Последни новини
Home / Законът / Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков пак ще търси нов заместник

Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков пак ще търси нов заместник

Defakto.bg

Пенсионират с отличия зам.-председател на ВАС и бивш член на Висшия съдебен съвет

Решения за пенсиониране на известни магистрати предстои да вземе ВСС идния вторник. Това става ясно от дневня ред на Съдийската колегия.

Председателят на ВАС Георги Чолаков

По предложение на председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков от системата ще бъде освободена зам.-председателят на съда Милка Панчева. Тя влезе в ръководството на ВАС и оглави Втора колегия през декември 2018 г., на мястото на Надежда Джелепова, която стана конституционен съдия. Преди това Милка Панчева бе шеф на отделение.

Сега Георги Чолаков предлага тя да бъде поощрена с личен почетен знак – първа степен – златен, както и с награда от 1 000 лева за безупречното изпълнение на службата.

А след пенсионирането ще следва ново, трето поред попълване на екипа на Чолаков. От началото на мандата му, който започна през есента на 2017 г., дотук председателят на ВАС неизменно е с дами – заместници. Първо за зам.-председатели на съда бяха избрани Мариника Чернева и Надежда Джелепова. После Джелепова бе заменена с Милка Панчева, сега предстои да видим кое ще  е новото лице в ръководството на ВАС. Мариника Чернева, разбира се, остава на поста.

Засега не се е чуло кой ще е новият зам.-председател, казват магистрати. Иначе като вероятни нови членове на екипа, но отдавна се спрягат различни имена, включително и на един господин – Любомир Гайдов, в момента шеф на отделение и зам.-председател на Асоциацията на българските административни съдии.

Няма пречка, до номинирането на титуляр – който трябва да мине и през Пленума на ВАС – да бъде назначен и.ф. заместник.

И още една върховна съдийка от ВАС Галина Матейска ще стане пенсионер. За нея също е предложено поощряване със златен знак и 1 000 лева награда.

На заседанието си във вторник Съдийската колегия на ВСС предстои да гласува и пенсионирането на бивш кадровик – Петър Стоянов. Той бе член на по-предния състав на съвета, с мандат 2007-2012 г., от парламентарната квота, ръководеше дисциплинарната комисия.

Полк. Петър Стоянов е военен съдия, бивш председател на Военен съд – Варна, след изтичането на мандата във ВСС бе назначен в Софийския военен съд. Известно време бе командирован във ВАС. За него е предложено поощряване с личен почетен знак – втора степен – сребърен и награждаване с плакет.

След мандата му във ВСС срещу него имаше дисциплинарно дело, понеже бе заснет на една маса с Марио Николов (дълги години подсъдим за източване на средства по “САПАРД”, окончателно оправдан по едно от делата и с две последни присъди “невинен” по второто дело). Соченият проблем бе, че в момента на заснетата вечеря Стоянов е на работа във ВАС и е решавал дело, свързано с дружество на брата на Николов. Предният съвет го наказа с намаляване на заплатата, но петчленен състав на ВАС отмени санкцията заради липса на нарушение, като прие че конфликтни “връзки” на съдията в случая няма.

 

About De Fakto

Проверете също

Съдийската колегия предлага на 30 септември да тръгне процедурата за избор на председател на ВКС

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет предлага вариант на времеви график за провеждане на процедура …

Съдии с апел към изборните си членове във ВСС – напуснете проваления съдебен съвет

Решаващото действие за прекратяване на мандата на ВСС  е съдиите, избрани от съдии в него …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.