Последни новини
Home / Без категория / Адвокатът: Срещу братя Бобокови няма нито едно доказателство, че бизнесът им е свързан с италиански боклук

Адвокатът: Срещу братя Бобокови няма нито едно доказателство, че бизнесът им е свързан с италиански боклук

Defakto.bg

„В обвиненията срещу братя Бобокови, няма нито една думичка и годно доказателство, че бизнесът им е свързан с италиански боклук“, заяви адвокатът на русенските бизнесмени Илиян Василев в предаването 120 минути по БТВ.

Братята Пламен и Атанас Бобокови бяха задържани на 28 май по обвинение  за участие в организирана на престъпна група за злоупотреби с отпадъци, както и данъчни престъпления.  Василев  обжалва пред апелативния спецсъд постоянния арест на Атанас Бобоков, наложен му от първата инстанция. Другият брат бе освободен срещу 1 млн. лв. гаранция.

Обвинението срещу Атанас Бобоков е толкова неясно, че не би трябвало изобщо да има мярка за неотклонение срещу него, заяви Василев.  В самото прокурорско постановление се посочва, че въпросната престъпна група е действала от неустановена дата до ареста им през май. Не е описано какви престъпления са вършени, а по закон това е задължителен атрибут на привличането към отговорност.

При такова обвинение, съдът е поставен от прокуратурата в абсурдната и крайно неприемлива ситуация, сам да си формулира обвинението, казва адвокатът. Ако някой смята, че това е законово допустимо, от това следва, че специализираната прокуратура е абсолютно излишна институция и съдът сам може да изпълнява функциите и на обвинител, и на арбитър.

В четвъртък адвокатът на Бобоков Илиян Василев изпрати до медиите гневно отворено писмо срещу спецпрокуратурата, в което твърди, че в сградата на специализираните съд и прокуратура никога не е имало независимост,  а в  случая с Бобокови спецправораздавеното  разрушава един светъл бизнес. Пред очите на всички.

В жалбата си срещу ареста на Атанас Бобоков, адвокат Василев заявява, че  заводът на Бобокови в Монтана генерира отпадъци. Част от тях са суровина, от която се извлича чистото олово и се използва за производство на акумулатори. Има втори вид отпадък, който Василев нарича производствен. Именно заради неговото обезвреждане бизнесмените имат обвинение. Според прокуратурата те са спрели да го изнасят в чужбина, както са правили години наред. Вместо това са го предоставяли на български фирми, които нямали капацитет да го обезвредят.  Според прокуратурата, става дума за  схемата под контрола на бившия зам.-екоминистър Красимир Живков.  В нея участвали още ексшефът на плевенската РИОСВ Габриел Живков и още двама бизнесмени.

Според Илиян Василев обаче Бобокови са били изкуствено пришити към италианския боклук, а  фирмата им е давала отпадъци само на дружества, получили съответните нотификация от Министерството на околната среда, т.е. имащи разрешение да извършват въпросната дейност. Той е категоричен,че нито първата група отпадъци, нито втората, свързани с дейността на „Монбат“ имат нещо общо с така наречените „италиански боклуци“, които заляха страната миналата година.

Вносът на италианския боклук  е бил предварително, текущо и последващо контролиран не само от службите на  България, но и от съответните служби на всички държави, през които е преминавал и прокуратурата не сочи нито едно констатирано нарушение, категоричен е Василев.

About De Fakto

Проверете също

СЕС отхвърли жалба на Wizz Air Hungary Zrt. срещу решение на ЕК за одобрена помощ за румънската авиокомпания Blue Air

Жалбата срещу решението на Комисията за одобряване на помощта на Румъния за авиокомпания Blue Air …

След близо 70 години членство на страната в ООН, ВАС осъди Министерския съвет да обнародва устава на организацията

  Адвокатът има правен интерес да иска изпълнение на публичноправно задължение в полза на всички …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

12 + two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.