Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата разпореди незабавна проверка на строежа „Алепу вилидж“ на Черно море  

Прокуратурата разпореди незабавна проверка на строежа „Алепу вилидж“ на Черно море  

Defakto.bg
Върховната административна прокуратура разпореди проверка на укрепването на свлачището на плажа Алепу край Созопол, съобщи държавното обвинение. Междувременно протестиращи жители на община Созопол изразиха възмущението си от действията на контролните органи, които  представят строежа като подпорна стена на свлачище с видими белези за строителство на хотел. Те поискаха прокуратурата да разследва опорочените процедури по прехвърлянето и закупуването на общинска земя от частни дружества.

 

Съобщението на прокуратурата:

Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира началника на Дирекцията национален строителен контрол (ДНСК) да извърши незабавна проверка на законността на строеж „Алепу вилидж“ в община Созопол, между нос „Свети Тома“ и т.н. „Шофьорски плаж”.

ВАП е образувала преписка въз основа на информация в медиите и министъра на регионалното развитие и благоустройството, както и на съвместната работа с Окръжна прокуратура – Бургас. Установеното от двете прокуратури до момента и отразеното в медиите сочи, че брегоукрепителното съоръжение по-скоро прилича на сграда, споменават се асансьорна клетка и стълбище, което поставя въпроси за съответствие на изграденото с издаденото разрешение за строеж.

Проверката е от компетентността на ДНСК и следва да се установи  на място и по документи дали се спазват всички нормативни изисквания на Закона за устройство на територията (ЗУТ), Закона за устройство на черноморското крайбрежие (ЗУЧК), подзаконовите нормативни актове по прилагането им, както и другите нормативни актове, свързани със строителство в защитени зони. Следва също така да се провери поотделно и комплексно целия инвестиционен и строителен процес, да се проведат огледи на място като се изискат и всички относими данни.

Резултатите от проверката следва да се представят на ВАП максимално бързо, с обобщен доклад, в който да бъдат отразени направените констатации, предприетите конкретни мерки и действия за отстраняване на закононарушенията и последиците от тях и за санкциониране на виновните лица, вкл. постановени административни актове, а в случай на извършено престъпление – да се предприемат незабавно действия по реда на НПК.

 

About De Fakto

Проверете също

ВКС върна за ново разглеждане дело срещу прокурорка

Върховният касационен съд върна за ново разглеждане на втора инстанция делото срещу прокурорката от ОП-Добрич …

Делото „Младост“: Експертиза обявява за негодни два „фатални“ записа

Процесът продължава утре в Апелативния специализиран съд, може да се стигне и до пледоарии Записите …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.