Последни новини
Home / Законът / К-19: Премиерът наредил на Кирил Ананиев да разреши посещенията в дискотеки и нощни клубове (допълнена)

К-19: Премиерът наредил на Кирил Ананиев да разреши посещенията в дискотеки и нощни клубове (допълнена)

Defakto.bg

По  разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев  коригира заповедта си от петък и обяви,  че от понеделник, 15 юни,  дискотеките, нощните клубове и пиано-баровете могат да възобновят дейността си.  Съобщението е на Министреството на здравеопазването. Изискването е да бъдат спазвани въведените в страната противоепидемични мерки.

Отмененото разпореждане гласеше, че заради противоепидимичната обстановка от  15 юни до 30 юни не се разрешават посещенията в дискотеки, пиано-барове, нощни барове, клубове и други подобни.

На фона на съобщенията за увеличен брой на новозаразените, последното  изменение е направено след среща на представители на Асоциацията на заведенията с премиера Бойко Борисов.

В неделя  в профила си във Фейсбук специалистът по медицинско право адвокат Мария Шаркова попита:

Защо  при 35 случая на ден стояхме затворени с всички последици от това (икономически и социални), а при 105 отварят баровете и дискотеките?  Защо Банско беше затворен  при 5 потвръдени случая, а Доспат и Сърница са отворени при 60? 

Защо маските бяха задължителни на закрито и открито докато все още не беше съвсем ясна ползата им, а сега – когато има достатъчно доказателства за това, задължителното им носене е само препоръчително с малки изключения?
Защо сутрин проф. Мутафчийски се караше на безрасъдните граждани, напуснали София по Великден, а сега ни се обяснява, че вирусът вече съвсем не е толкова страшен (времевата разлика между едните послания до другите е около месец – два)?

И ние търсим отговори. Изглежда частично попаднахме на един –  Асоциацията на заведенията  публично е благодарила на  Борисов „за бързата реакция и поредната подкрепа“, съобщи Нова тв. Но пък бизнес-задоволството няма допирни точки с здравния статус на населението, което трябваше да бъде опазено „живо“ по думите на самия министър – председател!  Тъй че засега няма нито компетентен здравен, нито правен отговор.

С друга заповед на здравния министър от понеделник отпада 14 дневната карантина за пристигащите от Нидерландия у нас .

Ограничението остава в сила за пътуващите от  Швеция, Обединено кралство, Белгия и Португалия, както и от страни извън ЕС . Изключение се прави за Сърбия, Босна и Херцеговина, и Черна гора.

About De Fakto

Проверете също

След 12 часа дискусии по Изборния кодекс в петък, заседанието приключи с обещание за дело в съда (обновена)

След 12 -часов дебат по извънредните  промени в изборното законодателство,  петъчният  парламентарен ден приключи с …

Съобщение на Инспектората към ВСС за нов образец на имуществените декларации

Инспекторатът към ВСС разпространи съобщение за утвърждаване на нов образец на имуществените декларации по чл. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.