Последни новини
Home / Законът / ВС на САЩ : Уволненията заради за сексуална ориентация или половата идентичност нарушават федералното законодателство

ВС на САЩ : Уволненията заради за сексуална ориентация или половата идентичност нарушават федералното законодателство

Defakto.bg

Върховният съд на САЩ забрани на работодателите да уволняват служители за сексуалната им ориентация или половата идентичност.  Въпреки че институцията е доминирана от съдии, които са приближени до ултраконсервативната Републиканска партия, в понеделник, 15 юни, крайният вот е 6 срещу 3.  Докладчик на поправката е Ниъл Горсич,   назначен от Доналд Тръмп през 2017 г., а очакванията бяха той да стопира либералните реформи в страната.

Вместо това Горсич успява да прокара заедно с по-левите магистрати една от най-големите победи за ЛГБТ общността в историята на САЩ.  Тя ще бъде включена в Закона за гражданските права от 1964 г, който изрично забранява дискриминацията на база на „раса, цвят, религия, пол или национален произход“, но досега не е покривал и сексуалната ориентация.

„Това е огромна победа за равенството на LGBTQ“, заявява Джеймс Есекс от Американския съюз за граждански свободи. Добавя: „Разяснението на Върховния съд, че е незаконно да се уволняват хора, защото те са LGBTQ, е резултат от десетилетия на защитници, които се борят за нашите права. Съдът догони по-голямата част от нашата страна, която вече знае, че дискриминацията спрямо ЛГБТК е както несправедлива, така и против закона. “

Ейми Стивънс, по време на интервю във Ферндейл, Мичиган, през август. (Пол Сансия / AP)

Президентът  Доналд Тръмп е коментирал  двусмислено решението на съда, посочва  Робърт Барнс, репортер на „Вашингтон Поуст“.  „Е, те са се произнесли“, са думите на Тръмп.  Според изявлението му решението е „мощно“ и на американите ще се наложи да живеят с него.

„Днешното решение на Върховния съд е важна стъпка напред за страната ни“,цитира журналистът  Джо Байдън,  очакваният опонент на Тръмп в предстоящите през ноември избори в САЩ. „Преди днес, в повече от половината щати, LGBTQ  хората можеха да се оженят  един ден и да бъдат уволнени от работата си на следващия ден според държавното законодателство, просто заради това кои са или кого обичат.“

„Честит прайд!“, казва Байдън.

Делото за правата на транссексуалните е заведено от Ейми Стивънс, която години наред е работила в погребален дом в Мичиган, преди да бъде уволнена, след като е информирала собствениците и колегите си за промяна на пола си.  Стивънс почива през май от бъбречна недостатъчност преди финала на съдебния процес, но преди това в очакване на решение в своя полза, подготвя  изявление чрез Американския съюз за граждански свободи:

Уволнението ми, защото съм транссексуален, беше дискриминация, обикновена и проста и се радвам, че съдът призна, че случилото се с мен е грешно и незаконно.„Благодарен съм, че съдът каза, че моите транссексуални братя и братя и братя имам място в нашите закони – това ме накара да се чувствам по-сигурна и по-включена в обществото“, казва Стивънс.

Европейски съюз още преди 24 години прие, че обхватът на Директивата може да се прилага и към дискриминация, която възниква, както в настоящия случай, от смяната на пола на заинтересованото лице, заяви пред Де Факто адвокат Наташа Добрева.
Такава дискриминация е базирана, основно ако не изцяло, на пола на засегнатото лице.  Когато едно лице е уволнено на основанието, че тя или той възнамерява да се подложи или вече се е подложило на смяна на пола, тя или той е третиран неблагоприятно в сравнение с лица от пола, към който е принадлежало преди смяната.  Да се толерира такава дискриминация би се равнявало, по отношение на такъв човек, на неуважение към достойнството и свободите, които му се полагат и които Съдът има задължение да гарантира.
Решение от 30.04.1996 г. на Съда на Европейския съюз по дело C-13/94 on the interpretation of Directive 76/207/EEC of 9 February 1976 on the implementation of the principle of equal treatment for men and women as regards access to employment, vocational training and promotion, and working conditions.

Решението на ВС на САЩ тук 

About De Fakto

Проверете също

ВКС : Убиец на баща си с ловна пушка вече изтърпява 15-годишна окончателна присъда

Подсъдимият  Виктор Василев ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 15 г. за …

Президентът разпусна 48-то НС, назначи старото служебно правителство с нов министър на културата

Президентът подписа укази за разпускане на Народното събрание на 3 февруари и за назначаване на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.