Последни новини
Home / Законът / Писмените изпити за младши прокурори и следователи – на 11 и 18 юли

Писмените изпити за младши прокурори и следователи – на 11 и 18 юли

Defakto.bg

Увеличават щата на служителите в Бюрото по защита

Писмените изпити в конкурсите за младши прокурори и младши следователи ще се проведат съответно на 11 и 18 юли от 9 ч. в сградата на Интер Експо Център. Това реши Прокурорската колегия на ВСС днес.

Преди това в същата сграда ще се проведе и писменият изпит за младши съдии. Очевидно центърът на бул. „Цариградско шосе“ 147 в София удовлетворява изискванията на мерките по време на противоепидемичната ситуация в страната.

Обявените на конкурс длъжности за младши прокурори са общо 35, 8 от тях – за Софийската районна прокуратура. Допуснатите кандидати са 956. Те се явяват на писмен изпит на 11 юли.

Длъжностите за младши следователи са 31, от които 5 в Специализираната прокуратура и 6 в Софийската градска прокуратура. Допуснатите кандидати са 814, техният писмен изпит ще е на 18 юли.

С решение от днес кадровиците приеха и предложението на Иван Гешев за увеличаване на щата за служители в Бюрото по защита към главния прокурор с 9 бройки.

Шест от тях вече са налични в щата на ПРБ, след съкращаването на бройки от Националния институт на правосъдието, за служители в планирания някога учебен център в курорта „Св.св. Константин и Елена“.

Други 3 щата идват след съкращаването на 1 „работник-кухня“ и 2 „барман-сервитьори“ в учебния център „Трендафила“ на Витоша.

Увеличаването на щата на служителите на Бюрото е аргументирано с новите му функции да пази вече не само застрашени свидетели, но и прокурори и следователи, взети на мушка. По този повод през февруари Министерският съвет отпусна допълнителни 5 милиона лева. А през април в „Държавен вестник“ бяха обнародвани промени в Правилника за прилагане на Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство, които предвиждат освен директор Бюрото по защита към главния прокурор да има вече и ресорни зам.-директори, чийто брой ще се определя с длъжностното разписание.

На Главна дирекция „Охрана“ в Министерството на правосъдието остана да пази само застрашените съдии.

About De Fakto

Проверете също

Правителството прие нова наредба за придобиване на висше образование по специалността „Право“

Правителството прие днес Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността …

Увеличават щата на СГП с пет длъжности от спецпрокуратурата, в страната подсилват прокурорските шефове със заместници

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.