Последни новини
Home / Законът / Спецпрокуратурата проверява сигнала на Божков срещу Борисов, Горанов и Стоянова

Спецпрокуратурата проверява сигнала на Божков срещу Борисов, Горанов и Стоянова

Defakto.bg

Преписката за “Барселонагейт” не е прекратена, съобщава спецобвинението

Специализираната прокуратура е започнала проверка по сигнала на  Васил Божков за извършени престъпления по служба от финансовия министър Владислав Горанов, шефа на бюджетната комисия Менда Стоянова и премиера Бойко Борисов.

Материалите са разпределени на прокурор Ангел Кънев, наблюдаващ  едно от досъдебните производства срещу бизнесмена, съобщи БТВ.  Върховна касационна прокуратура е изпратила в специализираната  24 страници нови материали за „евентуално извършени закононарушения от висши представители на изпълнителната и законодателната власт на Република България“.

Говорителят на спецпрокуратурата Кирил Пейчинов не уточнява какво има в материалите.

Миналия четвъртък главният  прокурор обяви, че в прокуратурата са постъпили два сигнала (от Васил Божков и “издание близко до Цв.Василев”) за корупция по високите етажи, които ще бъдат проверявани.

В публикация на Биволъ от петък бе оповестено съдържанието на сигнала на Васил Божков до главния  прокурор, президента, посолствата и др. ,  в който той твърди, че има снимков материал, записи и свидетели за това, че през последните три години  е предал 60 млн. лв. на премиера Бойко Борисов и министъра на финансите Владислав Горанов.  От публикуваното се разбира, че с различни политически средства  бизнесменът е бил принуждаван  да плаща огромни суми, за да “откупи” правото си на хазартен бизнес.

Пред БНТ премиерът се закле във внуците си, че освен една пура, друго от Божков не е получавал. А пред БТВ засили аргумента с клетвата :”Да пукна, ако лъжа”!

“За горепосочените обстоятелства, имам готовност да предоставя на прокуратурата пълни свидетелски покозания, подкрепени от веществени доказателства, включително документи, банкови извлечения, записи от охранителни камери, снимки и свидетелски показания“, пише  Божков, на когото междувременно са повдигнати 18 обвинения.

Междувременно специализираната прокуратура отрече да е прекратена проверката по “Барселонагейт”.

“Във връзка с публикация на сайта „Сега“ със заглавие „Българската проверка по “Барселонагейт” е прекратена,  в която се твърди, че „Българската прокуратура е отказала да образува разследване по преписката за “Барселонагейт”“, Специализирана прокуратура заявява, че отразената в статията информация не отговаря на истината”, е посочено на сайта й.

“Сега”  се позова на проверка в  електронния регистър на преписките в  спецобвинението, в която открива постановление за  отказ от разследване с дата 12 май.

Преписката по случая бе образувана в края на февруари, след като прокуратурата се самосезира след  публикацията в испанския вестник “Ел Периодико”, свързана с имоти и фирми в Барселона, които испанските власти проверяват за пране на пари. В нея се казваше, че  полицията в Каталуния Mossos d´Esquadra и специализираното звено за борба с корупцията към испанската прокуратура разследват дали премиерът Бойко Борисов е замесен в “международна схема за пране на пари”, през която от 2013 г. в Испания са влезли 5 млн. евро през две регистрирани в Барселона фирми – Numin Invest SL и Emma BGS SL. Двете дружества са свързани с бившата манекенка Борислава Йовчева.

Испанската полиция е съобщила на в. Сега,  че разследващите са събрали множество данни и продължават работата си, но не могат да огласят класифицирана информация.

Към настоящия момент в Специализирана прокуратура продължава работата по прокурорска проверка с посочения в статията на сайта „Сега“ предмет, пише на сайта на прокуратурата.

About De Fakto

Проверете също

ВКС образува Тълкувателно дело за понятието “имущество” по закона за отнемане на незаконно придобитото имане

Във ВКС бе образувано Тълкувателно дело № 4/2021  по въпроси, свързани с противоречиво приложение на …

Иван Гешев в Хага: Ако закрият спецправосъдието, България трудно ще изпълнява ангажиментите си към Лаура Кьовеши

Главният прокурор участва в 15-ия ежегоден Консултативен форум на главните прокурори на държавите членки на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.