Последни новини
Home / Законът / Екатерина Захариева: Няма решение на ЕК за прекратяване на мониторинга над България, чакаме го

Екатерина Захариева: Няма решение на ЕК за прекратяване на мониторинга над България, чакаме го

Defakto.bg

Вицепремиерът не отговори дали подкрепя решението на Данаил Кирилов да отмени избора на Граждански съвет към националния Съвет за координация и сътрудничество

Няма решение на Европейската комисия за прекратяване на Механизма за сътрудничество и проверка. Това официално призна вицепремиерът Екатерина Захариева по време на парламентарния контрол днес.

Тя отговаряше на въпроси на депутатите от левицата Крум Зарков, Георги Гьоков и Александър Паунов за мониторинга на ЕК, ускоряването на съдебната реформа и борбата с корупцията, за да бъде прекратено наблюдението, както и за създаването на Националния механизъм за мониторинг.

Питанията идват след суматохата, възникнала в края на май след констатациите в пролетния пакет на Европейския семестър, че ефективното наказателно преследване, липсата на окончателни присъди срещу „високите етажи“ на властта продържават да са предизвикателства пред България и са под наблюдението на Механизма за сътрудничество и проверка. Което бе знак, че обещаното от комисията „Юнкер“ отпадане на мониторинга може и да не се случи, а управляващите се оплетоха в обясненията си дали евронаблюдението над правосъдието и вътрешния ни ред продължава. Нещо повече, заговориха за copy paste от доклад от миналата година и обвиниха медии в „извратено тълкуване“ на съобщението.

Де факто ние нямаме механизъм. Нямаме мисии, нямаме доклади – устни или писмени, ние не изпращаме информация. Комисията отново ни увери, че не планира никакъв доклад по този механизъм. Наистина обаче трябва комисията да приключи процедурата и да вземе формално решение”, отговори днес в парламента Екатерина Захариева.

Предположи и че „фактът, че периодът съвпадна с началото на новата Европейска комисия, след което настъпи ситуацията с пандемията, забавиха формалното взимане на решение“.

Георги Гьоков на свой ред обяви, че въпросът му е „реакция срещу практиката на това правителство да се хвали с нещо, което не е свършило“.

Крум Зарков напомни, че когато от опозицията са поискали изясняване на ситуацията и разговор за продължаващите негативни сигнали откъм ЕК, са били обвинени в разпространение на фалшиви новини, а лично на него от ГЕРБ му препоръчали повече да чете.

Зарков попита Захариева и дали, според нея, публичните обвинения в корупция към управляващите, отправени от Васил Божков, могат да се отразят на решението за евронаблюдението.

„Скандали, предизвикани от един човек, който се укрива, в никакъв случай не считам, че могат да повлияят върху финалното решение на комисията”, обяви Захариева.

Другата част от отговорите бе за неформирания национален механизъм за мониторинг, който трябва да задейства след отмяната на този на ЕК. Той включва мегасъвет за координация и сътрудничество с участието на върховете на трите власти, както и Граждански съвет – с участници от съсловните магистратски организации, неправителствения сектор и работодателите.

В началото на месеца, часове след обявен и проведен от Министерството на правосъдието жребий за членовете от НПО, министър Данаил Кирилов „не прие“ резултатите и рестартира процедурата.  Жребият бе посочил за членове на Граждански съвет Българския институт за правни инициативи като организация с опит в съдебната реформа и Българската търговско-промишлена палата като представител на работодатерите.

Екатерина Захариева днес каза, че гражданският сектор се оказал неподготвен заради кризата около коронавируса да излъчи свои представители в Гражданския съвет към Координационния съвет за механизма. Според нея дори при удължен срок твърде малко представители на граждански организации, специализирани в съдебна реформа, са подали заявление. „За тази цел, предполагам, министър Кирилов удължи процедурата с нов 60-дневен срок.“

„Всичко това беше опорочено с абсолютно неразбираемо действие на правосъдния министър. Той просто отмени един от резултатите, без да дава обяснения защо, защо точно този резултат, защо точно тази организация, какво не му харесва… Обяснението, че кандидатствали само две организации, не е достатъчно, защото по други категории се е случила същата ситуация, но това не е предизвикало реакция на министъра. Какъв е този жребий – докато се появи този, който ни харесва ли?“, реагира Крум Зарков.

И настоя вицепремиерът Захариева да каже дали застава зад позицията на министър Кирилов. Отгтоворът бе, че това не е питане. Друг нямаше.

About De Fakto

Проверете също

Над 130 участници в Международна конференция „Стоп на омразата“ се обявиха за толерантност между хората

За мен е чест да открия конференцията „Стоп на речта на омразата“ с организатори Прокуратурата …

В ход е изпълнение на мерките по препоръките на ЕК, отчете Съветът за върховенство на правото

В ход е изпълнение на мерките по отправените от Европейската комисия препоръки с третия годишен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.