Последни новини
Home / Законът / Прокурорската колегия с декларация срещу изявленията на адвокат Илиан Василев: Безпочвени, манипулативни, не джентълменски (допълнена)

Прокурорската колегия с декларация срещу изявленията на адвокат Илиан Василев: Безпочвени, манипулативни, не джентълменски (допълнена)

Defakto.bg

Кадровиците особено се загрижиха за „опита за повлияване“ върху Апелативния специализиран съд

В нарочна декларация, гласувана единодушно, Прокурорската колегия на ВСС се възмути от публичните изявления на адвоката на Атанас Бобоков Илиан Василев, по повод гръмкото дело срещу твърдяната организирана престъпна група.

Вносители на декларацията бяха Даниела Машева, Огнян Дамянов и Йордан Стоев, категорично я подкрепи Иван Гешев. И, както винаги се случва при „кризисен пиар“, точката бе включена като извънредна в днешния дневен ред на кадровиците.

Де факто публикува по-долу пълния текст на декларацията, пусната впоследствие на страницата на ВСС.

От изчетеното от Даниела Машева на заседанието обаче се разбра, че гневът срещу позицията на Василев, адресирана до всички медии, а оттам и до всички граждани, е задето е оказал „опит за въздействие“ върху състава на Апелативния специализиран съд (начело с председателя Георги Ушев), който окончателно се произнесе вчера за задържането на Атанас Бобоков, Красимир Живков и още трима, като остави четирима от тях в ареста.

Друг акцент са „унизителните и сексистки нападки“ срещу говорителя на главния прокурор Сийка Милева. От чутото от съдебната зала, прокурор Милева бе спомената веднъж от Илиан Василев, с „благодарности към госпожа Сийка“, че е публикувала протокол от разпит на обвиняемия-свидетел Васил Богданов на страницата на ПРБ, след като въпросният протокол е бил отказан на защитата.

Трети, но не по значимост акцент обаче е, че кадровиците ще сезират и СЕМ не за друго, а защото националната телевизия бТВ, в предаването „120 минути“, като е дала думата на защитника на Бобоков, е позволила „употреба на ефира за отправяне на манипулативни твърдения, нарушаващи журналистическите стандарти“. Става дума за все същата позиция на адвокат Илиан Василев, че специализираното правораздаване унищожава „светъл бизнес“ без доказателства, но по нареждане.

А най-бодящ очите е фактът, че когато други медии, включително национални, отдавна зачертават журналистическите стандарти, като донасят до знанието на публиката си само твърденията на едната страна, обичайно от управляващото мнозинство или на ръководството на ПРБ, кадровиците не виждат проблем. Явно тези журналистически стандарти ги устройват.

Затова пък днешната им декларация ще бъде изпратена на Висшия адвокатски съвет, да вземе отношение за поведението на защитника Василев, на СЕМ – за поведението на бТВ, на посланиците на ЕС, САЩ и Обединеното кралство, заради „стартиралия мониторинг за върховенството на правото в държавите от ЕС“.

В позицията на Прокурорската колегия се заявява, че Република България е демократична и правова държава, в която независимата съдебна власт осъществява различни правни гаранции, а магистратите действат единствено по вътрешно убеждение. А всяка намеса „в защита на корпоративни и други интереси“ накърнява независимостта.

Както и че е важен законът, а не репутацията на привлеченото към наказателна отговорност лице. Но, нарушавайки Етичния кодекс на българските адвокати, адвокат Василев обвинява специализираните органи, че посягат на светъл бизнес без доказателства, като създава внушения за липса на професионализъм.

Кадровиците казват също, че „недоумения будят посланията му, че съдебната власт не може да бъде абсолютно независима“.

А адвокатът „не може да се опитва да влияе на съда по начин, противоречащ на законите и етичните правила“, включително по висящи дела

Подобни действия, особено необосновани и неподкрепени с конкретни факти, са опит за въздействие върху състава на Апелативния специализиран съд. Зрителите станаха свидетели как по недопустим начин говорителят на главния прокурор стана обект на недопустими, унизителни нападки и сексистки  внушения. Изразеното от адвокат Василев по неин адрес е в сериозен разрез с Етичния кодекс. Той вече обиди в национален ефир наблюдаващите прокурори по воденото наказателно производство срещу Арабаджиеви„, се казва още в декларацията.

Последва изявление на Иван Гешев: „Мястото за решаване на правни спорове е съдебната зала и това не би следвало да се случва с лични нападки, а с юридически аргументи в хода на съдебното производство. Няма и не би следвало да има лични моменти, определения, квалификации, това е и въпрос на мъжко поведение към една дама. Изявленията засягат сериозно не само устоите и независимостта на съдебната власт, но и разклащат общественото доверие в юридическата професия – и към магистратите, и към адвокатурата„.

