Последни новини
Home / Гостува ни / Румен Радев: При тези скандали за Брюксел ще става все по-трудно да подкрепя корупционното статукво в България

Румен Радев: При тези скандали за Брюксел ще става все по-трудно да подкрепя корупционното статукво в България

Defakto.bg

Разкритията за интимните връзки с едрия бизнес оставят усещането за тежки зависимости

Смущаващо е, че обвиняемият Божков звучи по-убедително от неговите обвинители

Всеки летец залага своя живот в името на живота и благоденствието на другите, заяви Радев,  който  почете паметта на двама пилоти, които през 1986 г. след авария при учебен полет със самолет МИГ-21У в небето над Генерал Тошево извеждат машината извън пределите на града, за да спасят жителите му. Капитан Венко Савов и старши-лейтенант Йордан Тенчев са взели решение да не катапултират от устремения към индустриалната зона самолет, а да загинат, спасявайки от сигурна гибел стотици граждани. 

Разкритията за интимните връзки с едрия бизнес оставят усещането за подмяна, за тежки зависимости в изпълнителната и законодателната власт. Това заяви президентът Румен Радев в отговор на въпрос от журналисти в Генерал Тошево за отправените обвинения от Васил Божков към правителството и заявените от бизнесмена амбиции за нов политически проект. По думите на държавния глава подобен политически проект е несериозен и трудно реализуем.

Смущаващо е, че обвиняемият Божков звучи по-убедително от неговите обвинители, а още по-смущаващо е, че информацията, която предоставя се потвърждава от представители на правителството, въпреки опитите за неглижиране на фактите, заяви Румен Радев.

Помолен да коментира видеозаписа, от който става ясно, че земеделски производители са получавали повече от полагащите им се средства от европейските фондове, държавният глава заяви, че министър Танева е изрекла на глас цялата философия на кабинета – разпределяне на пари на близките до властта фирми без оглед на крайния резултат и прикриване на измамата. „Европейските средства трябва да се разпределят прозрачно и да достигат до работещите стопани, до най-дребните и до средните производители“, посочи президентът.

Попитан дали приема обяснението „мълчете, за да не ни спрат парите от Европа“, Румен Радев добави, че явно „има опити да ни накарат да не вярваме на това, което чуваме, но няма как да стане“. „При тези скандали за Брюксел ще става все по-трудно да подкрепя корупционното статукво в България“, подчерта още президентът.

Относно евентуалното удължаване на извънредната епидемиологична обстановка държавният глава заяви, че все още няма ясни критерии за действията, които се предприемат в борбата с коронавируса. „Влязохме в това извънредно положение без някакви ясни критерии и излизаме от него рязко също без ясни критерии. Тук за е мен големият риск“, допълни президентът.

About De Fakto

Проверете също

Кьовеши назначи двама български кандидати за европейски прокурори, отхвърли един

Европейската прокуратура(ЕППО) съобщи в понеделник,  че е назначила още двама представители от България и по …

Пленумът на ВСС одобри тригодишната бюджетна прогноза на съдебната власт за периода 2024 – 2026 г.

Пленумът на Висшия съдебен съвет одобри разчетите по бюджетната прогноза на съдебната власт за периода …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

12 − five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.