Последни новини
Home / Законът / Борисов: Няма да затягаме мерки заради К-19, да не паникьсваме, че броят на заболелите се е увеличил

Борисов: Няма да затягаме мерки заради К-19, да не паникьсваме, че броят на заболелите се е увеличил

Defakto.bg

Никога не сме казвали, че коронавирусът си е отишъл, не сме казвали „Корона чао“, но не бих призовал към по-строги мерки, точно обратното – по-дисциплинирани мерки – сервитьорът с маска, дистанцията в заведенията, където има повече събирания на хора, ако може да не се провеждат или да се направят по-разширено.  Не трябва да се паникьосваме, че броят на заболелите от коронавирус се е увеличил“.  Това заяви премиерът Бойко Борисов на брифинг в МС и напомни, че трите „Д“ трябва да се спазват – дисциплина, дезинфекция и дистанция“.

В петък броят на заразените с коронавирус постави нов негативен рекорд  за денонощие са установени 132 нови случая при направени 2014 теста. Това e с 43 повече от предишните 24 часа, когато бяха отчетени 89 новозаразени. Ден преди това отново бяха установени над 100 нови случая. Общо потвърдените са 3674.  Рекорден брой са и починалите  – шестима за изминалото денонощие. С тях общият брой на смъртните случаи вече стигна 190.  Пациентите в интензивни отделения са 13, а в болници са 289 души

Запитан при този ръст на болните, все пак не трябва да бъде върнато задължението за носене на маски на закрито, Борисов заяви: „Думите „задължавам“, „забранявам“ месеци наред носят други психологически ефекти. Има свободолюбиви хора. Ето шопите – казваш му: „Няма да пипаш шалтера. И той отива да го дърпа. Умоляваме, доказано е, препоръчано е, че когато сме близко един до друг с маската, проблемът до голяма степен е решен. Затова ги препоръчваме“.

Според него, е рекорден броят на излекуваните и е щяло да се поболее населението,  „ако бяхме продължили с тези мерки и виждате, че към момента се справяме“.

Да сложим КПП на София – ще го понесе ли народът? Към днешна дата самодисциплината е важна“, каза Борисов.  Не бе питан за КПТ, а дали дали тоталното разхлабването на мерките не е било грешка.  „Когато отхлабихме първи мерките, знаехме прекрасно какво ще се случи„, заяви Борисов.  Той обясни, че  е  провел  заседание с Щаба  на което е бил убеден, че  вирусът е по-слаб, че болниците са с по-голям капацитет, че сме подготвени технически и, не на последно място, с медикаменти, които към днешна дата дават някакви резултати.

Шефът на Александровска болница доц. Костадин Ангелов обясни, че COVID-19 вече не е така вирулентен, както преди няколко месеца. „В началото той беше с изключително силна вирулентност – способността му да предизвиква тежко заболяваме беше голяма. В момента вирулентността на вируса намалява, тежестта на заболяванията, които предизвиква, е по-малка. За да оцелее, вирусът трябва да се приспособи към гостоприемниците и да направи така, че да не ни убива, за да може да съществува“, каза той.

„Лечебните заведения разполагат с всички медикаменти, които се използват в западните страни и в Китай за лечение на пациенти с коронавирус“, заяви той. Уточни, че болниците разполагат с достатъчни количества антимикробни препарати – азитромицин и всички останали антибиотици

Здравният министър Кирил Ананиев коментира, че разпространението на вируса засега е клъстърно, като даде пример с Кюстендил, където завърнали се от работа в чужбина двама братя са станали причина да се заразят 34 жители на ромския квартал „Изток“.

Той  съобщи, че е изпратил писма до болниците, в които е дал указания, че не трябва да се искат PCR тестове на постъпващите в лечебните заведения, освен в случаите, когато има явна симптоматика, но и тогава заплащането на теста е от Здравната каса.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Гешев пред прокурорите: Във време на разпад на държавността,  ние сме последната преграда пред беззаконието (допълнена)

Започна Общото събрание на прокурорите за избор на четирима членове в Прокурорската колегия на следващия …

Щатът Ню Йорк прие по-строги ограничения за носенето на огнестрелно оръжие

Сенатът на щата Ню Йорк одобри закон,  кйто забранява да се носят скрити оръжия на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.