Последни новини
Home / Законът / ВАП поиска от екоминистъра и шефа на ДНСК незабавна проверка на строеж в землището на Свети Влас

ВАП поиска от екоминистъра и шефа на ДНСК незабавна проверка на строеж в землището на Свети Влас

Defakto.bg

 Върховна административна прокуратура (ВАП) е поискала министъра на околната среда и водите (МОСВ) и началника на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) да извършат незабавна проверка на строеж в землището на Свети Влас в обхвата на зона „Емине- Иракли“.

Наскоро бе съобщено, че имот от скандална държавна заменка в гората над Св. Влас, собственост на братя Диневи, вече се застроява с ваканционно селище, а за да не  пречи на строителните дейности, само преди месец и половина Министерството на околната среда и водите е  изключило част от точно този имот от защитената зона. Разследването е на  Биволъ, който стига до извода, че още преди това скандално узаконяване, там са изникнали в груб строеж осем ваканционни къщи  от бъдещото екоселище “Венид Еко Вилидж”. Публикацията е под заглавие  – „Ревизоро дискретно изключил имот на Диневи в Св. Влас от Натура 2000 след като те го застроили„.

Ето какво гласи съобщение на държавното обвинение по този повод:

ВАП е образувала преписка въз основа на информация в медиите, в която се визира строежът на придобит имот като гора чрез замяна, която впоследствие  е призната за несъвместима държавна помощ.  В средства за масово осведомяване се твърди, че след промяна на предназначението на съответния поземлен имот /ПИ/ не са спазени правни норми, уреждащи изисквания за опазване на зони под режима на Закона за биологично разнообразие (ЗБР), съотв. за законност на строителството, регламентирани в Закона за устройство на територията /ЗУТ/ и Закона за устройство на Черноморското крайбрежие /ЗУЧК/.

Проверката е от компетентността на МОСВ и ДНСК и следва да установи по документи и на място, извършени ли са и продължават ли да се извършват строителни дейности в съответните поземлени имоти, както и съответстват ли на издадените строителни книжа. Попада ли ПИ в обхвата на зона „Емине – Иракли“ с код BG0001004, включен в Списъка към решения на МС. При проверката е нужно да се изясни издадени ли са актовете – предпоставка за законност на строителството, изискуеми съобразно ЗБР и ЗУТ. В доклада от проверката трябва да става ясно още какъв е резултатът от контрола, осъществен от РДНСК – Бургас по реда на чл.156 ЗУТ на разрешенията за строеж, както и съобразени ли са конкретните правила на ЗУЧК.

ВАП възлага на компетентните органи да се изяснят и всички останали условия за законност на строителството – собственост и статут на земята, наличие на необходимите предварителни договори, уреждане на взаимоотношенията между участниците в строителството, влезли в сила устройствените планове и т. н.

Освен това, ВАП изисква от министъра на земеделието, храните и горите административни преписки – по замяната, промяна на предназначението на поземления имот и възстановяване на държавната помощ.

По образуваната преписка ВАП изисква от главния архитект на Несебър да изпрати незабавно административните преписки по издаване на разрешения за строежа.

Резултатите от проверката следва да се представят на ВАП максимално бързо, с обобщен доклад, в който да бъдат отразени направените констатации, разкритите случаи на неспазване на приложимите правила, предприетите конкретни мерки и действия за отстраняване на закононарушенията и последиците от тях и за санкциониране на виновните лица, вкл. постановени административни актове, съставени актове за установяване на административни нарушения, издадени наказателни постановления и заповеди за прилагане на принудителни административни мерки, както и случаите на изпращане на данни за извършени престъпления на съответните прокуратури, респ. органи на МВР.

About De Fakto

Проверете също

Съдът прекрати делото за хулиганство на прокурора Георги Асенов поради липса на извършено престъпление

Прокурорът от Върховна касационна прокуратурата Георги Асенов не е извършил  престъплението хулиганство и повреждане на …

Девет наши юристи са кандидати за съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург

Девет юристи са подали документи за позицията на български съдия в Европейския съд по правата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

11 + 12 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.