Последни новини
Home / Законът / Писмените изпити за младши прокурори и следователи – на 11 и 18 юли

Писмените изпити за младши прокурори и следователи – на 11 и 18 юли

Defakto.bg

Увеличават щата на служителите в Бюрото по защита

Писмените изпити в конкурсите за младши прокурори и младши следователи ще се проведат съответно на 11 и 18 юли от 9 ч. в сградата на Интер Експо Център. Това реши Прокурорската колегия на ВСС днес.

Преди това в същата сграда ще се проведе и писменият изпит за младши съдии. Очевидно центърът на бул. „Цариградско шосе“ 147 в София удовлетворява изискванията на мерките по време на противоепидемичната ситуация в страната.

Обявените на конкурс длъжности за младши прокурори са общо 35, 8 от тях – за Софийската районна прокуратура. Допуснатите кандидати са 956. Те се явяват на писмен изпит на 11 юли.

Длъжностите за младши следователи са 31, от които 5 в Специализираната прокуратура и 6 в Софийската градска прокуратура. Допуснатите кандидати са 814, техният писмен изпит ще е на 18 юли.

С решение от днес кадровиците приеха и предложението на Иван Гешев за увеличаване на щата за служители в Бюрото по защита към главния прокурор с 9 бройки.

Шест от тях вече са налични в щата на ПРБ, след съкращаването на бройки от Националния институт на правосъдието, за служители в планирания някога учебен център в курорта „Св.св. Константин и Елена“.

Други 3 щата идват след съкращаването на 1 „работник-кухня“ и 2 „барман-сервитьори“ в учебния център „Трендафила“ на Витоша.

Увеличаването на щата на служителите на Бюрото е аргументирано с новите му функции да пази вече не само застрашени свидетели, но и прокурори и следователи, взети на мушка. По този повод през февруари Министерският съвет отпусна допълнителни 5 милиона лева. А през април в „Държавен вестник“ бяха обнародвани промени в Правилника за прилагане на Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство, които предвиждат освен директор Бюрото по защита към главния прокурор да има вече и ресорни зам.-директори, чийто брой ще се определя с длъжностното разписание.

На Главна дирекция „Охрана“ в Министерството на правосъдието остана да пази само застрашените съдии.

About De Fakto

Проверете също

Кьовеши иска „собствени“ следователи по делата и достъп до националните база данни за престъпността

Ръководителят на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши настоя в четвъртък  за спешно преразглеждане на законодателството, уреждащо …

На първа инстанция: Осъдиха на 20 години „лишаване от свобода“ жена, опитала да убие 3-месечното си момченце

Окръжен съд – София е наложил 20 години „лишаване от свобода на М.Б. (на 21 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fifteen − fourteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.