Последни новини
Home / Законът / Полският съдия Игор Тулея: Обвинението срещу мен на политическата прокуратура цели смразяващ ефект върху съдиите

Полският съдия Игор Тулея: Обвинението срещу мен на политическата прокуратура цели смразяващ ефект върху съдиите

Defakto.bg
Съдия Игор Тулия без тога

На вчерашното си заседание  Дисциплинарната камара на Върховния съд на Полша не взе решение за снемане на  имунитета съдия Игор Тулия от Окръжния съд във Варшава. Срещу него полската прокуратура образува  наказателно дело, че е превишил правомощията си, като през 2017 г.  е  отсъдил, че депутат от управляващата партия в Полша умишлено  попречил на народни представители от опозицията да присъстват на гласуването на бюджета за 2017 г.  С решението си съдията разпорежда на прокуратурата да провери дали депутати от управляващите са дали неверни показания.    Аргумент на прокуратурата срещу съдия  Тулия е и разрешението, което  той е дал на журналистите да присъстват на заседанието, с което разкрил  „следствената тайна“.

След решението на Дисциплинарната камара,  съдия Игор Тулия направи изявление, което Съюзът на на съдиите в България публикува:

Благодаря на всички съдии, асоциации и юридически организации от целия свят за подкрепата. За мен и за всички полски съдии тя е много важна. Тя е свидетелство за факта, че виждате, че ние сме не само полски съдии, но и европейски съдии, че все още не губите надежда, че Полша е в Европа. Това, което се случва тук, беше на първо място дейност на орган на политическата прокуратура, ръководена от главния прокурор, който е активен политик. От самото начало се знаеше, че обвинението не се основава на факти и не е основано на закона. То трябваше само да предизвика смразяващ ефект върху общността на съдиите.

Второ, приетото днес решение не е постановено от истински съд.  То е взето от така наречената Дисциплинарна камара, която не е независим съд и която не е съставена от независими съдии. То не трябва да ни прави по-малко бдителни. Това решение на Дисциплинарната камара не е окончателно. Прокуратурата несъмнено ще подаде жалба срещу днешното решение. Най-важното е, че борбата за върховенство на закона, независимостта на съдилищата и независимостта на полските съдии продължава. Ние, полските съдии, продължаваме нашата борба и съм убеден, че с ваша помощ ще надделеем„.

По повод обявеното заседание в  понеделник  се проведоха  две онлайн демонстрации в подкрепа на съдия Игор Тулея и независими съдии: «Европа за Полша», организирана от  Юстиция, Европейска асоциация на съдиите EAJ, MEDEL, Норвежкият Хелзинкски комитет, Amnesty International Норвегия, Фондация за човешки права, Норвежка асоциация на съдиите и други, чрез видеострийминг в Youtube. Другата, полска акция е «150 града x 150 души», организирани от Юстиция, Темида, свободни съдилища, Хелзинкски комитет Варшава, Amnesty International Poland и други.

„При всички нас използват едни и същи методи, сценарият е винаги еднакъв“, коментира миналата година Тулея, цитиран от „Файненшъл таймс“. „Вече няма разлика между Полша и Изтока що се отнася до върховеството на правото“, заяви той.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Заловеният „скитник“ с псевдоним „Червения пират“ признал, че е автор на заплахите до съдии и министри

Мъжът, задържан за отправяни към магистрати заплахи, е действал сам. Предполага се, че страда от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.