Последни новини
Home / Законът / Тръгна делото за избора на действащия генерален директор на БНР

Тръгна делото за избора на действащия генерален директор на БНР

Defakto.bg

Антон Балтаков

В Административен съд София-област бе даден ход на дело срещу избора от СЕМ на сегашния генерален директор на БНР Антон Балдаков. Спорът е повдигнат по искане на участвалите в избора трима от другите кандидати – Валерий Тодоров, Жени Гаджалова и Митко Димитров.

Според тримата Балтаков е бил избран, въпреки че не е отговарял на законовите изисквания – не е имал пет години трудов стаж в радио и е имал фирма в Съединените щати, която е напуснал след избора си.  Оспорва се и  управленския му опит.

Според процесуалния представител на Антон Балтаков той има необходимия стаж, а оригинални документи, доказващи това, има в СЕМ. Съветът беше задължен да ги представи за следващото съдебно заседание. Адвокат Валя Гигова твърди и че американската позиция на Балтаков – управляващ директор на консултантска агенция, не е аналог на управител на фирма у нас. Освен това Законът за радиото и телевизията поставя като условие за кандидатиране на шеф на обществена медия неучастие във фирма у нас.

Представляващите Съвета за електронни медии пред съда, заявиха, че по избора на Балтаков са се позовали на декларирани от кандидата обстоятелства, като изпълнител на условията в конкурса за избор на Генерален директор. Андон Балтаков  е работил преди години в БНР, има магистратура от университета „Йейл“ и впоследствие е работил за Си Ен Ен, Асошиейтед прес и др.

Спорните позиции ще се изясняват и на следващото съдебно заседание, насрочено за 14 юли.  Съдът разпореди на Валери Тодоров, Митко Димитров и Жени Гаджалова да бъде издадено съдебно удостоверение, за да проверят лично в НОИ и НАП стажа на Балтаков и задължи адвоката му Валя Гигова да предостави превод на дипломата му и цялата налична документация около регистрацията на консултантската му агенция в САЩ.

До процедурата за избор на нов шеф на Радиото бяха допуснати общо 6 кандидати – Жени Гаджалова, Антон Митов, Андон Балтаков, Митко Димитров, Даниела Манолова и Александър Велев. Новият конкурс за избор на генерален директор на Радиото започна, след като СЕМ прекрати предсрочно мандата на Светослав Костов в средата на октомври миналата година и избра за временно изпълняващ длъжността Антон Митов.										
									

About De Fakto

Проверете също

Кьовеши иска „собствени“ следователи по делата и достъп до националните база данни за престъпността

Ръководителят на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши настоя в четвъртък  за спешно преразглеждане на законодателството, уреждащо …

На първа инстанция: Осъдиха на 20 години „лишаване от свобода“ жена, опитала да убие 3-месечното си момченце

Окръжен съд – София е наложил 20 години „лишаване от свобода на М.Б. (на 21 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

9 + nine =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.