Последни новини
Home / Законът / Адвокатът на Полфрийман пита дирекция „Миграция“: Все пак, отменена ли е забраната за напускане на страната?

Адвокатът на Полфрийман пита дирекция „Миграция“: Все пак, отменена ли е забраната за напускане на страната?

Defakto.bg

Отменена ли е наложената на Джок Полфрийман забрана да напуска България? Това питане официално е отправил днес адвокатът на чужденеца Калин Ангелов, адресатът е Дирекция „Миграция“ на МВР, научи Де факто от защитника. На снимката: директорът на „Миграция“ Николай Николов.

Поводите. След като на 28 май Върховният касационен съд обяви за недопустимо искането на бившия главен прокурор Сотир Цацаров за отмяна на поставеното условно предсрочно освобождаване на чужденеца, на 29 май от МВР дойде вест. Че вътрешният министър Младен Маринов е разпоредил на Дирекция „Миграция“ да предприеме съответните действия за отпадане на забраната на австралиеца да напуска страната. Конкретно, се съобщаваше за „съгласувателна процедура“ за отмяна на въпросната забрана. Оттогава изминаха десет дни, а резултат няма.

Цитираното по ред медии изявление дойде на фона на упоритостта на дирекцията на МВР да свали Полфрийман от списъка на чужденците със „забрана“ и възникналия по темата правен карамбол в административните съдилища. Все пак, както Де факто неведнъж писа, по едно от делата в Административен съд – София град в началото на годината съдия Боряна Бороджиева се произнесе еднозначно – наложената забрана за напускане на страната, въведена като защитна мярка за изтърпяване на присъдата на Полфрийман, е с отпаднало законово основание. И се отменя ex lege, по силата на закона. Да, но това решение е оспорено от МВР пред Върховния административен съд. А делото там е насрочено за септември.

В анотация към интервю със Сотир Цацаров – бивш главен прокурор, настоящ председател на КПКОНПИ, в неделя от Нова тв написаха, че „Делото „Джок Полфрийман“ е с окончателна развръзка. Австралиецът, убил Андрей Монов, може да се прибере у дома, след като дирекция „Миграция“ на МВР отмени забраната за напускане на страната“. Нататък г-н Цацаров обяснява за действията си като главен прокурор по казуса на чужденеца, натиска, на който е бил подложен, както и „свързаността“ на  съдиите от Софийския апелативен съд Калин Калпакчиев и Весислава Иванова с Българския хелзинкски комитет. В тази схема БХК присъства, защото шефът й Красимир Кънев е дал становище за „поправянето“ на Полфрийман зад решетките. Каква е правната логика на въпросното изреждане е въпрос с едногодишна давност. Въпросът за другата логика е риторичен.

В крайна сметка, с днешна дата отмяна на забраната Полфрийман да напусне България очевидно няма. Това е фактологията.

По правилата на правото, ограничението би трябвало да е отпаднало още през септември миналата година, когато излезе окончателното определение на Софийския апелативен съд. Но, ако нещата се движеха по правилата, ред съвременни герои нямаше да имат поле за изяви.

 

About De Fakto

Проверете също

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Правен екип на ИПИ: Пренебрегнатият въпрос за бюджета на съдебната власт в Конституцията не крепи доверието във ВСС

„Де Факто“ публикува становището, изпратено до парламентарната комисия по конституционни въпроси, от страницата на Института …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.