Последни новини
Home / Законът / Инспекторатът не откри нарушения на съдиите, освободили Полфрийман

Инспекторатът не откри нарушения на съдиите, освободили Полфрийман

Defakto.bg

Инспекторатът към ВСС не е открил нарушения в действията на съдиите, постановили условно предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман и е прекратил проверката спрямо тях. Това съобщи БТА.

Калин Калпакчиев, Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева от Софийския апелативен съд са обект на проверка от миналия октомври, по сигнал на младежкото ВМРО, препратен от Съдийската колегия на ВСС. Проверката бе за уронване престижа на съдебната власт, конфликт на интереси и ред други „грехове“. Основните „аргументи“ опираха до „свързаност“ на съдиите с Българския хелзинкски комитет, който пък дал становище за „поправянето“ на Полфриймат в затвора. Тези мотиви се завъртяха и в искането на бившия гламен прокурор Сотир Цацаров.

Де факто подробно описа казуса, както и спирането на инспекторската проверка в изчакване на решението на Върховния касационен съд по искането на Цацаров за отмяна на предсрочното освобождаване на Полфрийман. Тогава  в отговор на наше питане какво е наложило спирането, от Инспектората отговориха, че ще произнасят по същите факти, които ще се обсъждат и от ВКС – дали е имало основания за самоотвод на тримата съдии от САС. Признаха също, че нямат практика за подобни спирания.

Решението на ВКС излезе на 28 май, а на 2 юни с решение на инспектората преписката е прекратена. Тя е водена от инспектор Стефка Мулячка.

Мотивите й: „Не са налице данни за наличие на частен интерес у Калин Калпакчиев, Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева, както и при изпълнение на служебните си функции да са се поддали на натиск, заплахи, стимули, преки или косвени влияния от представители на публичната власт, или частно влияние, както и поведението им да е в разрез с утвърдените в обществото разбирания за благоприличие и действията им да компрометират честта на съдията в професията и обществото„.

Въпросът е трябваше ли да минат 8 месеца, за да установи това.

 

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад в парламента

  Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на …

Министър Зарков: На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който е на визита в  САЩ, следи ставащото със …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.