Последни новини
Home / Законът / Смяна на управлението в Съдебната палата: 31 щата за служители се прехвърлят от ВКС в Софийския апелативен съд

Смяна на управлението в Съдебната палата: 31 щата за служители се прехвърлят от ВКС в Софийския апелативен съд

Defakto.bg

Предложението на комисия “Съдебна администрация” е да се извършат премествания със запазване на досегашните възнаграждения

Предстоящата смяна на управлението на Съдебната палата, очаквано, ще мине през кадрови рокади на служители.

На 30 април тази година, след разгорещен дебат, с 18 на 6 гласа Пленумът на ВСС отне управлението от председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов и го възложи на председателя на Софийския апелативен съд Даниела Дончева. Мотивът на мнозинството бе, че Панов “като личност” не се справя със стопанисването и управлението на емблематичната сграда в центъра на София, а като аргументи бяха изтъквани драмата с клипа с рапър и миски, направени бяха оценки на цялостното поведение на Лозан Панов като председател на ВКС, а главният прокурор Гешев заговори “да не се подкрепя статуквото в лицето на г-н Панов”. Като през цялото време се правеха уговорки, че отнемането на управлението е конкретно от председателя Панов и не касае ВКС като институция.

В същото време мнозинството обяви, че стопанисването се възлага на председателя на САС като институция, не на Даниела Дончева като личност.

Прехвърлянето трябва да е факт до 15 юли.

В тази връзка утре Съдийската колегия има точка в дневния ред: “Изпълнение на т. 1.7 от решение на Пленума на Висшия съдебен съвет по Протокол № 10/30.04.2020 г.” (това е решението за прехвърлянето на стопанисването и управлението на палатата).

А ресорната комисия “Съдебна администрация” прави няколко предложения. Те са важни най-вече заради безпокойствата как точно ще протече “трансформацията” и дали ще има съкращения на служители. По време на заседанието на Пленума на 30 април се сочеше и че експертни длъжности със съответните възнаграждения в системата на съдилищата са предвидени само за ВКС и ВАС, но не и за Софийския апелативен съд.

Сега се предлага да бъдат съкратени 31 щатни бройки във ВКС, сред които за началник отдел “Управление на собствеността”, ръководител сектор “Експлоатация и сгради и съоръжение”, ръководител сектор “Снабдяване, поддръжка и транспорт”, експерт – инженер, специалисти – електротехник, телефонен техник, водопроводчик, дърводелец, топлинни инсталации, комуникации, организатор автотранспорт, 2 гардеробиери, 15 чистачи.

И същите 31 щата да бъдат разкрити в Софийския апелативен съд.

Едновременно с това ресорната комисия предлага на Съдийската колегия да одобри преместване на въпросните служители от ВКС в САС със запазване на възнагражденията им. Като основания се сочи чл. 343, ал. 2 от Закона за съдебната власт – че при назначаване на съдебен служител на друга длъжност във Висшия съдебен съвет, Инспектората на Висшия съдебен съвет, Националния институт на правосъдието или същия орган на съдебната власт, както и при преместването му, конкурс не се провежда.

Както и параграф 1 от Преходните и заключителни разпоредби на Правилата за прилагане на Класификатора за длъжностите в съдилищата, според който заварен съдебен служител на длъжност, която не е предвидена по новия Класификатор и за съответната група съдилища се преназначава на друга сходна длъжност със запазване на възнаграждението. При липса на сходна длъжност служителят запазва длъжността и възнаграждението си.

И още – предлага се и допълнение на чл. 17, ал. 2 от Правилата, като се предвижда длъжност “експерт” занапред освен в администрациите на ВКС и ВАС да има и в Софийския апелативен съд.

About De Fakto

Проверете също

“Правосъдие за всеки” подновява протестите срещу политическото бездействие в НС за съдебна реформа

 Инициативата „Правосъдие за всеки” подновява протестните си  действия, а новото събитие  ще се проведе на …

Съдът на ЕС наложи на Полша глоба от  500 000 евро на ден за неизпълнение на съдебна заповед

Съдия Росарио Силва де Лапуерта, зам.-председател на Съда на ЕС осъди Полша да заплаща на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.