Интересно, а избирателното „публикуване“ от Прокуратурата на протоколи, снимки и прочие находки в хода на разследването правен аргумент ли е, пиар ли е, опит за обработка на общественото мнение ли е или нещо друго?

Декларацията:

Република България е демократична и правова държава, в която независимата съдебна власт, чрез различни юридически проявления, осигурява необходими правни гаранции, така че в работата си магистратите се водят единствено и само от вътрешното си убеждение, съобразно закона и доказателствата по делото.
Затова всеки опит за намеса на общественото мнение по дела с висок медиен интерес, както и на каквито и да било други частни и корпоративни интереси при тяхното решаване, накърнява устоите на държавата и независимостта на съдебната власт.
В съвременните правни системи, в хода на висящия съдебен процес – независимо дали е граждански, административен или наказателен, се изследват единствено фактите и обстоятелствата от значение за делото, а не репутацията на привлеченото към наказателна отговорност лице.
Нарушавайки Етичния кодекс на българските адвокати, чрез трибуната на национални медии, адвокат Илиан Василев обвинява органите на специализираното правораздаване в противодържавна дейност, че „разрушават устоите на стопанския живот и свободната инициатива, посягайки, без всякакви доказателства, на светъл бизнес …“. Създава внушения за професионална некомпетентност и неправомерни зависимости в и на Прокуратурата на Република България.
Недоумение будят посланията на адвокат Василев, че „Съдебната власт не е и не трябва да бъде безконтролно независима, така както Ви убеждават.“, „Сега, зад паравана на тази независимост, незаконно, безконтролно, спецпрокурори и спецсъдии следват сляпо спуснатите им разпореждания и мачкат човешки съдби, а вече посягат и на светлия бизнес.“ и множество други аналогични.
Съгласно етичните норми: „адвокатът не може да се опитва да влияе пряко или косвено на съда по начин, противоречащ на законите и етичните  правила“, затова тяхното поведение в публичното пространство и в отношенията им с органите на съдебната власт следва да бъде законосъобразно, дори при публични коментари по висящи дела, включително вземане мярка за неотклонение на подзащитни в хода на конкретни наказателни производства.
Подобни действия – особено необосновани и неподкрепени с конкретни факти, са опит за въздействие и пряко влияние върху решението на съдебния състав от Апелативния специализиран наказателен съд.
В тази връзка припомняме, че мястото, за решаване на правни спорове, били те и относно вземане на мерки за процесуална принуда в хода на висящо наказателно производство, е българският съд, а не медийното пространство.
Освен това зрителите станаха свидетели как по недопустим начин говорителят на главния прокурор на РБ – Сийка Милева стана обект на унизителни и обидни нападки и сексистки внушения, с които пряко се уронва престижа на съдебната власт. Намираме за дълбоко неуместно да преповтаряме съдържанието на обидните квалификации по отношение на прокурор Милева, но изразеното от адвокат Илиан Василев по нейн адрес намираме, че е в много сериозен разрез, както с добрия тон, така и с Етичния
кодекс на адвоката. Впрочем това не е първото подобно изказване на г-н Василев, който през м. септември 2018 г. обиди в национален ефир наблюдаващите прокурори по воденото срещу Ветко и Маринела Арабаджиеви наказателно производство.
Категорично и остро осъждаме тези действия на адвокат Илиан Василев, като припомняме, че независимостта на българските магистрати, съгласно чл.117, ал. 2 КРБ не е безусловна, а е от съществено значение за върховенството на закона. Тя не е прерогатив или привилегия, предоставена в полза на прокурорите, а гаранция в интерес на справедливо, безпристрастно и ефективно правосъдие.
В настоящия случай не се касае за незаконосъобразни действия на Прокуратурата на Република България по досъдебно производство, по което в качеството на обвиняеми са привлечени Красимир Живков – заместникминистър на околната среда и водите, Пламен Бобоков и Атанас Бобоков. Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет се обръща към Висшия адвокатски съвет с оглед вземане на отношение относно поведението на адвокат Илиан Василев, свързано с отправяне на груби и обидни нападки,  уронващи престижа на съдебната власт и доброто име на адвокатската професия.
Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет се обръща и към Съвета за електронни медии във връзка с употребата на ефира на
телевизионен оператор за отправянето на манипулативни твърдения, нарушаващи професионалните журналистически стандарти.

About De Fakto

Проверете също

Над 130 участници в Международна конференция „Стоп на омразата“ се обявиха за толерантност между хората

За мен е чест да открия конференцията „Стоп на речта на омразата“ с организатори Прокуратурата …

В ход е изпълнение на мерките по препоръките на ЕК, отчете Съветът за върховенство на правото

В ход е изпълнение на мерките по отправените от Европейската комисия препоръки с третия годишен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.