Последни новини
Home / Законът / Четири нови заповеди на Кирил Ананиев: До 30 юни маските са задължителни в обществения транспорт, аптеки и болници

Четири нови заповеди на Кирил Ананиев: До 30 юни маските са задължителни в обществения транспорт, аптеки и болници

Defakto.bg

От понеделник, 15 юни, влизат в сила четири нови заповеди на здравния министър Кирил Ананиев за периода на удължената  извънредната епидемична обстановка  до 30 юни т.г., съобщава Министерството на здравеопазването.

105 са новозаразените през последното денонощие показват данните в Националната информационна система.

14 , а не 28 са дните за изолация

Една от заповедите  засяга задължителната изолация и/или болнично лечение при потвърдени случаи на Covid-19, както и карантинирането на контактните лица –  след изписване от лечебното заведение,  диагностицираните с Covid-19, остават в домашна изолация 14, а не 28 дни.  Издадените към момента на влизане в сила на тази заповед предписания за задължителна изолация от 28 дни в домашни условия, се отменят със заповед на директора на съответната регионална здравна инспекция, след изтичане на 14-дневна задължителна изолация. Друго условие е  – да има един отрицателен резултат от проведено изследване по метода на полимеразно верижна реакция за доказване на COVID-19.

В обществения транспорт, аптеки и болници – маските са задължителни

В  друга, заповед номер РД-01-331/12.06.2020 г., носенето на маска или друго предпазно средство остава задължително в обществения транспорт, в аптеки и лечебни заведения.

Всички лица, когато се намират в обществения транспорт, в аптеките и лечебните заведения са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба или друго средство, покриващо носа и устата, в т.ч. кърпа, шал, шлем и др. На всички други обществени места носенето на маска е препоръчително.

Забрана за дискотеки и нощни клубове до 30 юни

От  15 юни до 30 юни не се разрешават посещенията в дискотеки, пиано-барове, нощни барове, клубове и други подобни. В същия период не се разрешава провеждането на групови празненства на закрито с присъствието на повече от 10 души, в т. ч. сватби, балове, кръщенета и други. ( Заповед номер РД-01-332/12.06.2020 г.)

Със същата заповед се разрешава провеждането на спортни мероприятия на открито и закрито при заетост на местата до 50% от общия им капацитет и настаняване на зрители най-малко през една седалка или при дистанция от 1,5 м.  Същото условие, за 50% заетост на местата, се отнася и за провеждането на конгреси, конференции, семинари и изложения, както и за провеждането на културно-развлекателни мероприятия, в т.ч. театри, концерти, сценични прояви,  занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство, както и занимални от юридически и физически лица и др.

14-дневна  карантина за пристигащи у нас

Всички лица, които пристигат на територията на България от Кралство Швеция, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, Кралство Белгия, Република Португалия и Нидерландия, както и от всички трети страни, с изключение на Република Сърбия,  Босна и Херцеговина, и Черна гора, се поставят под карантина за срок от 14 дни в дома или в друго място за настаняване. ( Заповед номер РД-01-334/12.06.2020 г. ) Изключенията  са разписани в текста на заповедта.

Със същата заповед здравният министър нарежда на директорите на регионалните здравни инспекции да отменят издадените предписания за поставяне под карантина в периода от 02.06.2020 до 14.06.2020 г. на лица, пристигнали у нас от Република Ирландия, Кралство Испания, Република Малта и Република Италия.

About De Fakto

Проверете също

Следователят Бойко Атанасов атакува като нищожен избора на следователите за член на ВСС, делото насрочено за 14 юли

За 14 юли  2022 г. е насрочено заседание по делото, образувано по жалба на Бойко …

На 1 юли президентът Радев връчва мандат на кандидата на „Продължаваме промяната“

Президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.