Последни новини
Home / Законът / Смяна на управлението в Съдебната палата: 31 щата за служители се прехвърлят от ВКС в Софийския апелативен съд

Смяна на управлението в Съдебната палата: 31 щата за служители се прехвърлят от ВКС в Софийския апелативен съд

Defakto.bg

Предложението на комисия „Съдебна администрация“ е да се извършат премествания със запазване на досегашните възнаграждения

Предстоящата смяна на управлението на Съдебната палата, очаквано, ще мине през кадрови рокади на служители.

На 30 април тази година, след разгорещен дебат, с 18 на 6 гласа Пленумът на ВСС отне управлението от председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов и го възложи на председателя на Софийския апелативен съд Даниела Дончева. Мотивът на мнозинството бе, че Панов „като личност“ не се справя със стопанисването и управлението на емблематичната сграда в центъра на София, а като аргументи бяха изтъквани драмата с клипа с рапър и миски, направени бяха оценки на цялостното поведение на Лозан Панов като председател на ВКС, а главният прокурор Гешев заговори „да не се подкрепя статуквото в лицето на г-н Панов“. Като през цялото време се правеха уговорки, че отнемането на управлението е конкретно от председателя Панов и не касае ВКС като институция.

В същото време мнозинството обяви, че стопанисването се възлага на председателя на САС като институция, не на Даниела Дончева като личност.

Прехвърлянето трябва да е факт до 15 юли.

В тази връзка утре Съдийската колегия има точка в дневния ред: „Изпълнение на т. 1.7 от решение на Пленума на Висшия съдебен съвет по Протокол № 10/30.04.2020 г.“ (това е решението за прехвърлянето на стопанисването и управлението на палатата).

А ресорната комисия „Съдебна администрация“ прави няколко предложения. Те са важни най-вече заради безпокойствата как точно ще протече „трансформацията“ и дали ще има съкращения на служители. По време на заседанието на Пленума на 30 април се сочеше и че експертни длъжности със съответните възнаграждения в системата на съдилищата са предвидени само за ВКС и ВАС, но не и за Софийския апелативен съд.

Сега се предлага да бъдат съкратени 31 щатни бройки във ВКС, сред които за началник отдел „Управление на собствеността“, ръководител сектор „Експлоатация и сгради и съоръжение“, ръководител сектор „Снабдяване, поддръжка и транспорт“, експерт – инженер, специалисти – електротехник, телефонен техник, водопроводчик, дърводелец, топлинни инсталации, комуникации, организатор автотранспорт, 2 гардеробиери, 15 чистачи.

И същите 31 щата да бъдат разкрити в Софийския апелативен съд.

Едновременно с това ресорната комисия предлага на Съдийската колегия да одобри преместване на въпросните служители от ВКС в САС със запазване на възнагражденията им. Като основания се сочи чл. 343, ал. 2 от Закона за съдебната власт – че при назначаване на съдебен служител на друга длъжност във Висшия съдебен съвет, Инспектората на Висшия съдебен съвет, Националния институт на правосъдието или същия орган на съдебната власт, както и при преместването му, конкурс не се провежда.

Както и параграф 1 от Преходните и заключителни разпоредби на Правилата за прилагане на Класификатора за длъжностите в съдилищата, според който заварен съдебен служител на длъжност, която не е предвидена по новия Класификатор и за съответната група съдилища се преназначава на друга сходна длъжност със запазване на възнаграждението. При липса на сходна длъжност служителят запазва длъжността и възнаграждението си.

И още – предлага се и допълнение на чл. 17, ал. 2 от Правилата, като се предвижда длъжност „експерт“ занапред освен в администрациите на ВКС и ВАС да има и в Софийския апелативен съд.

About De Fakto

Проверете също

Следователят Бойко Атанасов атакува като нищожен избора на следователите за член на ВСС, делото насрочено за 14 юли

За 14 юли  2022 г. е насрочено заседание по делото, образувано по жалба на Бойко …

На 1 юли президентът Радев връчва мандат на кандидата на „Продължаваме промяната“

Президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.