Последни новини
Home / Законът / Ново обвинение срещу ЛиЛана навръх дело за мярката й, Апелативният спецсъд я остави „под стража“

Ново обвинение срещу ЛиЛана навръх дело за мярката й, Апелативният спецсъд я остави „под стража“

Defakto.bg

Това е инквизиция, обвини адвокат Николай Хаджигенов

Лиляна Деянова, известна в миналото като певицата ЛиЛана, няма да напусне килията под „домашен арест“. Тя остава „задържана под стража“. Това постанови Апелативният специализиран съд (АпСНС) в състав, председателстван от Георги Ушев. Заседанието се излъчваше и онлайн.

Делото днес бе по жалба на самата Деянова, която настоява да бъде освободена без мярка за неотклонение, тъй като повдигнатите й обвинения са несъставомерни. И на протест на прокуратурата, която пък държи на „задържане под стража“. Нейното искане бе удовлетворено.

Ден преди окончателното произнасяне на Апелативния спецсъд, на Деянова е повдигнато ново, трето поред обвинение, което до голяма степен се „припокрива“ с първото, както бе признато и от съда. Но то стана и аргумент за наличието на „обосновано предположение“ ЛиЛана да е извършила част от престъпленията, твърдяни от прокуратурата.

Георги Ушев

А на финала днес председателят на АпСНС Георги Ушев обяви:

Извън полето на политическа полемика и опитите за лични нападки срещу конкретни съдебни състави или съдии, настоящият състав като въззивна инстанция отбелязва, че както по сегашното дело, така и по всяко друго се придържа само и единствено към закона и доказателствата по делото при формиране на вътрешното си убеждение. Предвид естеството на процеса – наказателен, е обяснимо, че това вътрешно убеждение няма как да се очаква да съвпада с интересите на всички страни, а и не бива да е така. Важното е да съвпада с разбирането на съда за законност и справедливост„.

Преди два дни съставът на Георги Ушев окончателно остави в ареста и Атанас Бобоков, бившия зам.-министър на екологията Красимир Живков и още двама.

На 4 юни Специализираният съд постанови „домашен арест“ за Лиляна Деянова. Сред мотивите включително бе, че мярката за неотклонение не може да се превръща в репресия.

За „домашния арест“ като милост 

ЛиЛана, съдружникът й Мартин Димитров и нейният брат Александър Деянов-Скилър са обвинени за организирана престъпна група, точила евросредства по програма „Иновации и конкурентноспособност“, като ръководител на ОПГ-то се сочи Мартин Димитров. После стана известно, че им се търси отговорност и за отправени заплахи към длъжностни лица от АПИ. Веднага след шумната акция по арестите им ЛиЛана и Мартин Димитров бяха категорични – бедите им са резултат на техните публични изявления и сигнали за корупция в пътната агенция по търга за електронни винетки. Днес пред съда бе заявено и друго – задържанията са дошли три дни преди дружеството на Деянова и Димитров да излезе на пазара с алтернатива за продажбата на винетки.

Още през май Апелативният специализиран съд отхвърли като необосновани твърденията двамата да са заплашвали длъжностни лица, но ги остави в ареста. За брата Александър пък бе констатирана липса на убедителни данни изобщо да е участвал в твърдяната престъпна група и определената му гаранция бе намалена на 50 000 лева, но Скилър отказа да я плати и декларира готовност да влезе зад решетките в знак на протест. Засега е на свобода.

Новото, трето обвинение, от вчера, срещу ЛиЛана е по чл. 248а, ал. 5 НК – за представяне на неверни сведения за получаване на евросубсидии.

На него се позова и прокурорът Емил Галипонов, като изтъкна и  „частични самопризнания“ на Ася Йочева (другата половинка от бившия дует „Ел Ей“), която също се оказа обвиняема. Йочева, назовавана от обвинителя Йовчева, казала, че нейната фирма няма техническа възможност да създава софтуер (по европроект). Впоследствие стана ясно, че въпросната фирма никога и не е била производител, а е търговец на софтуер и за това са сключвани договори с нея. Обвинението обяви и че е налице конфликт на интереси между ЛиЛана и Ася. Най-вече изтъкна как освен по общия текст за ОПГ вече има и конкретни обвинения за вторични престъпления, за които е била съставена групата.

Любопитно прозвуча друго твърдение на прокурор Галипонов – според него „домашен арест“ се определя „по причини от чисто семеен, човешки характер“. А в случая такива предпоставки не са налице и той не разбира защо съдът е постановил тази мярка. „Деянова няма ограничения с кого ще се среща в дома си, нито за достъп до комуникация – телефони, компютри, интернет. Срокът на задържането е изключително кратък, а с „домашен арест“ няма да бъде възпрепятствана да извърши престъпление, включително да въздейства върху свидетели по делото. Не  е достатъчно, че е неосъждана, за да се отхвърли тази опасност. Става дума за мащабна престъпна дейност, извършвана в продължителен период от време“, заяви обвинителят. Призна само, че опасност от укриване наистина няма.

„Поведението на държавното обвинение е комично, непознат за правото феномен – според него под „домашен арест“ обвиняем може да бъде пускан от съжаление!“, коментира адвокат Николай Хаджигенов.

По-разпознаваема и от Пеевски, но със съсипан бизнес

Той също бе впечатляващ.

Например, за да обрисува несъставомерността на обвинението за отправяни заплахи към държавни служители, Хаджигенов даде следния пример: „Защитата в продължение на 7 години се опитваше да уволни предния главен прокурор, неуспешно, той единствено не си изкара мандата докрай, но, уви, не под мое давление. В момента, в който стана ясна кандидатурата на новия главен прокурор, защитата се опита да убеди в неговата липса на качества за поста, но единственият кандидат бе избран.  Ако тези действия са престъпни, защо, по дяволите, аз днес стоя пред вас като защитник, а не като обвиняем?!“.

