Последни новини
Home / Законът / Окончателно: „Задържане под стража“ за Атанас Бобоков, Красимир Живков и още двама, един излиза под „домашен арест“

Окончателно: „Задържане под стража“ за Атанас Бобоков, Красимир Живков и още двама, един излиза под „домашен арест“

Defakto.bg

Реши го състав на Апелативния специализиран съд начело с председателя Георги Ушев

Бившият вече зам.-министър на околната среда Красимир Живков, бизнесменът Атанас Бобоков, бившият шеф на РИОСВ-Плевен Габриел Савов и Николай Миховски остават задържани под стража.

Това окончателно постанови състав на Апелативния специализиран съд начело с председателя Георги Ушев.

Втората инстанция смекчи мярката само на един – далият показания срещу останалите Айгюн Еминов ще е под „домашен арест“, тъй като и прокуратурата не е искала задържането му в килия.

Финалът дойде след няколкочасово заседание днес, част от което бе предавано онлайн.

Делото бе по жалби на петимата, задържани от Специализирания съд в ранните часове на 1 юни. Тогава „домашен арест“ бе постановен единствено за Васил Богданов, бивш изпълнителен директор на „Монбат рисайклинг“, върху чиито показания се гради голяма част от обвиненията.

Предвид представените пред въззивния съд прецизни обвинения възраженията на защитниците са неоснователни. Обвиненията са формулирани откъм информационно съдържание и на настоящия етап са достатъчно ясни, така че обвинямите да разберат за какво са привлечени към наказателна отговорност и да организират защитата си. 

Въззивният съд отбелязва, че обоснованото подозрение не накърнява презумпцията за невинност, не е установяване на вина и тази преценка може да бъде променяна, като не създава обвързващо действие за други произнасяния с аналогичен предмет.

Именно коректният прочит на доказателствата по делото сочи, че петимата вероятно са съпричастни към предполагаемата престъпна дейност, за която са обвинени„, обяви съставът начело с Георги Ушев.

„Прецизирането“ на обвиненията

Всички обжалвали мерките си днес са обвинени като участници в организирана престъпна група, в която е имало и длъжностни лица.  Други конкретни обвинения има само срещу Богданов – за укриване на данъци и срещу Еминов – за управление на опасни отпадъци не по установения ред. Двамата са и давали обяснения, които се ползват от прокуратурата в тезите й срещу останалите. Вчера, поради „високия обществен интерес“ прокуратурата публикува и нов разпит пред съдия на Васил Богданов. Днес той бе детайлно анализиран от защитника на Атанас Бобоков Илиан Василев (виж по-долу).

Разликата между първото дело в Специализирания съд и днешното в Апелативния специализиран съд бе, че прокуратурата се яви  с конкретизирано обвинение за периода на действие на твърдяната организирана престъпна група. Докато на 31 май прокурорите казваха, че групата е действала от неустановена дата, но със сигурност повече от 5 години, днес сочеха като начална дата 14 януари 2014 г. Крайната дата си остава 28 май тази година, когато бяха извършени и арестите. Освен това обвинението изброява и престъпленията, за които е била създадена въпросната ОПГ – данъчни, длъжностни, срещу околната среда. Конкретика кой, какво, кога конкретно е вършил няма. Но е посочено, че групата е действала в областите София, Плевен, Русе, Монтана, Враца.

И още – разпитан е бил и другият зам.-министър на околната среда Николай Кънчев, ресорен за отпадъците до март тази година. Но обвиненията срещу бившия вече зам.-министър Красимир Живков остават.

Още на 31 май защитата му бе изтъкнала, че Живков няма как да е участвал повече от пет години в твърдяната група, тъй като не е бил толкова време в ръководството на МОСВ, а с отпадъците се е занимавал само няколко месеца. Адвокатът на бившия шеф на РИОСВ Плевен Габриел Савов пък посочи, че неговият клиент е бил на длъжността от края на ноември 2017 г. до февруари тази година и също не „покрива“ твърдяния период на действие на групата.

