Последни новини
Home / Законът / ВАС обяви за нищожна методика за санкциите по програма ” Инвестиции в земеделски стопанства”

ВАС обяви за нищожна методика за санкциите по програма ” Инвестиции в земеделски стопанства”

Defakto.bg

 Тричленен състав на Върховния административен съд обяви за нищожна Методика за определяне на санкции във връзка с нарушения, установени по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства” от Програма за развитие на селските райони 2014-2020 г.

Основанието е, че изпълнителният директор на ДФ „Земеделие”, утвърдил оспорената методика, не е овластен нито от Конституцията, нито от закон да издава нормативни административни актове.  Същият е действал като административен орган с властнически правомощия без изискуемата, в тази връзка, компетентост. Съгласно чл. 2, ал. 1 от Закона за нормативните актове, нормативни актове могат да издават само органите, предвидени от Конституцията, или от закон.  Методиката не е обнародвана и в Държавен вестник.  Според методиката,  на всеки ползвател по въпросната подмярка, който е извършил нарушение, се издава индивидуален административен акт за съответната корекция или санкция по процедура, определена с тази методика. Съдиите напомнят, че според  разпоредбите на АПК административни актове се издават само от изрично овластени в Конституцията  органи и компетентността в това отношение не може да се прехвърля.

„Констатираният порок е от естество, което обуславя недействителността на оспорения нормативен административен акт – Методика за определяне на санкции във връзка с нарушения, установени по подмярка 4.1 от Програма за развитие на селските райони 2014-2020 г. (Методика за отказване, намаляване и отмяна на финансовата помощ по подмярка 4.1), утвърдена от Изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие“, поради което следва да се прогласи нищожността му“, заявява ВАС.

Решението по административно дело № 9424/2019 може да се обжалва пред петчленен състав на ВАС.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Гаранция от 40 000 лева за граничен полицай, обвинен за подкуп, постанови Апелативният специализиран съд

Задържаният през юни по обвинение за участие в престъпен сговор за “смачкване” на разследвания за …

Очаквано: КС прекрати делото за комисията “Десислава Атанасова”, от която управляващите “навреме” се отказаха

Очаквано, КС единодушно прекрати делото за установяване на противоконституционност на решението на Народното събрание от …

Един коментар

  1. ангел марков

    ВАС да не ни напомня, че компетентност съгласна чл. 2 на ЗНА не може да се прехвърля а да си свършат съвестно работата, като санкционират прехвърлената компетентност за изготвяне на “общи условия НА ДОГОВОРИТЕ за продажба на топлинна енергия” чл. 106а от ЗЕЕЕ (Д. в- бр. 108/2001 г.)
    Така нареченото “Народно” събрание прехвърля дадената на ДКЕР компетентност за изготвяне на “общи условия НА ДОГОВОРИТЕ ЗА ПРОДАЖБА на топлинна енергия” – чл.16, ал.1, т.6 ЗЕЕЕ (Д. в. бр. 64/1999 г) на търговските дружества в енергетиката (Д. в. 108/2001 г)
    Казусът сстои пред ВАС от 2012 г. и от 05/2019 г.
    А топлофикациите вместо да изготвят “общи условия НА ДОГОВОРИТЕ за продажба на топлинна енергия”, изготвят собствен закон за парното – “общи условия ЗА ПРОДАЖБА на топлинна енергия”, с което изваждат парното извън установения правен мир в страната, с което превръщат парното в принудителна/насилствена дейност – вид терористична дейност – всичко при парното е извън законите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.