Последни новини
Home / Законът / Ковачева предлага спешни мерки за защита от фирми за бързи кредити, колектори и ЧСИ

Ковачева предлага спешни мерки за защита от фирми за бързи кредити, колектори и ЧСИ

Defakto.bg

 

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати информация до председателя на парламента Цвета Караянчева и председателката на правната комисия Анна Александрова във връзка с многобройните жалби, в които гражданите се оплакват от тормоза, който им оказват фирмите за събиране на вземания (колекторите) и фирмите за бързи кредити.

Броят на оплакванията е нараснал още повече по време на извънредното положение заради COVID-19., съобщава институцията.  „Задълженията на гражданите нарастват вследствие на непосилни лихви и такси. Спрямо тях се използват неправомерни методи за събиране на вземанията, някои от тях на ръба на закона“, посочва Ковачева.

Тя  предоставя подробен анализ на жалбите, конкретни предложения и подробна съдебна практика – върху който депутатите да стъпят, ако решат да сложат ред в дейността на колекторите и фирмите за бързи кредити в подкрепа на гражданите.

Сред предложенията на Диана Ковачева са: чисто съдебно минало за работещите във фирмите за събиране на вземания, забрана да се дават сведения за длъжника на трети лица, като например на близки и работодатели,  да се ограничи времето на общуване с длъжника.

С оглед на най-честите оплаквания, намирам за необходимо да се въведе забрана дружествата, занимаващи се със събиране на просрочени вземания, да начисляват такси, неустойки или санкции, които не са предвидени в договора със съответния клиент/потребител, като при условие че събират вземанията, да се ограничат правата им до начисляване на разумните разноски по събиране на вземането“, предлага омбудсманът.

И още – да се обмисли забрана на доставчиците на обществени услуги (монополисти) да прехвърлят вземанията си на такива дружества, тъй като те разполагат с достатъчен ресурс и възможности сами да организират събиране на дълга, вместо да ползват колекторски фирми.

Ковачева смята, че при неспазване на правилата, фирмите за събиране на вземания трябва да търпят строги санкции от страна на контролен орган, какъвто може да бъде Комисията за защита на потребителите.

Не на последно място бих искала да отбележа, че на европейско ниво се разглежда предложение за Директива на Европейския парламент и на Съвета относно лицата, обслужващи кредити, купувачите на кредити и събирането на обезпечения, но е в начална фаза и ще отнеме много време докато бъде транспонирана в законодателството ни“, пише омбудсманът.

Омбудсманът предлага  отново да бъде обмислена и възможността за законодателна защита на единственото жилище на длъжника – да не може да бъде продадено от съдебен изпълнител дори когато е ипотекирано до приключване на делото на длъжника поне на първа инстанция.

Писмото тук: https://www.ombudsman.bg/pictures/Letter_NS.pdf

На 1 юни бившият омбудсман Мая Манолова обяви, че подарява  подготвен законопроект на премиера  Бойко Борисов, който да постави  юзди на колекторските фирми.

 „Няма никакви изисквания, на които да отговарят фирмите, които събират дългове, никакви правила, никакъв орган, който да ги контролира, никакви санкции, които да им се налагат. Няма друг такъв субект, който да може дори осъждан да стане колектор“, изброи Манолова.

Законопроектът на Манолова забранява на топлофикации, мобилни оператори и елекроразпределителни дружества да продават задълженията на своите клиенти, т.е. пълна забрана за колекторите да събират сметки за ток, телефон, парно и топла вода.

 

 

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Образуваха дисциплинарни производства срещу военни магистрати заради подслушвани разговори с президента

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет  образува дисциплинарни производства за налагане на дисциплинарни наказания на …

ЕСПЧ: Съдилищата не са зачели правата на жертва на сексуална експлоатация, с чиито пари се е обогатявал трафикантът й

 На 28 ноември Европейският съд постанови решението си по жалба Krachunova v. Bulgariа.  За първи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

12 − seven =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.