Арестът ми е шок, винаги съм си мислел, че арестуват бандитите, аз съм бизнесмен. Сега чета, че съм и олигарх! Не, ние сме индустриалци, огромна е разликата, но как да я обясниш?!“, каза днес пред съда Атанас Бобоков.

Неговият брат Пламен Бобоков също е обвинен за ОПГ-то, но е с определена парична гаранция от 1 милион лева.

За „кошницата с членове“ и обратната страна на Луната

Най-обстоятелствен бе адвокат Илиан Василев. Преди дни в публична позиция той обвини спецправораздаването, че целенасочено руши „светъл“ бизнес, по нареждане и без доказателства. Тогава приложи и факдсимиле от постановлението за привличането на Атанас Бобоков като обвиняем.

Днес адвокатът постави няколко акцента.

Бе категоричен – и след „конкретизацията“ Бобоков продължава да е „в единственото качество просто да бъде посочен“.

После попита: все пак кои от изброените престъпления е извършила твърдяната престъпна група за петте си години съществуване, кой и как ги е извършил? Обобщи: „Просто прокуратурата е решила да сложи на диспозитива една кошница с членове, така че да са за престъпления, наказуеми с над 3 г. (изискване, за да е налице ОПГ – б.р.) И в правото, и в живота, когато разчиташ на кошница членове, върху които искаш да изградиш своята реализация, без да знаеш какво да ги правиш, рано или късно оставаш без тях„.

Подробно се спря на протокола от последния разпит на Васил Богданов, като подчерта, че въпреки настояванията на защитата да го получи, не й е бил предоставен. И благодари „на госпожа Сийка и наблюдаващите прокурори, на пиарите“, че са го огласили.

Илиан Василев наблегна на следното от показанията на бившия изпълнителен директор на „Монбат рисайклинг“ (фирмата, работила с вноса на оловна паста от Италия, изполвана в изработването на акумулатори в Монтана, а вече отпадъчният материал от производството е предоставян на нотифицирани дружества за опериране с опасни отпадъци). Богданов разказва, че до 2014 г. този отпадък е изнасян основно в Германия, но след това  от страна на МОСВ започват да им създават пречки за този износ. Нещо повече –  българската държава чрез конкретното си министерство е започнала агресивно да ги подтиква да предоставят отпадъка на български фирми, получили съответните нотификации пак от българското правителство.

„Този съкровен израз на г-н Богданов, избирателно ползван в гръмки заглавия, който едва ли не трябвало да вкара г-н Бобоков за цял живот в затвора, е: Решението на МОСВ да остане този отпадък в България е престъпление срещу децата на България! Това казва той – че българското правителство и министерство са застрашили децата на България, не Бобокови!“, цитира адвокатът.

Василев продължи – оттук насетне няколко дружества в България получават нотификации от МОСВ да оперират с отпадъчните остатъци от дейността на „Монбат“. Те не са давани на цигани с каруци, не са ги изхвърляли на улицата, нито в деретата. Предавали са ги по абсолютен законов ред на надлежно регистрирани фирми, получили надлежни разрешения от МОСВ. Като тази дейност е извършвана именно от Васил Богданов, който е  взел на 1 милион лева премия за последните 5 години. „И се възмущава, че не му дали последните 200 000 лева премии, защото е бил уличен в контакти с конкуренти“, каза защитникът.

Накрая Илиан Василев обяви:

„Въпросът не е дали братята се познават с Николай Миховски (собственик на нотифицирани фирми – б.р.), не какъв е неговият прякор и колко фирми контролира, а че това са нотифицирани фирми от българската държава. И е безумно прокуратурата да твърди – да, ама защо са работили с тези 5, а не с останалите 15? И да търси аргументи, че Бобоков се познавал с Миховски. Ами нормално е, вие мен не ме ли познавате? Те са в една сфера. В същото време не се вижда проблем в това един министър да се познава с един друг бизнесмен и да живее в дома на трети, без пари. Не кой с кого се познава, кой какво престъпно е извършил трябва да е въпросът. Няма смисъл зад широкия гръб на братя Бобокови да се крият всички мишки от министерствата, докога – до следващата купчина боклук по телевизията?

