Последни новини
Home / Законът / Общото събрание на Европейската мрежа на съдебните съвети избра нов президент

Общото събрание на Европейската мрежа на съдебните съвети избра нов президент

Defakto.bg

На 10 юни 2020 г. се проведе виртуално Общо събрание на Европейската мрежа на съдебните съвети (ЕМСС), на което бе проведен  избор за президент и четирима членове на Изпълнителния борд,  съобщи ВСС.  След  проведеното гласуване за президент е  избран  Филипо Донати от Върховния съвет на магистратурата на Италия.  Избрани са и  четирима членове на Изпълнителния борд:  Жан-Пол Сюдр от Върховния съвет на магистратурата на Франция, г-н Хенк Навес от Съвета на съдебната власт на Нидерландия, г-н Жозе Мануел Монтейро Корея от Върховния съвет на магистратурата на Португалия и г-н Ерик Кершеван от Съдебния съвет на Словения.

Мандатът на новоизбраните президент и членове на Изпълнителния борд е двугодишен и започва да тече веднага след приключване на Общото събрание.

Общото събрание прие изменение в чл. 6 от Устава на ЕМСС, съгласно което се дава възможност и на бивши държави членки на ЕС да участват в дейностите на Мрежата като наблюдатели.  В този контекст такъв статут получиха съдебните съвети на Англия и Уелс, Северна Ирландия и Шотландия.

Членовете на ЕМСС единодушно гласуваха приемането на Националната съдебна администрация на Финландия за член на Мрежата.

Изборите и взетите решения се проведоха в съответствие с Устава и Процедурните правила на ЕМСС, като от страна на Висшия съдебен съвет на Република България в тях участва г-жа Цветинка Пашкунова – член на Висшия съдебен съвет, определена за участие в Общото събрание с решение на Пленума на Висшия съдебен съвет, се казва в съобщението на съвета.

About De Fakto

Проверете също

Кьовеши назначи двама български кандидати за европейски прокурори, отхвърли един

Европейската прокуратура(ЕППО) съобщи в понеделник,  че е назначила още двама представители от България и по …

Пленумът на ВСС одобри тригодишната бюджетна прогноза на съдебната власт за периода 2024 – 2026 г.

Пленумът на Висшия съдебен съвет одобри разчетите по бюджетната прогноза на съдебната власт за периода …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

17 − 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.