Последни новини
Home / Законът / Правителството удължи срока на извънредната епидемична обстановка до 30 юни

Правителството удължи срока на извънредната епидемична обстановка до 30 юни

Defakto.bg

Министерският съвет реши да удължи срока на извънредна епидемична обстановка до 30 юни 2020 г. До края на деня се очаква заповед на  здравния министър .

Носенето на предпазна маска или шалове ще бъде задължително само в градския транспорт, а на останалите закрити обществени места, например магазини или театри – препоръчително.  Това съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на пресконференция, на която даде подробности за удължаването на извънредната епидемична обстановка до края на юни.

Продължава  временното ограничаване на влизането на граждани на трети страни в България. Изключение се прави за гражданите на Черна гора, Босна и Херцеговина и на Сърбия. За всички останали трети страни се очаква  общоевропейско решение на 15 юни на среща на министрите на външните и вътрешните работи. В някоя от следващите заповеди на здравния министър ще отпадне и времевия коридор за пазаруваве само от  над 60-годишните от 8.30 до 10.30 часа сутринта, каза министър Ананиев.

Смекчаването на мярката става на фона на ръст на заразените в последните дни, като днес те са над 100, но 35 от тях не са отчетени от единната информационна система за COVID-19. Там се съобщава за 79 нови заразени за денонощието, но всъщност има неподадена информация от област Смолян, където има огнище на заразата, обясниха от Националния оперативен щаб. „Ще бъдат качени сутринта и изведнъж ще се окаже, че имаме още 35 случая. Не са загубени в превода, просто часовете на внасяне на информацията са такива“, заяви членът на щаба проф. Тодор Кантарджиев.

Ето какво се казва в прессъобщение на правителството:

Пандемията от COVID-19 продължава да представлява тежка извънредна ситуация, свързана с общественото здраве в национален и световен мащаб. Натрупаните до момента данни в страната сочат, че въведените мерки по отношение на ранно откриване, изолиране и лечение на заболели, както и своевременно откриване и карантиниране на контактни лица спомогнаха за локализиране и ограничаване разпространението на заболяването до местни епидемични взривове. Прилагането на противоепидемични мерки допринесоха за забавяне развитието на епидемията от COVID-19 в страната и намаляване на натиска върху системата на здравеопазването.

Удължаването на извънредната епидемична обстановка ще спомогне, чрез прилагане на временни противоепидемични мерки, вкл. и карантина на влизащи в страната лица, да се забави и ограничи разпространението на епидемията от COVID-19, да се създаде устойчивост на прилагането на основните мерки, да се подобри готовността на здравната и социалната система за реакция при последваща вълна и да се създаде възможност за промяна в обхвата и съдържанието на мерките при поява на нови научни данни за причинителя, пътищата на предаване, начините за предпазване и лечението.

About De Fakto

Проверете също

Над 130 участници в Международна конференция „Стоп на омразата“ се обявиха за толерантност между хората

За мен е чест да открия конференцията „Стоп на речта на омразата“ с организатори Прокуратурата …

В ход е изпълнение на мерките по препоръките на ЕК, отчете Съветът за върховенство на правото

В ход е изпълнение на мерките по отправените от Европейската комисия препоръки с третия годишен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.