Последни новини
Home / Законът / ВСС изпраща пакета промени за военните съдилища на правната парламентарна комисия

ВСС изпраща пакета промени за военните съдилища на правната парламентарна комисия

Defakto.bg

Ако поискат, депутати могат да припознаят и внесат законовите изменения

Промените, свързани с девоенизацията на военните съдии, от една страна, и разширяването на подсъдносттта, от друга, да се изпратят на правната комисия на Народното събрание.

Това единодушно гласува днес Съдийската колегия на ВСС.

Предложенията, инициирани от комисията по съдебната карта и натовареността, са за промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ), Закона за отбраната и въоръжените сили (ЗОСВ) и в НПК.  Измененията в ЗСВ и в ЗОСВ изваждат военните съдии от приемането на военна служба и присвояването на офицерски звания плюс съпътстващите последици. Военните прокрори  следователи обаче остават под пагон.

Промените в НПК за са подсъдността – прехвърлянето на делата за престъпления, извършени от девоенизираните служители на МВР, ДАНС, ДКСИ, главните дирекции „Изпълнение на наказанията“ и „Охрана“ към правосъдното министерство, както и на Бюрото за защита към главния прокурор.

Георги Чолаков обяви, че, според него, девоенизирането на съдиите е задължително, включително и заради решенията срещу България. А връщането на делата срещу полицаи във военните съдилища е добра идея.

Обяснено бе, че предлаганият пакет заляга основно на предложенията на военните магистрати от 2018 г. за разширяване на подсъдността, още тогава изпратени и на Министерството на правосъдието. За девоенизация тогава не е отваряна дума.

Изпращането в правната комисия на НС е най-директният път към законодателя. Съдебните кадровици нямат право на законодателни инициативи, но депутатите могат да припознаят проектите и да ги внесат за разглеждане от парламента.

Също единодушно днес колегията гласува и изменение на Класификатора на длъжностите в администрацията на съдилищата и Правилата за прилагането му – че длъжности за експерти освен във върховните съдилища ВКС и ВАС ще има и в Софийския апелативен съд. Допълнението се налага заради прехвърлянето на управлението на Съдебната палата отпредседателя на ВКС Лозан Панов към председателя на САС Даниела Дончева, което трябва да е факт към 15 юли. Това наложи и закриването на 31 щата за съдебни служители във ВКС, откриването им в апелативния съд, както и гарантирането на запазването на възнагражденията на прехвърлените служители.

 

About De Fakto

Проверете също

Следователят Бойко Атанасов атакува като нищожен избора на следователите за член на ВСС, делото насрочено за 14 юли

За 14 юли  2022 г. е насрочено заседание по делото, образувано по жалба на Бойко …

На 1 юли президентът Радев връчва мандат на кандидата на „Продължаваме промяната“

Президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.