Продължи с правни доводи – константната практика на ВКС е, че  заплахата трябва да е реална, а не мнима. И попита как упражняването на конституционни граждански права – искане на оставка на държавен служител, задето не изпълнява задълженията си по закон, от човек, който не е държавен служител, е съставомерно? Допълни и че „заплахите“ се състоят в неприети обаждания по Вайбър, както два имейла, започващи с „уважаеми проф. Асенов“.

За новото обвинение адвокатът обяви, че почива на две декларации за безпристрастност и поверителност, в които Деянова е уверила, че няма връзки с Министерството на икономиката. Изтъкна, че за конфликт на интереси между Лиляна и Ася, чието познанство като дует е ноторно известно, е смешно да се говори, позова се на законовото определение за „свързани лица“ и изтъкна, че Ася и Лилана не попадат в този каталог. А коментираният от прокуратурата софтуер работи.

„Това е списък за пазаруване, единствената идея на цялото това нещо е инквизиция, обвинените на всяка цена да бъдат задържани в ареста. Днес пак разпитани нови свидетели. Защитата се опитва от самото начало да си обясни какъв е този перверзен интерес към закачването на Лиляна Деянова към фирми, свързани с Божков!“.
Изброени бяха нови разпити на свидетели, също навръх делото в АпСНС. Те основно са били питани за познанства с Божков, наблегна защитата.
„Лиляна Деянова няма да се укрие, никога не се е и опитвала, а след излъчванията й по MTV нейното лице е по-известно и от това на Делян Пеевски. Но бизнесът им вече не работи“, заключи Хаджигенов.
Няма да се укрие, едното обвинение не издържа, но задържането заради другите обвинение е наложително

Новото обвинение срещу Деянова е за представени неверни сведения, в резултат на което общо са получени средства от еврофондове за 1 354 990 лева, обяви съставът на Георги Ушев.

А определението на Специализирания съд от 4 юни е немотивирано, то е на един лист „предимно от декларации, без обсъждане на доказателствата“, смята АпСНС.

Съставът на Ушев се съгласява, че обвинението ЛиЛана и Мартин Димитров да са отправяли заплахи към длъжностни лица от АПИ, за да ги принуждават към нещо е несъставомерно. Защото заканите няма как да са били реални и да уплашат сериозно някого, Деянова и Димитров нямат такава власт.

Признато бе и че няма данни твърдяната престъпна група да е била създадена за пране на пари, както заявява прокуратурата.

Отчетено бе и че обвиненията за ОПГ и за предоставяне на неверни сведения за получаване на евросредства донякъде се припокриват. Но „е нормално да са идентични, тъй като престъплението по чл. 248а е вторично престъпление, за извършването на което е била създадена групата“, се чу от определението, изчетено от Георги Ушев.

И за двете престъпления съставът прие, че обоснованото предположение те да са били извършени от ЛиЛана е налице.

Посочени бяха свидетелствата на служители от главната дирекция „Европейски фондове и конкурентноспособност“, ивършили няколко проверки по сигнали на дружества – бенефециенти – „Нованор“ ООД с управител Лиляна Деянова, „Ай Си Ти солюшунс“ ООС в момента с управител Александър Ангелов, които първоначално установили закупен софтуер с еднакъв идентификационен номер по различни договори. Свидетелите се оплакали как им създавали пречки за проверките, като не им осигурявали достъп. Накрая през ноември 2018 г. Главната дирекция на Министерството на икономиката постановила да се извърши 100 % финансова корекция и да бъдат върнати 339 хил.лв. (За тези проверки Деянова отдавна твърди, че започват след „войната“ им с АПИ).

Ушев цитира и показания на Ася Йочева, която регистрирала дружеството „Телерайз лимитед“, но по предложение на Лиляна, както и че ставало въпрос за сделка със софтуер, самата Ася няма специални умения, правела бизнес, не е инсталирала софтуер нито в Плевен, нито другаде, само подписвала договори. От обясненията „разумно може да се предположи, че Деянова е контролирала дейността на тази фирма“, е заключението на съдебния състав.

Обяви и че от наличните данни – основно свидетелства, може да се направи извод за свързаност между цитираните дружества, плюс „Скилър“, с управител Александър Деянов. „Може да се направи евентуален извод, че обвиняемите са синхронизирали волите си за участие в ОПГ“, прие още Апелативният спецсъд. Прие като основателно възражението на защитата, че данни за ръководител на групата обаче няма.

Налице е обоснованото предположение и за извършено престъпление по чл. 248а НК по същата схема на свързани дружества, печелили различни европроекти, но използвали за целта един и същи софтуер, смятат в АпСНС.

Обвиненията, за които обоснованото предположение е налично, са за тежки умишлени престъпления, едно с вероятна вреда за над 1 милион лева, изтекъл е много кратък срок на задържане – 45 дни, а опасността от извършване на друго престъпление не може да се предотврати с „домашен арест“, заключи съставът на Ушев.

Снимка: Веселин Боришев

About De Fakto

Проверете също

74 500 граждани са търсили съдействие от омбудсмана през 2022 г., най-много са жалбите за нарушени потребителски права

           Близо 74 500 граждани и представители на организации са потърсили съдействие, защита или …

Министър Зарков: Не отива на онзи, който държи Наказателния кодекс в ръцете си да се оплаква от „завладяна“ държава

„Философията на законопроектите, тяхната основна цел и начинът, по който я постигат, остават същите, като …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 × one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.