Последни новини
Home / Законът / Илиан Василев: Щом прокуратурата обвинява някого за участие в престъпна група, трябва да каже как точно го е правил! Инак не става

Илиан Василев: Щом прокуратурата обвинява някого за участие в престъпна група, трябва да каже как точно го е правил! Инак не става

Defakto.bg

Когато фалират производството на Бобокови, хилядите останали без работа на кого ще ръкопляскат?

Извън медийните залпове, в разследването срещу братя Бобокови, бившия зам.-министър Красимир Живков и други има ред правни проблеми. Които стоят без отговор, убедителен.

На 9 юни състав на Апелативния специализиран съд начело с председателя Георги Ушев потвърди „задържането под стража“ за Атанас Бобоков, Красимир Живков и още двама. Определението е окончателно.

Сред многото възражения за несъставомерност на обвинението, изтъквани от защитата, бе и фактът, че Бобоков, Живков, бившият шеф на РИОСВ-Плевен Габриел Савов, собственикът на фирми за преработка на отпадъци Николай Миховски са обвинени единствено по чл. 321, ал. 3 НК – за участие в престъпна група и толкова. А прокуратурата продължава за мълчи по въпроса какви конкретни престъпления са извършили твърдяните участници в твърдяната ОПГ, то ест как точно са престъпили закона. Още повече, че пак според прокуратурата, са били „сдружени“ повече от пет години.

На това съставът на Георги Ушев отвърна: „Теоретично следва да се посочи, че участието в ОПГ е самостоятелно престъпление, различно от вторичните престъпления, за извършването на които е създадена групата. Възможно е едно лице да е участник в група, без да тя е започнала изпълнението на конкретно престъпление и това е възприето от законодателя в чл. 321, ал. 4 НК. Принципно за деянието по чл. 321 НК не е необходимо да са налице т.нар. вторични престъпления„.

„Най-лесно се манипулират хора, които не разбират“, реагира на това днес адвокатът на Атанас Бобоков Илиан Василев в профила си в социалните мрежи. 

Ето какво заявява той:

„Най-лесно се манипулират хора, които не разбират.

Изпълнителното деяние по чл. 321 е участие, а не членуване. За последното е достатъчно да си посочен като име от списък.

Когато те обвиняват в участие, трябва да е ясно кое точно е твоето неправомерно действие, с което си обективирал престъпен умисъл и съответно да е ясно каква в случая е нормата на правомерно поведение.

Фирмата на Бобоков е производител и генерира производствени отпадъци, от които трябва да се освободи, за да не се блокира производството. След 2014 г. държавата не им позволява повече да ги изнася в чужбина и ги принуждава да ги предава на конкретни български фирми, на които същата държава дава разрешение да приема тези отпадъци.

В продължение на 6 години тези фирми получават отпадъците и това става пред очите на държавата, местната власт, полицията и прокуратурата. На седмата година всички се събуждат и казват: Ау, тези фирми не са преработвали отпадъците, а са ги хвърляли в дерето! И кой е виновен?

За да Ви стане по-ясно. Ако предадете един чувал с боклук на вторични суровини и съответната фирма го изсипе в двора на някоя детска градина, Вие ли извършвате престъплението срещу децата на България?

А сега ръкопляскайте на Ушев и плюйте върху мен. След месец, когато фалират производството на Бобокови, няколко хиляди семейства също ще ръкопляскат“.

Бележка на редакцията: Отговорите на юриста явно не се харесват на властите. Вчера Прокурорската колегия на ВСС посвети на Илиан Василев специална декларация, обвини го в натиск върху Апелативния специализиран съд и „сексизъм“ към говорителя на главния прокурор Сийка Милева и изпрати  сигнал на Висшия адвокатски съвет за „неетичното“ поведение на защитника.

Колегията не е така активна, когато в медиите по висящи процеси се изявяват позициите само на обвинението, включително и чрез изнасяне на следствени материали от делата –   за убедителност и в нарушение на презумцията за невиновност. Интригуваща принципност.

About De Fakto

Проверете също

Иван Гешев в Турция по покана на главния прокурор Бекир Шахин

Българската делегация, ръководена от главния прокурор Иван Гешев, е била приета от главния прокурор на …

Пленумът на ВСС съгласува законопроекта на МС за Държавния бюджет, без планираните средства за текущи разходи

Пленумът на Висшия съдебен съвет съгласува проект на Решение на Министерския съвет за одобряване на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.