Последни новини
Home / Законът / Борисов: Няма да затягаме мерки заради К-19, да не паникьсваме, че броят на заболелите се е увеличил

Борисов: Няма да затягаме мерки заради К-19, да не паникьсваме, че броят на заболелите се е увеличил

Defakto.bg

Никога не сме казвали, че коронавирусът си е отишъл, не сме казвали „Корона чао“, но не бих призовал към по-строги мерки, точно обратното – по-дисциплинирани мерки – сервитьорът с маска, дистанцията в заведенията, където има повече събирания на хора, ако може да не се провеждат или да се направят по-разширено.  Не трябва да се паникьосваме, че броят на заболелите от коронавирус се е увеличил“.  Това заяви премиерът Бойко Борисов на брифинг в МС и напомни, че трите „Д“ трябва да се спазват – дисциплина, дезинфекция и дистанция“.

В петък броят на заразените с коронавирус постави нов негативен рекорд  за денонощие са установени 132 нови случая при направени 2014 теста. Това e с 43 повече от предишните 24 часа, когато бяха отчетени 89 новозаразени. Ден преди това отново бяха установени над 100 нови случая. Общо потвърдените са 3674.  Рекорден брой са и починалите  – шестима за изминалото денонощие. С тях общият брой на смъртните случаи вече стигна 190.  Пациентите в интензивни отделения са 13, а в болници са 289 души

Запитан при този ръст на болните, все пак не трябва да бъде върнато задължението за носене на маски на закрито, Борисов заяви: „Думите „задължавам“, „забранявам“ месеци наред носят други психологически ефекти. Има свободолюбиви хора. Ето шопите – казваш му: „Няма да пипаш шалтера. И той отива да го дърпа. Умоляваме, доказано е, препоръчано е, че когато сме близко един до друг с маската, проблемът до голяма степен е решен. Затова ги препоръчваме“.

Според него, е рекорден броят на излекуваните и е щяло да се поболее населението,  „ако бяхме продължили с тези мерки и виждате, че към момента се справяме“.

Да сложим КПП на София – ще го понесе ли народът? Към днешна дата самодисциплината е важна“, каза Борисов.  Не бе питан за КПТ, а дали дали тоталното разхлабването на мерките не е било грешка.  „Когато отхлабихме първи мерките, знаехме прекрасно какво ще се случи„, заяви Борисов.  Той обясни, че  е  провел  заседание с Щаба  на което е бил убеден, че  вирусът е по-слаб, че болниците са с по-голям капацитет, че сме подготвени технически и, не на последно място, с медикаменти, които към днешна дата дават някакви резултати.

Шефът на Александровска болница доц. Костадин Ангелов обясни, че COVID-19 вече не е така вирулентен, както преди няколко месеца. „В началото той беше с изключително силна вирулентност – способността му да предизвиква тежко заболяваме беше голяма. В момента вирулентността на вируса намалява, тежестта на заболяванията, които предизвиква, е по-малка. За да оцелее, вирусът трябва да се приспособи към гостоприемниците и да направи така, че да не ни убива, за да може да съществува“, каза той.

„Лечебните заведения разполагат с всички медикаменти, които се използват в западните страни и в Китай за лечение на пациенти с коронавирус“, заяви той. Уточни, че болниците разполагат с достатъчни количества антимикробни препарати – азитромицин и всички останали антибиотици

Здравният министър Кирил Ананиев коментира, че разпространението на вируса засега е клъстърно, като даде пример с Кюстендил, където завърнали се от работа в чужбина двама братя са станали причина да се заразят 34 жители на ромския квартал „Изток“.

Той  съобщи, че е изпратил писма до болниците, в които е дал указания, че не трябва да се искат PCR тестове на постъпващите в лечебните заведения, освен в случаите, когато има явна симптоматика, но и тогава заплащането на теста е от Здравната каса.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Съдът на ЕС уточнява статута на произволната мутагенеза in vitro от гледна точка на Директивата за ГМО

 Организмите, получени чрез прилагането in vitro на техники/методи на мутагенеза, които традиционно са били използвани …

ВКС образува тълкувателно дело за обхвата на съдебния контрол върху постановлението за прекратяване, когато престъплението се преследва по тъжба на пострадалия

         С разпореждане на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) бе образувано Тълкувателно дело № …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.