Сега прокурорите са се хванали за обратната страна на снимката, другия път ще се хванат за обратната страна на Луната. За тях е важно да се бие барабанът, трябва им световно известно име, за да покажат, че са решили всички проблеми с боклука в България“.

Съдът: Участието в ОПГ само по себе си е престъпление, няма нужда групата да е извършила нещо

В пространно определение (за което Илиан Василев директно обяви, че е писано предварително, а Георги Ушев го предупреди да не нарушава реда в залата, иначе ще го санкционира) съставът на Апелативния спецсъд се спираше на наличните данни за всеки от арестуваните. А данните се извличаха от свидетелски показания и записи в Търговския регистър.

Чу се как Миховски казал на Еминов за сина на зам.-министър, който се занимавал с преработка на оптадъци и му предложил те също да влязат в бизнеса, а  фирмите им не разполагали с капацитет и техника за това.

Че двамата били уведомявани предварително за проформа проверки от РИОСВ-Плевен и това сочело на престъпления по служба на Габриел Савов.

Цитирани бяха свидетели, говорили за „срещи с лице, представило се като Бобоков, собственик на „Приста ойл“.

Разбра се също, че уликите срещу Атанас Бобоков и Красимир Живков се свеждат основно до обясненията на Васил Богданов и издават „обща воля и преследвана обща престъпна цел“. Като Богданов е наблягал, че е изпълнявал само указанията на Бобоков, откакто е станал дректор на завода в Монтана и представител на „Монбат рисайклинг“, като дейността на фирмата също изцяло се ръководела от Бобоков. Тук съдът констатира, че според Търговския регистър Атанас Бобоков е в Управителния съвет (но не и че Богданов е ипълнителен директор).

Назовани бяха и представени днес показания на свидетел за среща, на която се обсъждало превозване на опасен отпадък от „Монбат“ към фирма, която не разполагала с нужната техника.

Апелативният спецсъд обяви обаче, че не зачита показанията на служители от ДАНС, които препредават „оперативна информация“. но им дава вяра за твърдяните факти, възприети лично от тях.

На възражението, че прокуратурата продължава да не дава данни за конкретни престъпления, извършени от твърдяната ОПГ, отговорът на състава бе: „Теоретично следва да се посочи, че участието в ОПГ е самостоятелно престъпление, различно от вторичните престъпления, за извършването на които е създадена групата. Възможно е едно лице да е участник в група, без да тя е започнала изпълнението на конкретно престъпление и това е възприето от законодателя в чл. 321, ал. 4 НК. Принципно за деянието по чл. 321 НК не е необходимо да са налице т.нар. вторични престъпления„.

Накрая апелативният спецсъд, също като първоинстанционния, обяви, че опасност от укриване за никого от петимата няма. Но за четирима от тях рискът да извършат престъпления, ако не са в килията, е наличен. И се позова на тежестта на обвинението и „спецификите на престъпната дейност“, конкретно нейната „трайност във времето“, като е съобразил  „националната практика и практиката на Европейския съд по правата на човека“.

About De Fakto

Проверете също

Петчленен състав на ВАС окончателно отхвърли жалби срещу наредбата за наркотичните вещества

   Петчленен състав на Върховния административен съд остави в сила решение от 06.04.2022 г. по …

Крум Зарков в Брюксел: Питаха ме основно за главния прокурор и неговата позиция по конституционния ни ред

  В последните три месеца България е отнела 12 „златни“ паспорта, за други пет процедурата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.