Последни новини
Home / Законът / И Пламен Бобоков в ареста – прокуратурата го задържа за неплатена гаранция, внесена вчера

И Пламен Бобоков в ареста – прокуратурата го задържа за неплатена гаранция, внесена вчера

Defakto.bg

След Атанас Бобоков брат му Пламен Бобоков също стана арестант. Тази сутрин той е задържан по разпореждане на наблюдаващия прокурор от спецпрокуратурата Генка Брезашка, мотивът е невнасяне на определената му гаранция от 1 милион лева. В същото време сумата е внесена от Пламен Бобоков още вчера.

Новината за ареста първо бе разпространена от пиара на предприемача Ани Александрова. Потвърди я защитата на Бобоков, както и от Специализираната прокуратура.

Пламен Бобоков също като брат си има обвинение за член на организирана престъпна група, за която впоследствие прокуратурата обяви, че действала от 2014 г. до 28 май тази година, когато бяха извършени ред арести. За разлика от Атанас обаче на Пламен държавното обвинение бе определило мярка за неотклонение „парична гаранция“ от 1 милион лева.

Размерът е обжалван пред Специализирания съд. На 15 юни адвокат Ина Лулчева е изплатила уведомление до спецпрокуратурата, че предстои произнасяне по тяхната жалба.  С определение от дата 16 юни съдът оставя жалбата без разглеждане, а официално защитата е уведомена за това днес, на 18 юни. Но още вчера, на 17 юни,   след като неофициално са разбрали за определението на спецсъда, Пламен Бобоков е внесъл гаранцията от 1 милион лева. Задържан е днес малко преди 10 часа.

Защитата днес веднага и изрично уведоми прокурор Генка Брезашка за внесената гаранция, категорична бе пред Де факто адвокат Ина Лулчева. Реакция не е последвала.

„В разговор с Вас, около 9.45 часа на 18 юни 2020 г., Ви уведомих, че паричната гаранция е внесена и арестът се явява незаконен. Помолих Ви незабавно да се разпоредите за освобождаването на подзащитния ми Пламен Бобоков, като изрично Ви посочих, че обвиняемият има задължение да внесе определената сума като гаранция и няма в НПК определен срок за представяне на документ за внесената сума“, заявява адвокат Лулчева в сигнал до прокурор Брезашка. Прилага и платежните документи.

Какво ще се случи оттук нататък? Вариантите са два. Първият – Специализираната прокуратура да отмени ареста. До края на деня днес това не се случи.

Вторият – да поиска от Специализирания съд налагане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ заради неизпълнение на предишната мярка. Дори и съдът да откаже, подобен ход „гарантира“ още време на Пламен Бобоков зад решетките.

Това е абсолютно незаконно задържане, коментира адвокат Ина Лулчева.

 

About De Fakto

Проверете също

Над 130 участници в Международна конференция „Стоп на омразата“ се обявиха за толерантност между хората

За мен е чест да открия конференцията „Стоп на речта на омразата“ с организатори Прокуратурата …

В ход е изпълнение на мерките по препоръките на ЕК, отчете Съветът за върховенство на правото

В ход е изпълнение на мерките по отправените от Европейската комисия препоръки с третия годишен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.