Последни новини
Home / Законът / Илиан Василев: Щом прокуратурата обвинява някого за участие в престъпна група, трябва да каже как точно го е правил! Инак не става

Илиан Василев: Щом прокуратурата обвинява някого за участие в престъпна група, трябва да каже как точно го е правил! Инак не става

Defakto.bg

Когато фалират производството на Бобокови, хилядите останали без работа на кого ще ръкопляскат?

Извън медийните залпове, в разследването срещу братя Бобокови, бившия зам.-министър Красимир Живков и други има ред правни проблеми. Които стоят без отговор, убедителен.

На 9 юни състав на Апелативния специализиран съд начело с председателя Георги Ушев потвърди “задържането под стража” за Атанас Бобоков, Красимир Живков и още двама. Определението е окончателно.

Сред многото възражения за несъставомерност на обвинението, изтъквани от защитата, бе и фактът, че Бобоков, Живков, бившият шеф на РИОСВ-Плевен Габриел Савов, собственикът на фирми за преработка на отпадъци Николай Миховски са обвинени единствено по чл. 321, ал. 3 НК – за участие в престъпна група и толкова. А прокуратурата продължава за мълчи по въпроса какви конкретни престъпления са извършили твърдяните участници в твърдяната ОПГ, то ест как точно са престъпили закона. Още повече, че пак според прокуратурата, са били “сдружени” повече от пет години.

На това съставът на Георги Ушев отвърна: “Теоретично следва да се посочи, че участието в ОПГ е самостоятелно престъпление, различно от вторичните престъпления, за извършването на които е създадена групата. Възможно е едно лице да е участник в група, без да тя е започнала изпълнението на конкретно престъпление и това е възприето от законодателя в чл. 321, ал. 4 НК. Принципно за деянието по чл. 321 НК не е необходимо да са налице т.нар. вторични престъпления“.

“Най-лесно се манипулират хора, които не разбират”, реагира на това днес адвокатът на Атанас Бобоков Илиан Василев в профила си в социалните мрежи. 

Ето какво заявява той:

“Най-лесно се манипулират хора, които не разбират.

Изпълнителното деяние по чл. 321 е участие, а не членуване. За последното е достатъчно да си посочен като име от списък.

Когато те обвиняват в участие, трябва да е ясно кое точно е твоето неправомерно действие, с което си обективирал престъпен умисъл и съответно да е ясно каква в случая е нормата на правомерно поведение.

Фирмата на Бобоков е производител и генерира производствени отпадъци, от които трябва да се освободи, за да не се блокира производството. След 2014 г. държавата не им позволява повече да ги изнася в чужбина и ги принуждава да ги предава на конкретни български фирми, на които същата държава дава разрешение да приема тези отпадъци.

В продължение на 6 години тези фирми получават отпадъците и това става пред очите на държавата, местната власт, полицията и прокуратурата. На седмата година всички се събуждат и казват: Ау, тези фирми не са преработвали отпадъците, а са ги хвърляли в дерето! И кой е виновен?

За да Ви стане по-ясно. Ако предадете един чувал с боклук на вторични суровини и съответната фирма го изсипе в двора на някоя детска градина, Вие ли извършвате престъплението срещу децата на България?

А сега ръкопляскайте на Ушев и плюйте върху мен. След месец, когато фалират производството на Бобокови, няколко хиляди семейства също ще ръкопляскат”.

Бележка на редакцията: Отговорите на юриста явно не се харесват на властите. Вчера Прокурорската колегия на ВСС посвети на Илиан Василев специална декларация, обвини го в натиск върху Апелативния специализиран съд и “сексизъм” към говорителя на главния прокурор Сийка Милева и изпрати  сигнал на Висшия адвокатски съвет за “неетичното” поведение на защитника.

Колегията не е така активна, когато в медиите по висящи процеси се изявяват позициите само на обвинението, включително и чрез изнасяне на следствени материали от делата –   за убедителност и в нарушение на презумцията за невиновност. Интригуваща принципност.

About De Fakto

Проверете също

След среща с прокурори в Хасково, Гешев изпратен от протестиращи с викове “Оставка” и “Гешев е позор”

Главният  прокурор  Иван Гешев  проведе среща с  магистратите от Окръжна и Районна прокуратура – Хасково, …

Спецсъдът освободи от ареста Елена Динева, жената на Васил Божков, срещу гаранция от 750 хил. лв.

Спецсъдът освободи под гаранция Елена Динева – жената до Васил Божков срещу  750 хил. лв. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.