Последни новини
Home / Законът / Божков изпрати сигнал за „рекет, злоупотреба и изнудване“ срещу Борисов и на европейската прокуратура

Божков изпрати сигнал за „рекет, злоупотреба и изнудване“ срещу Борисов и на европейската прокуратура

Defakto.bg

Бизнесменът Васил Божков обяви във Фейсбук, че е подал сигнал и до европейската прокуратура за „рекет, злоупотреба и изнудване“ към него от страна на управляващите в България.

От рекет към грабеж

В личния си профил той казва: “ Миналата седмица сигналът ми за рекет, злоупотреба с власт и изнудване е предаден и на българската Прокуратура, която бездейства.  Все още никой от тяхна страна не ме е потърсил на посочения адрес и телефон, за да свидетелствам и да предоставя доказателства. Ще продължа да търся справедливост и обективност и чрез правните комисии към ЕС, отговарящи за подобен род проблеми. Сигналът ми е подаден и до департамент Legal services към Европейската комисия. В техните правомощия е да назначат трима независими прокурора за независимо разследване„.

 Миналия петък бе оповестно съдържанието на сигнала на Божков до прокуратурата, президента, европейски институции, партии и и посолства,  в който твърди, че има снимков материал, записи и свидетели за това, че е предал 60 млн. лв. на премиера Бойко Борисов и министъра на финансите Владислав Горанов през последните три години. С различни политически средства обвиненият за 18 престопления бизнесмен е бил притискан  да плаща огромни суми, за да “откупи” правото си на хазартен бизнес.

Ще предоставя доказателствата, записите и свидетелските показания по този случай на компетентните институции. Така ще предотвратя натиск и изчезване на свидетели, заличаване на следите и унищожаване на доказателствата„, се казва в днешното съобщение на страницата на Божков във „Фейсбук“.

Писмото му е изпратено освен до държавното обвинение, до председателя на Народното събрание, президента, председателя на Върховния касационен съд, Висшия съдебен съвет, ГЕРБ, БСП, „Да, България“ и до посолствата на САЩ и Великобритания.

БСП вчера обявиха, че внасят предложение за сформиране на парламентарна анкетна комисия за проверка на изнесените от Божков скандални факти за връзките му с властта. От  ГЕРБ обаче се канят да заобиколят конкретното искане с друга комисия,  която ще изяснява  „кой създаде Валентин Златев, Баневи, Бобокови, Божков, всичките кредитни милионери, подплатени от кадрите на ДС, защото те бяха в основата на този криминален преход“.

„За настроение“ по-рано през деня обвиняемият Божков публикува и есемеси, за които твърди, че са между него и министър-председателя Бойко Борисов. В тях двамата говорят за Мая Манолова, която дни преди разговора  официално обяви, че ще се кандидатира за кмет на София и за двама футболисти на „Левски“.  „B B“ и Божков  обсъждали  юношите на  клуба Илия Димитров и Атанас Кабов.  Имената им са изпратени на Божков от „B B“и са изписани на кирилица. Димитров и Кабов в момента са преотстъпени на „Витоша“ Бистрица, където Борисов играе за ветераните.  В своя защита  Борисов обяви, че от 10 години ползва един и същ телефон, на който няма кирилица.

About De Fakto

Проверете също

Кьовеши назначи двама български кандидати за европейски прокурори, отхвърли един

Европейската прокуратура(ЕППО) съобщи в понеделник,  че е назначила още двама представители от България и по …

Пленумът на ВСС одобри тригодишната бюджетна прогноза на съдебната власт за периода 2024 – 2026 г.

Пленумът на Висшия съдебен съвет одобри разчетите по бюджетната прогноза на съдебната власт за периода …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seventeen + 15 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.