Последни новини
Home / Законът / Ина Лулчева: Прокуратурата трябва да преследва престъпления, а не да си избира кого да разследва и кого не

Ина Лулчева: Прокуратурата трябва да преследва престъпления, а не да си избира кого да разследва и кого не

Defakto.bg

„Усещането, че прокуратурата си избира кога да разследва и кога не, е крайно неприятно и създава впечатление, че обвинението нарочва определени лица, а не разследва престъпления. За съжаление се подбират лицата, на които прокуратурата се доверява като свидетелства и на които не се доверява“Това заяви пред БНР наказателният адвокат Ина Лулчева по темата – по презумпция ли трябва да бъдат игнорирани фактите, изнасяни от  обвиняеми с твърдението,  че това е “ защитна теза“.

Порочна практика е,  че на някои обвиняеми, които подкрепят тезата на прокуратурата, след това се прекратяват делата, а това засилва впечатлението, че отнапред се подбират онези, „на които ще вярваме“ и другите – на които „няма да се дава  вяра“, коментира Лулчева.

Тя поясни, че  достоверността на една теза никога не зависи от източника, защото тезата на прокуратурата може да бъде невярна, а вярната да е на защитата.  Никога не може да се твърди, че един факт понеже е изложен от определено лице е неверен по определение:  „Всички факти, които се излагат от участници в едно наказателно производство, например, трябва да бъдат проверени на базата на всички доказателства и тогава  да се направят изводите дали са верни или не“.

Допълни, че защитна позиция е твърдението на факти, които облекчават наказателната отговорност на лицето. Например,  сочи  обстоятелствата, които казват,  че не той е извършил  деянието или че го е извършил при определени обстоятелства, които смегчават отговорността му  и т.н.

„Но не може да се твърди, че едни факти, са просто защитна теза, когато те  насочват вниманието към други лица и действия, и  не са свързани с конкретно повдигнатите обвинения, каза Лулчева.

Обратното, открива една възможност  с аргумента „защитна теза“ , прокуратурата да повдигне обвинение на всеки. „Вие знаете, че затова е достатъчно да има едно лице, назначено на длъжност „прокурор“ или „разследващ полицай“, който да ви обвини, че „на неустановена дата с неустановени лица, сте направили нещо„, илюстрира нашумели  похвати  адвокат Лулчева.

Прокуратурата, следователите, разследващите полицаи, не трябва  да бъдат принуждавани да си вършат работата задълбочено и безпристрастно, те са длъжна по закон и Конституция да разследват всеки сигнал или данни за извършено престъпление. Затова  са им дадени правомощия, а не за да си избират кога да разследват и кога да не го правят, заключи адвокатът.

About De Fakto

Проверете също

Надзирателите и съдебните охранители ще получат допълнително възнаграждение за постигнати резултати с августовските заплати

Със заплатите за месец август служителите в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) и Главна …

Съдът: Еленко Божков, Минчо Спасов и Светослав Трайков са невиновни по обвинението в хулиганство в метрото през 2020 г.

Обвинението  на Софийска районна прокуратура  срещу Еленко Божков, Минчо Спасов и Светослав Трайков за хулиганство …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.