Последни новини
Home / Законът / Президентът: Аудиозаписът, чиято автентичност Борисов не иска да се проверява, дълбоко дискредитира България

Президентът: Аудиозаписът, чиято автентичност Борисов не иска да се проверява, дълбоко дискредитира България

Defakto.bg

Ако ние бавим експертизата на записа, то чуждите правителства ще я направат за своите правителства, посочва Румен Радев

Този запис е груба, брутална атака срещу българския парламент, срещу нашето европейско развитие“ и демонстрира „арогантност, авторитаризъм и порочен стил на управление“.

Ако записът е фалшив, то фалшификаторът трябва да бъде установен и най-строго наказан, смята той.

Демонстративното нежелание на господин Борисов да се провери автентичността на аудиозаписа е най-малкото странно, защото не става въпрос просто за него, а за министър-председателя на България и за държавата ни, която е дълбоко дискредитирана. Това е коментирал пред журналисти президентът Румен Радев в отговор на въпрос за разпрострения аудиозапис, за който се твърди, че е с премиера, съобщиха от  прессекретариата на президенството.

По думите на президента този запис е „груба, брутална атака срещу българския парламент, срещу нашето европейско развитие“ и демонстрира „арогантност, авторитаризъм и порочен стил на управление“.

Ако Борисов и неговият кръг твърдят, че записът е фалшив, то фалшификаторът трябва непременно да бъде установен и най-строго наказан, заяви Румен Радев и допълни, че съответните компетентни органи трябва да си свършат работата в най-кратък срок, защото това е от полза най-вече за държавата. „Ако ние бавим експертизата на записа, то чуждите служби ще я направят за нуждите на своите правителства“, посочи президентът.  Той определи като недопустимо България да излъчва подобен цинизъм пред канцлера на Федерална република Германия Ангела Меркел, пред председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, пред председателя на Европейската централна банка Кристин Лагард и другите дами от европейската политика, от които пряко зависи националната ни амбиция за пълноценна европейска интеграция.

В отговор на въпрос за решението на правителството държавата да  придобие дялове от ПИБ президентът Радев посочи, че „и най-благородната цел не може да бъде оправдана с  начина на нейното порочно изпълнение, особено когато държавата налива обществени средства в частна банка без обяснение за капиталовия недостиг и за рентабилността на това начинание“. Президентът подчерта, че подобна изкуствена стабилизация преди влизането във валутния блок невинаги води до трайни решения, а пример за това са някои страни от Еврозоната, които и в момента са в дълбока финансова и икономическа криза. „Правителството на Борисов отдавна дължи отговор как и къде се харчат нашите пари“, заяви още Румен Радев.

 Всяко решение в сферата на националната сигурност трябва да се ръководи от ясни критерии за ефективност, ефикасност и безопасност, заяви държавният глава в отговор на въпрос дали ще наложи вето на последните промени в Закона за МВР. Румен Радев допълни, че създаването на новата структура в МВР би било удар към държавността, а не толкова към президента. Държавният глава посочи, че промените в закона не отговарят засега на критериите за ефективност и ефикасност и допълни, че ще се произнесе в указания в Конституцията срок, който в случая е до 22 юни, когато ще има и подробни мотиви.

 Държавният глава направи коментар, след като присъства на редовни тактически занятия на служителите на НСО, които се състояха на полигона на службата в Доброславци. „Поздравявам служителите на НСО за това, че с чест, всеотдайност и висок професионализъм изпълняват своите задължения“, посочи Румен Радев. Сред елементите на подготовката са отработване на основни тактически действия на екипите за охрана, защита от атаки и оказване на първа медицинска помощ.

About De Fakto

Проверете също

Държавата хищно укрива важна за обществото информация

Държавата хищно укрива важна за обществото информация, независимо че от 22 години съществува специален закон как …

Рискът за здравето на издирваното лице може да отложи, но не и да обоснове отказ за изпълнение на ЕЗА

Според генерален адвокат Campos Sánchez-Bordona сериозният риск за здравето на издирваното лице може да обоснове …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.