Последни новини
Home / Законът / Спецпрокуратурата проверява сигнала на Божков срещу Борисов, Горанов и Стоянова

Спецпрокуратурата проверява сигнала на Божков срещу Борисов, Горанов и Стоянова

Defakto.bg

Преписката за „Барселонагейт“ не е прекратена, съобщава спецобвинението

Специализираната прокуратура е започнала проверка по сигнала на  Васил Божков за извършени престъпления по служба от финансовия министър Владислав Горанов, шефа на бюджетната комисия Менда Стоянова и премиера Бойко Борисов.

Материалите са разпределени на прокурор Ангел Кънев, наблюдаващ  едно от досъдебните производства срещу бизнесмена, съобщи БТВ.  Върховна касационна прокуратура е изпратила в специализираната  24 страници нови материали за „евентуално извършени закононарушения от висши представители на изпълнителната и законодателната власт на Република България“.

Говорителят на спецпрокуратурата Кирил Пейчинов не уточнява какво има в материалите.

Миналия четвъртък главният  прокурор обяви, че в прокуратурата са постъпили два сигнала (от Васил Божков и „издание близко до Цв.Василев“) за корупция по високите етажи, които ще бъдат проверявани.

В публикация на Биволъ от петък бе оповестено съдържанието на сигнала на Васил Божков до главния  прокурор, президента, посолствата и др. ,  в който той твърди, че има снимков материал, записи и свидетели за това, че през последните три години  е предал 60 млн. лв. на премиера Бойко Борисов и министъра на финансите Владислав Горанов.  От публикуваното се разбира, че с различни политически средства  бизнесменът е бил принуждаван  да плаща огромни суми, за да “откупи” правото си на хазартен бизнес.

Пред БНТ премиерът се закле във внуците си, че освен една пура, друго от Божков не е получавал. А пред БТВ засили аргумента с клетвата :“Да пукна, ако лъжа“!

„За горепосочените обстоятелства, имам готовност да предоставя на прокуратурата пълни свидетелски покозания, подкрепени от веществени доказателства, включително документи, банкови извлечения, записи от охранителни камери, снимки и свидетелски показания„, пише  Божков, на когото междувременно са повдигнати 18 обвинения.

Междувременно специализираната прокуратура отрече да е прекратена проверката по „Барселонагейт“.

„Във връзка с публикация на сайта „Сега“ със заглавие „Българската проверка по „Барселонагейт“ е прекратена,  в която се твърди, че „Българската прокуратура е отказала да образува разследване по преписката за „Барселонагейт““, Специализирана прокуратура заявява, че отразената в статията информация не отговаря на истината“, е посочено на сайта й.

„Сега“  се позова на проверка в  електронния регистър на преписките в  спецобвинението, в която открива постановление за  отказ от разследване с дата 12 май.

Преписката по случая бе образувана в края на февруари, след като прокуратурата се самосезира след  публикацията в испанския вестник „Ел Периодико“, свързана с имоти и фирми в Барселона, които испанските власти проверяват за пране на пари. В нея се казваше, че  полицията в Каталуния Mossos d´Esquadra и специализираното звено за борба с корупцията към испанската прокуратура разследват дали премиерът Бойко Борисов е замесен в „международна схема за пране на пари“, през която от 2013 г. в Испания са влезли 5 млн. евро през две регистрирани в Барселона фирми – Numin Invest SL и Emma BGS SL. Двете дружества са свързани с бившата манекенка Борислава Йовчева.

Испанската полиция е съобщила на в. Сега,  че разследващите са събрали множество данни и продължават работата си, но не могат да огласят класифицирана информация.

Към настоящия момент в Специализирана прокуратура продължава работата по прокурорска проверка с посочения в статията на сайта „Сега“ предмет, пише на сайта на прокуратурата.

About De Fakto

Проверете също

Парламентът прие на първо четене и двата внесени антикорупционни закона

Народното събрание прие на първо четене и двата внесени антикорупционни закона. Единият е Законопроект за …

ВАС остави в сила решение на Административен съд – Кюстендил за ТЕЦ „Бобов дол“  

Върховният административен съд остави в сила решение на Административен съд – Кюстендил по административно дело …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.