Последни новини
Home / Законът / ВСС изпраща пакета промени за военните съдилища на правната парламентарна комисия

ВСС изпраща пакета промени за военните съдилища на правната парламентарна комисия

Defakto.bg

Ако поискат, депутати могат да припознаят и внесат законовите изменения

Промените, свързани с девоенизацията на военните съдии, от една страна, и разширяването на подсъдносттта, от друга, да се изпратят на правната комисия на Народното събрание.

Това единодушно гласува днес Съдийската колегия на ВСС.

Предложенията, инициирани от комисията по съдебната карта и натовареността, са за промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ), Закона за отбраната и въоръжените сили (ЗОСВ) и в НПК.  Измененията в ЗСВ и в ЗОСВ изваждат военните съдии от приемането на военна служба и присвояването на офицерски звания плюс съпътстващите последици. Военните прокрори  следователи обаче остават под пагон.

Промените в НПК за са подсъдността – прехвърлянето на делата за престъпления, извършени от девоенизираните служители на МВР, ДАНС, ДКСИ, главните дирекции „Изпълнение на наказанията“ и „Охрана“ към правосъдното министерство, както и на Бюрото за защита към главния прокурор.

Георги Чолаков обяви, че, според него, девоенизирането на съдиите е задължително, включително и заради решенията срещу България. А връщането на делата срещу полицаи във военните съдилища е добра идея.

Обяснено бе, че предлаганият пакет заляга основно на предложенията на военните магистрати от 2018 г. за разширяване на подсъдността, още тогава изпратени и на Министерството на правосъдието. За девоенизация тогава не е отваряна дума.

Изпращането в правната комисия на НС е най-директният път към законодателя. Съдебните кадровици нямат право на законодателни инициативи, но депутатите могат да припознаят проектите и да ги внесат за разглеждане от парламента.

Също единодушно днес колегията гласува и изменение на Класификатора на длъжностите в администрацията на съдилищата и Правилата за прилагането му – че длъжности за експерти освен във върховните съдилища ВКС и ВАС ще има и в Софийския апелативен съд. Допълнението се налага заради прехвърлянето на управлението на Съдебната палата отпредседателя на ВКС Лозан Панов към председателя на САС Даниела Дончева, което трябва да е факт към 15 юли. Това наложи и закриването на 31 щата за съдебни служители във ВКС, откриването им в апелативния съд, както и гарантирането на запазването на възнагражденията на прехвърлените служители.

 

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

16 − ten =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.