше образувано по касационни жалби на трима от участниците в процедурата за избор на концесионер на софийското летище. Това са консорциум „Витоша“;  консорциум между “Еърпортс Де Пари” ЕС.ЕЙ и “ТАВ Хавалиманларъ холдинг” А.Ш.“, както и участникът “Фрапорт България”.

Съдът е приел, че КЗК е осъществила дължимия контрол по законосъобразност и се е произнесла в рамките на проучването,  което е регламентирано в Закона за концесиите. Тричленният състав на ВАС е  установил също, че правилно КЗК не е открила нарушения при провеждане на процедурата, а също и несъответствия между офертата на спечелилия участник и документацията за възлагане на концесията.

Върховните съдии приемат, че КЗК е извършила дължимата проверка по законосъобразността на действията на министъра на транспорта, информационните съобщения и технологии както в процедурата за допускането до участие, така и по отношение на съответствието на определения за концесионер консорциум с критериите за възлагане на концесията, посочени в техническата документация”.

About De Fakto

Проверете също

Румен Радев: Много партии броят гласове и разпалват протести, но не излизат с ясни позиции за кризата

Много от партиите в момента броят гласове – ще вземат ли или ще изгубят гласове, …

Позиция на КЗД: Здравният министър трябва да коригира ограничителните мерки в заповедта за Ковид – сертификата

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) излезе със становище , в което препоръчва на министъра …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.