Последни новини
Home / Законът / Единната информационна система тръгва пилотно в 17 съдилища

Единната информационна система тръгва пилотно в 17 съдилища

Defakto.bg

ЕИСС ще разпределя случайно делата на докладчик, състав и съдебни заседатели

Единната информационна система на съдилищата, финансирана по Оперативна програма „Добро управление“, започната от предния състав на ВСС и рестартирана от настоящия съвет, е готова. Това стана ясно на заседание на Пленума на ВСС днес. Изпълнението бе докладвано от ръководителя на проекта „Създаване на модел за оптимизация на съдебната карта на българските съдилища и прокуратури и разработване на Единна информационна система на съдилищата“ Гергана Мутафова. Финансирането е за над 6 милиона лева.

Разработката на единната система на съдилищата е на „Информационно обслужване“. Експерти на фирмата днес отговаряха на въпроси на кадровиците за функционирането на ЕИСС. В нея се включват всички съдилища в страната без административните и ВАС. Тя ще е отделна от общото електронно управление на държавата, проектирана е като отделен защитен канал само за съдебната система, но помежду им ще има връзка.

От края на този месец ЕИСС пилотно ще бъде внедрена в 17 пилотни съдилища – за срок между 3 и 5 дни, сред които апелативните съдилища в София и Велико Търново, окръжните във Велико Търново, Варна, Перник, Благоевград, Смолян, районните отново в Търново, в Елена, Костинброд, Тополовград, Омуртаг, Смолян.

Най-общо ЕИСС ще дава достъп до всички дела в реално време за „вътрешните“ потребители, определен достъп ще имат и тези „отвън“, чрез Единният портал за електронно правосъдие и регистрация.

Единната система на съдилищата дава директен достъп до Търговския и Имотния регистри, до тези на НАП, НОИ, МВР – документите за самоличност, до единната база данни „Население“. Свързана е с Единната система функционалност за обезличаване на личните данни преди Потребителският интерфейс е приложим към всякакви видове мобилни устройства, работи с всики съвременни браузъри, предлага търсения по комплексни филтри – входящи и изходящи документи, дела, заседания, обясняваха експертите.

Като модул в ЕИСС влиза случайното разпределение на делата. Заявено бе, че системата сама смята среднодневното натоварване в рамките на деня на магистратите, има административен модул за отсъствията, сама изключва  командированите, при преразпределение заради даден отвод няма да позволи това дело отново да отиде при същия съдия. Отчитат се и дежурствата. При старта си обаче тя няма да отчита общата натовареност на магистратите с дела.

Зададен бе въпросът какво става в малките съдилища, където дежури един съдия. Отговорено бе, че в този случай делата очевидно ще се разпределят на него.

И още – случайно разпределение (по статистическа група и предмет на делото) едновременно ще се прави не само на докладчик, но и на членове на състава и на съдебни заседатели – в един модул се правят три избора. Протоколите от разпределението се подписват с електронен подпис, няма пречка и да се разпечатват на хартия.

Разискван бе и щекотливият въпрос кой ще има достъп до модула за случайно разпределение? Отговорът – всеки съд има свои вътрешни правила, най-често отговорен за това е председателят, зам.-председател или упълномощено лице. Достъпът като „разпределящ“ ще се дава от отговорния за разпределението, като „роля към друга роля“ – например ако бъде възложено със заповед на деловодител, той ще получи и подроля „разпределящ“.

Сериозен дебат обаче се разгоря по проблема дали Пленумът на ВСС трябва днес да гласува внедряването на ЕИСС във всички съдилища или това да стане след получаването на резултатите от пилотното въвеждане?

Въпросът бе поставен от Атанаска Дишева, която посочи, че съветът трябва да има опция да реагира, ако констатира недостатъци.

Гергана Мутафова обаче опонира: Пилотното внедряване се извършва в реална и работна среда, не можем да не одобрим внедряването на ЕИСС, защото в закона пише, че органите на съдебната власт използват системи, одобрени от ВСС. Увери обаче, че всички недъзи ще бъдат поправени в гаранционния период на системата.

Тук Георги Чолаков отбеляза, че „нашата система“ (на административните съдилища), въведена преди той да стане председател на ВАС, не работи.

Иван Гешев напълно подкрепи Мутафова.

Пленумът на ВСС одобри всичко.

About De Fakto

Проверете също

Държавата хищно укрива важна за обществото информация

Държавата хищно укрива важна за обществото информация, независимо че от 22 години съществува специален закон как …

Рискът за здравето на издирваното лице може да отложи, но не и да обоснове отказ за изпълнение на ЕЗА

Според генерален адвокат Campos Sánchez-Bordona сериозният риск за здравето на издирваното лице може да обоснове …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.