Последни новини
Home / Законът / ДАНС изпратила доклад за 14 големи приватизационни сделки, висши прокурори ще ги проверят за давност и нищожност

ДАНС изпратила доклад за 14 големи приватизационни сделки, висши прокурори ще ги проверят за давност и нищожност

Defakto.bg

Решението за връшането на Васил Божков ще е политическо, обяви Иван Гешев 

Постъпил е докладът на ДАНС за първите 14 големи приватизационни сделки на прехода. Това обяви Иван Гешев в Пещера – при поредна обиколка в страната по повод „рутинна“, по израза му, спецоперация срещу битовата престъпност.

Главният прокурор не каза кои са въпросните 14 сделки.  Разясни обаче както тепърва ще прави прокуратурата по тях. А именно – обвинители от ВКП започвали проверки по две линии, на наказателно-правния анализ и гражданско-съдебния надзор. Конкретно това означава, че висши прокурори сега ще оглеждат приватизациите за данни за извършени престъпления, изтекли давностни срокове, водени дела и техния резултат откъм осъдени и оправдани.  По втората линия сделките ще се анализират за евентуална нищожност, за която няма давност. Като нищожни те могат да бъдат атакувани в съда.

Тук Гешев поразшири темата с констатацията, че  в „един друг период, при един друг главен прокурор, тогавашното правителство е отнело възможността на прокуратурата да ги атакува в съда, което бе направено съзнателно и с политическа цел на онова управление, за да може да се краде безнаказано. Сега прокуратурата може да извърши анализ и да сигнализира съответните министерства, които да предприемат действия в българския съд за обявяване на сделките за нищожни“. Ретроспекцията с „другия“ период“ и „другия“ главен прокурор е за кабинета „Костов“ и мандата на Никола Филчев.

До две седмици резултатите от анализа ще бъдат обявени от ВКП, каза Гешев. „Тази страница от един несправедлив криминален преход трябва да бъде затворена“, за пореден път коментира той.

В началото на февруари новият главен прокурор обяви пълна проверка на целия приватизационен процес и последвалия контрол върху него от министерства, агенции и други държавни ведомства. Изпълнението на мащабното (поредно) начинание бе възложено на ДАНС, която трябваше да установява извършването на плащания, последвалия следприватизационен контрол, както и одитните доклади на Сметната палата. Според самата прокуратура броят на проверяваните сделки е 7 000.

Още при обявяването на акцията бе коментирано, че давността за наказателно преследване на евентуални престъпления по приватизацията е изтекла, а депутати от управляващите заговориха за промяна на давностните срокове със задна дата и разваляне на сделки. Авторитетни юристи категорично се обявиха срещу подобни упражнения. Остана неясно каква, в крайна сметка, какви резултати, освен исторически, се очакват от новата проверка на приватизацията. След две седмици, може би, ще разберем.

От Пещера, в отговор на журналистически въпроси ще има ли все пак екстрадиция на Васил Божков, Гешев заявява, че българската държава, и в частност прокуратурата, са изпратили необходимите документи, както и за друг подсъдим – Цветан Василев, но искането е до ОАЕ и Сърбия, които са държави извън ЕС. „В такъв случай решението за връщането им е политическо“, обяви той. Всички твърдения, че България не прави усилия в тази насока, по думите на Иван Гешев са „хибридни атаки към държавата и към прокуратурата“.

About De Fakto

Проверете също

Комисията „Божанов“ в НС изслушва Ивайла Бакалова и нейния съпруг Веселин Денков за посредничеството на брокера

Временната парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около …

Прокурорската колегия откри процедура за избор на окръжен прокурор на Кюстендил

Одобрен е съставът на конкурсната комисия за младши следователи в окръжните прокуратури Прокурорската колегия  откри …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.