Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата проверява защо не е съхранен разрушения жп завод в столицата

Прокуратурата проверява защо не е съхранен разрушения жп завод в столицата

Defakto.bg

 

Миналата година  бе съобщено за кончината на най-старата оцеляла промишлена сграда у нас. Тя е строена в края на ХIХ век като „Главна железопътна работилница“ на Княжество България и е образец на най-ранната индустриална архитектура.

Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на транспорта, информационните технологии и съобщения (МТИТС) за финансово-икономическото положение на „БДЖ-Трансимпекс“ АД и кмета на София за състоянието на Локомотивно-вагонния завод в столицата, известен като жп завода зад Централна гара, съобщи държавното обвинение.

Преписката е образувана по повод  информации в медиите за разрушената през миналата година  най-стара промишлена сграда у нас.

Прокуратурата иска министерство на транспорта да провери дали отчетите за финансовото и икономическото състояние на дружеството отговарят на законовите изисквания. На инспекция подлежи и бизнес програма на „БДЖ-Трансимпекс“ АД.

В „БДЖ-Трансимпекс“ АД акционери са БДЖ АД с 35% и „Трансимпекс“ ЕАД с 65%. Държавното дружество участва със застроен терен с площ 49 217 кв.м и 33 сгради с обща застроена площ 28 616 кв.м, както и машини, оборудване, транспортни, средства, стопански инвентар и програмни продукти.

В съобщението се казва още:  В обхвата на проверката се включва и изискване на информация, касаеща конкретни мерки, предприети по сведенията от отчетите – формулиране на указания и контрол за изпълнението им, сезиране на други компетентни административни органи по поставените въпроси, съдействие по правни или фактически въпроси и т.н. Изискани са и сведения за изпълнението на задължението от представителите на държавата в органите на управление и контрол в дружеството да изготвят бизнес програма на дружеството, определена за целия срок на договора за управление и поотделно за всяка година в съответствие със стратегията за развитие на дружеството, която да съдържа конкретни икономически показатели, чието изпълнение органите на управление, съответно надзорният съвет, следва да осигурят, като рентабилност, производителност, обем на продажбите, печалба или намаляване на загуба, нови пазари, използване на съоръженията, поддържане на определен брой работни места, финансови задължения, инвестиции и др., както и информация за усвояване на гаранцията от представителите на държавата в органите на управление и контрол в дружеството съгласно чл.27, ал.2 от Правилника, при наличие на условията за това.

От кмета на София пък се иска да предостави информация какви действия е предприела Столичната община за съхраняване на целостта на Локомотивно-вагонния завод в София. „На основание чл.145, ал.1, т.1 от ЗСВ, ВАП изисква от кмета на София да предостави информация какви действия, съобразно изискванията на закона, е предприела Столична община за съхраняване на целостта на Локомотивно- вагонния завод в София„.

Резултатите от проверките трябва да бъдат обобщени в доклади и да се предоставят на ВАП в най-кратък срок. Активизирането на прокуратурата едва сега може да се обясни с факта, че основният акционер на смесеното дружество – „Трансимпекс“ е собственост на обвиненият в редица престъпления бизнесмен Васил Божков.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Заловеният „скитник“ с псевдоним „Червения пират“ признал, че е автор на заплахите до съдии и министри

Мъжът, задържан за отправяни към магистрати заплахи, е действал сам. Предполага се, че страда от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.