Последни новини
Home / Законът / В Полша искат имунитета на съдия заради решение, огласено пред медии. Европейски магистрати с онлайн протести в защита на Игор Тулея

В Полша искат имунитета на съдия заради решение, огласено пред медии. Европейски магистрати с онлайн протести в защита на Игор Тулея

Defakto.bg

Кампания в подкрепа на полския съдия Игор Тулея, спрямо когото е поискано отстраняване от длъжност и снемане на имунитета за наказателно преследване, организират в понеделник Европейската съдийска асоциация, МЕДЕЛ, полската съдийска организация „Юстиция“ и други.

Съдия Игор Тулея

Поводът е, че на 9 юни, вторник, Дисциплинарната камара на Върховния съд на Полша ще разгледа искането на прокуратурата срещу съдия Тулея. Срещу съдията от окръжен съд се води наказателно производство за разгледано от него дело, по което той е разрешил достъп на журналисти и е приел, че депутати от мнозинството на парламента са извършили престъпление.

До заседанието на Дисциплинарната камара се стига въпреки разпоредените от Съда на ЕС привременни мерки, предвиждащи спиране на дейността й заради съмнения за независимостта на този орган, създаден по идея на управляващата партия „Право и справедливост“ и излъчен от Националния съдебен съвет, пратеници в който имат управляващите. Становище за нарушения на правото на ЕС даде генералният адвокат Евгени Танчев.

В понеделник ще се проведат две онлайн демонстрации в подкрепа на съдия Игор Тулея и независими съдии: «Европа за Полша», организирана от  Юстиция, Европейска асоциация на съдиите EAJ, MEDEL, Норвежкият Хелзинкски комитет, Amnesty International Норвегия, Фондация за човешки права, Норвежка асоциация на съдиите и други, чрез видеострийминг в Youtube. Другата, полска акция е «150 града x 150 души», организирани от Юстиция, Темида, свободни съдилища, Хелзинкски комитет Варшава, Amnesty International Poland и други.

Съдия Игор Тулея от Окръжния съд във Варшава влиза в новините след като отсъжда, че депутат от управляващата партия в Полша умишлено е попречил на народни представители от опозицията да присъстват на гласуването на бюджета за 2017 г.

„При всички нас използват едни и същи методи, сценарият е винаги еднакъв“, коментира миналата година Тулея, цитиран от „Файненшъл таймс“. „Вече няма разлика между Полша и Изтока що се отнася до върховеството на правото“, заявява той.

„Спокойно чакам датата. Ще бъда във Върховния съд на 9 юни, но няма да ходя на заседание, което не е съд“, заявява сега Игор Тулея.

Националната прокуратура иска имунитета му, за да му повдигне обвинения за неизпълнение на служебни задължения и превишаване на правата му във връзка с решение, постановено на 18 декември 2017 г., за изслушването на което незаконно допуснал журналисти и разкрил „следствена тайна“. С решението си тогава съдията разпорежда на прокуратурата да провери дали депутати от управляващите са дали неверни показания. 

Като преценката дали заседанието да е публично или не, е изцяло в правомощията на съдията.

About De Fakto

Проверете също

423 кандидати се явиха на писмен изпит в конкурса за първоначално назначаване на 45 съдии в районните съдилища

В аудитории № 272 и № 292 на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ се провежда …

От седмицата: Варненският апелативен съд потвърди присъда за фиктивно наети работници и източване на еврофондове

Апелативният съд потвърди присъда за деклариране на неверни сведения за фиктивно наети работници с цел …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

15 − eight =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.