Последни новини
Home / Без категория / Адвокатът: Срещу братя Бобокови няма нито едно доказателство, че бизнесът им е свързан с италиански боклук

Адвокатът: Срещу братя Бобокови няма нито едно доказателство, че бизнесът им е свързан с италиански боклук

Defakto.bg

„В обвиненията срещу братя Бобокови, няма нито една думичка и годно доказателство, че бизнесът им е свързан с италиански боклук“, заяви адвокатът на русенските бизнесмени Илиян Василев в предаването 120 минути по БТВ.

Братята Пламен и Атанас Бобокови бяха задържани на 28 май по обвинение  за участие в организирана на престъпна група за злоупотреби с отпадъци, както и данъчни престъпления.  Василев  обжалва пред апелативния спецсъд постоянния арест на Атанас Бобоков, наложен му от първата инстанция. Другият брат бе освободен срещу 1 млн. лв. гаранция.

Обвинението срещу Атанас Бобоков е толкова неясно, че не би трябвало изобщо да има мярка за неотклонение срещу него, заяви Василев.  В самото прокурорско постановление се посочва, че въпросната престъпна група е действала от неустановена дата до ареста им през май. Не е описано какви престъпления са вършени, а по закон това е задължителен атрибут на привличането към отговорност.

При такова обвинение, съдът е поставен от прокуратурата в абсурдната и крайно неприемлива ситуация, сам да си формулира обвинението, казва адвокатът. Ако някой смята, че това е законово допустимо, от това следва, че специализираната прокуратура е абсолютно излишна институция и съдът сам може да изпълнява функциите и на обвинител, и на арбитър.

В четвъртък адвокатът на Бобоков Илиян Василев изпрати до медиите гневно отворено писмо срещу спецпрокуратурата, в което твърди, че в сградата на специализираните съд и прокуратура никога не е имало независимост,  а в  случая с Бобокови спецправораздавеното  разрушава един светъл бизнес. Пред очите на всички.

В жалбата си срещу ареста на Атанас Бобоков, адвокат Василев заявява, че  заводът на Бобокови в Монтана генерира отпадъци. Част от тях са суровина, от която се извлича чистото олово и се използва за производство на акумулатори. Има втори вид отпадък, който Василев нарича производствен. Именно заради неговото обезвреждане бизнесмените имат обвинение. Според прокуратурата те са спрели да го изнасят в чужбина, както са правили години наред. Вместо това са го предоставяли на български фирми, които нямали капацитет да го обезвредят.  Според прокуратурата, става дума за  схемата под контрола на бившия зам.-екоминистър Красимир Живков.  В нея участвали още ексшефът на плевенската РИОСВ Габриел Живков и още двама бизнесмени.

Според Илиян Василев обаче Бобокови са били изкуствено пришити към италианския боклук, а  фирмата им е давала отпадъци само на дружества, получили съответните нотификация от Министерството на околната среда, т.е. имащи разрешение да извършват въпросната дейност. Той е категоричен,че нито първата група отпадъци, нито втората, свързани с дейността на „Монбат“ имат нещо общо с така наречените „италиански боклуци“, които заляха страната миналата година.

Вносът на италианския боклук  е бил предварително, текущо и последващо контролиран не само от службите на  България, но и от съответните служби на всички държави, през които е преминавал и прокуратурата не сочи нито едно констатирано нарушение, категоричен е Василев.

About De Fakto

Проверете също

Първи осъден за търговия с гласове, 440 преписки и 56 производства за нарушения на политическите права

57-годишен мъж от плевенското село Ставерци е първият осъден за купуване на гласове за предстоящите …

Антон Станков: След решението за мандатите, съдиите Гроздан Илиев и Анастас Анастасов трябва да се върнат автоматично в КС

„Конституционният съд си вкара страхотен автогол, защото се опита да компенсира липсата на политическа воля за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.