Последни новини
Home / Законът / Омбудсманът до МВР- министъра: Незаконно е да спирате гражданите на границата заради неплатени глоби

Омбудсманът до МВР- министъра: Незаконно е да спирате гражданите на границата заради неплатени глоби

Defakto.bg

Омбудсманът Диана Ковачева препоръчва на министъра на вътрешните работи Младен Маринов да спре възпрепятстването на  българските граждани зад  граница   заради неплатени глоби към КАТ.   Повод за препоръката е  въвеждането на автоматизирана информационна система „Административнонаказателна дейност“ на ГКПП  и пречките, които се създават за  напускане на страната от граждани с глоби по наказателни постановления за нарушения на Закона за движение по пътищата. Това принуждава водачите, които имат влезли в сила глоби да платят на ПОС терминали на граничните пунктове, в най-близката банка, или да се разделят с книжката и талона на колата.

Обезпокоително е, че проверките обхващат освен водачите и  пътниците в автомобилите, включително и тези в  автобусите, посочва омбудсманът.  Така всички  всички са принудени или да платят, или да се откажат от пътуването, сочи Ковачева.

Тя  напомня, че според  чл. 35, ал. 1 от Конституцията на Република България, всеки има право свободно да избира своето местожителство, да се придвижва по територията на страната и да напуска нейните предели. Правото да се напуска страната може да се ограничава със закон, само за защита на изключително важни обществени интереси – от естеството на националната сигурност и народното здраве или за защита на правата и свободите на други граждани.  Тези конституционни права са гарантирани и от правото на Европейския съюз, пише Ковачева.

Тя одобрява решението, според което шофьорите, на които за първи път се връчват наказателните постановления, ще имат право да продължат пътя си и да обжалват или да платят. „Тази инициатива за връчването на постановленията на водачи, които не са били намерени, намирам за полезна и смятам, че може да бъде подкрепена“, посочва  доц. Ковачева.

Проблем  възниква в случаите, когато гражданите не са били уведомени за издадените наказателните постановления, а същите се  смятат за връчени по реда на чл. 58, ал. 2 от Закона за административните нарушения и наказания.  В тази ситуация водачите на МПС разбират за издаденото наказателно постановление и наложеното наказание едва на гранично-контролно пропусквателните пунктове.  При това положение, те се оказват в ситуация да не могат да продължат пътуването си, без да им е била дадена възможност да реагират на  установеното  нарушение на Закона за движение по пътищата“, посочва  омбудсманът.

По жалби на гражданите има ред случаи, в които системата не отчита, че дадена глоба е вече платена, т.е. ако водачът не носи със себе си платежния документ, удостоверяващ плащането, също може да бъде санкциониран, при положение, че е бил изряден и е заплатил глобата, казва още общественият защитник.

Ковачева напомня,  че още през 2011 г. предишният омбудсман Константин Пенчев е сезирал с подобен казус Конституционния съд (КС) – за законови разпоредби, с които не се разрешаваше напускането на страната от лица, които не са платили  данъците.

В решението си по делото, с което установи противоконституционност на разпоредбите, КС посочи, че удовлетворяването на надлежно установените
публични и частни задължения трябва преди всичко да се обезпечи чрез ефективно, бързо проведено изпълнително производство, насочено не към самоцелно санкциониране на личността на длъжника, а най-вече към издирване на негово секвестируемо имущество и прехвърлянето му до размера на установеното парично вземане в патримониума на съответния кредитор.

Държавата може да налага ограничения, с цел събиране на вземанията си, но за да са оправдани тези ограничения, с оглед защитата на конституционните права на гражданите и постигане на целта им, те следва да засягат имуществена, а не личната сфера на нарушителите“, казва националниятомбудсман.

Ковачева е  категорично против и идеята за прехвърляне на събирането на глобите от частните съдебни изпълнители, при наличие на ясни правомощия на
Националната агенция по приходите (НАП) да събира публичноправните вземания.
Съгласно разпоредбите на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, при липса на доброволно изпълнение, публичните изпълнители към НАП разполагат
със законово регламентирани изпълнителни способи.  Ако НАП бездейства, следва да се предприемат мерки за преодоляване на причините, поради които не
упражнява във всички случаи нормативните си правомощия по принудително събиране, при условие че от публично изнесената информация до момента
несъбраните глоби от пътни нарушения възлизат на повече от 109 млн. лева“, обобщава общественият защитник.
Препоръката тук

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е иззела над 10 хиляди дози наркотици и обвинила над 400 души в хода на операция „Бяло“

В операцията „Бяло“ бяха иззети над 10 хиляди дози наркотици, като палитрата е разнообразна – …

Управляващият интернет търсачка премахва от резултатите при търсене информация, за която се твърди, че е неистина

Лицето, което управлява интернет търсачка, следва да премахне от резултатите при търсене, информацията, включена в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.