Последни новини
Home / Законът / Окръжният съд в Кърджали и районният в Девня с нови шефове, РС-Бургас остана без титуляр

Окръжният съд в Кърджали и районният в Девня с нови шефове, РС-Бургас остана без титуляр

Defakto.bg

Два единодушни избора за нови председатели направи Съдийската колегия на ВСС.

Веселина Кашикова-Иванова става ръководител на Окръжен съд – Кърджали, а Антони Николов – на Районен съд – Девня.

С 4 „за“ срещу 7 „против“ обаче бе отхвърлена кандидатурата на Силвия Петрова за председател на Районен съд – Бургас.

Общото и в трите избора бе, че имаше само по един кандидат,  всеки от тримата претентенти кандидатстваше за първи мандат и всички бяха подкрепени от общите събрания на съдилищата.

Днешното заседание на кадровиците бе изцяло изборно, вотът е първи след извънредното положение.

Веселина Кашикова-Иванова

Избраната Веселина Кашикова-Иванова е зам.-председател на ОС-Кърджали от 2009 г., в съда е от 1998 г., преди това е била председател на РС-Кърджали, зам.-районен прокурор на града и районен прокурор на Момчилград.

Нейното представяне впечатли със задълбоченост на познанията в ред сфери, но най-вече с акцента върху човешкия фактор – и като работещи в системата, и като потребители на правосъдие.

Окръжният съд в Кърджали в сред ниско натоварените в страната, но пък там, както и във всички районни съдилища в региона вече правят пълни електронни папки на делата, наясно са с Единната информационна система, както и с Единния портал за електронно правосъдие. При изслушването си съдия Кашикова заяви и че въвеждането на видеоконференцията в съдебния процес ще облекчи проблема с вещите лица и назначаването на експертизи.

Бе категорична – сливането или окрупняването на районни съдилища в региона не би дало положителен ефект. Прикани подобни стъпки да се преценяват внимателно, посочи, че в малките райони един съдебен служител издържа цялото семейство. Наблегна, че особено в момента съдебната система поне не трябва да генерира безработица.

Избраният Антони Николов е съдия в Районен съд-Варна от 2006 г., преди това е бил следовател. Не е работил в РС-Девня, където от шест години няма титулярен ръководител, но на Общото събрание магистратите там са му благодарили за готовността да поеме тази отговорност.

Силвия Петрова

Силвия Петрова, която не бе избрана, е зам.-председател на РС-Бургас от миналата година, в съда е от 2010 г., съдия е от 2007 г. (първите три години като „младши“).

Районният съд в Бургас е от натоварените съдилища, а сред проблемите пред него Петрова изтъкна и кадровите трудности – по щат съдиите са 33, заетите бройки са 31, но част от съдиите са командировани, имат в отпуск по майчинство, както и ред кандидати в конкурси за повишение.

Като неин минус бе отчетено, че е била от екипа на предния председател на съда Асен Радев, единодушно избран в края на 2018 г. и подал оставка през ноември 2019 г. Посочи го Георги Чолаков. Председателят на ВАС бе попитал претендентката и дали съдилищата в Бургас са в лоша комуникация помежду си, та се е наложило миналага година да сезират Съдийската колегия за откомандироване на районни съдии от административния и окръжния съд, вместо да решат проблема помежду си.

При изказванията Чолаков обяви: „Няма да подкрепя Силвия Петрова поради една абсолютно обективна причина – вече дадохме кредит на доверие на Асен Радев, но нещата в съда се влошиха. В екипа на Радев беше и днешният кандидат, това беше провален мандат. Не мога да легитимирам един лош мандат“.

Цветинка Пашкунова възрази, че не приема да се търси отговорност на заместник по такъв повод, както и не приема и оценката, че мандатът е бил неуспешен. За нея по-скоро остава огорчението, че Асен Радев се е оттеглил, без да изкара петте години на поста. Напомни обаче, че Силвия Петрова единодушно е подкрепена от присъствалите 22 съдии на Общото събрание на РС-Бургас.

Лозан Панов също подкрепи кандидатката, направиха го и Атанаска Дишева и Олга Керелска. Дишева подчерта, че „ние не изяснихме и не поискахме да изясняваме причината за оставката на Асен Радев“.

Вероника Имова каза, че съдия Петрова е млада, в разцвета на кариерата и трябва да набере повече опит – в момента нямала такъв за административен ръководител.

About De Fakto

Проверете също

Кьовеши иска „собствени“ следователи по делата и достъп до националните база данни за престъпността

Ръководителят на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши настоя в четвъртък  за спешно преразглеждане на законодателството, уреждащо …

На първа инстанция: Осъдиха на 20 години „лишаване от свобода“ жена, опитала да убие 3-месечното си момченце

Окръжен съд – София е наложил 20 години „лишаване от свобода на М.Б. (на 21 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

thirteen + seven =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.