Последни новини
Home / Законът / Зам.-главният прокурор Мария Шишкова отново с оставка

Зам.-главният прокурор Мария Шишкова отново с оставка

Defakto.bg

Оставката на заместник-главния прокурор Мария Шишкова отново е на дневен ред. Тя ще бъде разгледана от Прокурорската колегия на ВСС на 17 юни.

Случва се четири месеца, след като Шишкова оттегли молбата си за освобождаване от поста.

Както е известно, тя бе зам.-главен прокурор в екипа на Сотир Цацаров, а преди това работеше с него в Окръжен съд – Пловдив.

Шишкова депозира оставка като зам.-главен прокурор при ВКП през декември м.г., след избора на Иван Гешев и Прокурорската колегия я гласува, считано от 6 януари 2020 г. На следващо заседание влизането в сила бе отложено за 2 март, а в средата на февруари Шишкова оттегли молбата си. Но сега отново я е внесла.

В момента Гешев има петима заместници, четири от тях  дами – Мария Шишкова, Красимира Филипова и Пламена Цветанова (зам-главни прокурори при ВКП), Десислава Пиронева (зам.-главен прокурор при ВАП) и Борислав Сарафов (директор на НСлС и зам.-главен прокурор по разследването). “Заварените” сред тях са Шишкова и Сарафов, който обаче има отделен петгодишен мандат като ръководител на националното следствие – на този пост Сарафов встъпи през декември 2017 г.

В сряда Прокурорската колегия ще гледа повторно искането на Иван Гешев за отстраняването от длъжност на столичната следователка Надежда Куюмджиева, обвинена за хулиганство. Причината за рестарта е, че предния път на Куюмджиева не е била дадена възможност за изслушване или изпращане на писмено становище.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата ще си сътрудничи с Олаф по дела за измами и корупция в ЕС

Прокуратурата сключи споразумение за сътрудничество с Европейската служба за борба с измамите (OLAF), съобщи държавното …

Отчет: Прокурорската колегия е наказала двама магистрати през 2020 година, ВАС е отменил едно дисциплинарно решение

През 2020-а година Прокурорската колегия е приключила 6 дисциплинарни производства, по две от 2018 г., …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.