Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата ще проверява скандалния запис с гласа на Борисов

Прокуратурата ще проверява скандалния запис с гласа на Борисов

Defakto.bg

Софийска градска прокуратура (СГП) се е самосезирала и ще извърши проверка на  скандалния запис с гласа на премиера, разпространен преди дни в медиите.  Това съобщава в Пловдив главният прокурор Иван Гешев,  предаде  БГНЕС.

Гешев съобщава,  че проверката ще бъде в две направления  –  дали става въпрос за използване на незаконни СРС-та или за монтаж на записа с технически средства.  Преценката какви действия ще се извършат ще каже наблюдаващия прокурор  от СГП, казва Гешев.

В  скандалния запис се чува  глас, който говори по телефона и досущ прилича на този на Борисов.  От изреченото се разбира за натиск чрез държавен регулатор над частна компания, нареждане на  проверка на „Еврохолд“, защото гласът  се дразни от собственика й, както и за атака срещу кандидат за евродепутат Елена Йончева от опозицията в разгара на скандала около къщите за гости миналата година.   Гласът  още разказва как шефът на КПКОНПИ Сотир Цацаров и главният прокурор Иван Гешев го уведомяват предварително на кого ще повдигнат обвинения. Впечатляващо е и вулгарното отношение  към председателят на парламента Цвета Караянчева и насмешката му над чужди премиери от Европейския съюз.

Премиерът Борисов обяви,  записът е фалшифициран, но не иска да му се прави експертиза за автентичност.

Демонстративното нежелание на господин Борисов да се провери автентичността на аудиозаписа е най-малкото странно, защото не става въпрос просто за него, а за министър-председателя на България и за държавата ни, която е дълбоко дискредитирана„, коментира във вторник президентът Радев.  Напомни: „Ако ние бавим експертизата на записа, то чуждите служби ще я направят за нуждите на своите правителства“.

Според главния прокурор записването с телефони се е превърнало в национален спорт.  „Превърнахме записването с телефони в някакъв национален спорт и с това, което правим, ако въобще приемем, че е коректен този запис или който и да е запис, последните 20 г. генерираме само едни скандали, с които даваме лош, казвам, изключително лош сигнал към нашите европейски партньори не толкова, а към българските граждани. Така че, това, което искам да кажа, е, че трябва да се спазва закона от всички. Включително и тези, ако се констатира, че теоретично в определения запис има извършени или данни за извършени престъпления, така и от тези, които нарушават Конституцията, и по същество нарушават конституционни разпореди, ако приемем, че този запис, чисто теоретично, е изряден“.

 Той не е коментирал съдържанието на чутото от записа.

Главният прокурор заявява още, че наблюдаващите прокурори ще проверят дали Васил Божков е започнал от „Магурата” като дисидент. „Кой е Васил Божков? Обвиняем, който се укрива от правосъдието в чужбина. Отправя призив в социални мрежи. Прокуратурата е длъжна по закон да проверява абсолютно всичко. Ще проверят и дали твърдението му, че е почнал като десидент от „Магурата“. Нямам спомен д-р Жельо Желев и Петър Дертлиев да са почнали от „Магурата“. Това е моят отговор“.

Не  коментира сигнала на обвиняемия бизнесмен за милионите в брой, които е предавал по думите му,  на Борисов и  Горанов чрез посредници.

Обвинител номер едно коментира и заплахи срещу себе си с думите: „Всеки прокурор трябва да е наясно с професионалните рискове. Прокуратурата е наясно срещу кого се изправя, както с политически последствия от нейните действия, така и с опитите да бъдем унищожени„.

Главният прокурор отказва да коментира дали охраната му е увеличена, като подчерта, че това е негов личен проблем.  „Много съм наясно какви са целите ми, зная на какви атаки ще бъда подложен и аз, и колегите ми, но който го е страх от вълци, да не ходи в гората“, обобщава Гешев.

Часове по-късно, вече в София, на излизане от правната комисия на НС, където представяше работата на прокуратурата за 2019-а, други репортери спряха обвинител №1 отново за проверката на записа (с гласа, който много прилича на този на Борисов). И  Гешев директно бе питан защо ще се проверява единствено „техническата“ част по този запис, но не и неговото съдържание? 

Същностен отговор не бе получен, реакцията на главния прокурор бе да нападне питащите. На репортера на бТВ (Канна Рачева) каза, че тяхната телевизия била много близка с Васил Божков и нямали проблем да си поставят въпросите пред него. На репортера на БНР отвърна, че имало и журналисти, които били върнати на работа с едно обаждане на премиера – питащият репортер бе Силвия Великова, чието отстраняване от ефир изкара много журналисти и не само на протест пред националното радио.

Подобни похвати може би и да са успешни в оперативната дейност, но не са на място в публичния диалог между главен прокурор и медии.

 

 

 

 

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Над 130 участници в Международна конференция „Стоп на омразата“ се обявиха за толерантност между хората

За мен е чест да открия конференцията „Стоп на речта на омразата“ с организатори Прокуратурата …

В ход е изпълнение на мерките по препоръките на ЕК, отчете Съветът за върховенство на правото

В ход е изпълнение на мерките по отправените от Европейската комисия препоръки с третия годишен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.