Последни новини
Home / Законът / Окръжният съд в Кърджали и районният в Девня с нови шефове, РС-Бургас остана без титуляр

Окръжният съд в Кърджали и районният в Девня с нови шефове, РС-Бургас остана без титуляр

Defakto.bg

Два единодушни избора за нови председатели направи Съдийската колегия на ВСС.

Веселина Кашикова-Иванова става ръководител на Окръжен съд – Кърджали, а Антони Николов – на Районен съд – Девня.

С 4 „за“ срещу 7 „против“ обаче бе отхвърлена кандидатурата на Силвия Петрова за председател на Районен съд – Бургас.

Общото и в трите избора бе, че имаше само по един кандидат,  всеки от тримата претентенти кандидатстваше за първи мандат и всички бяха подкрепени от общите събрания на съдилищата.

Днешното заседание на кадровиците бе изцяло изборно, вотът е първи след извънредното положение.

Веселина Кашикова-Иванова

Избраната Веселина Кашикова-Иванова е зам.-председател на ОС-Кърджали от 2009 г., в съда е от 1998 г., преди това е била председател на РС-Кърджали, зам.-районен прокурор на града и районен прокурор на Момчилград.

Нейното представяне впечатли със задълбоченост на познанията в ред сфери, но най-вече с акцента върху човешкия фактор – и като работещи в системата, и като потребители на правосъдие.

Окръжният съд в Кърджали в сред ниско натоварените в страната, но пък там, както и във всички районни съдилища в региона вече правят пълни електронни папки на делата, наясно са с Единната информационна система, както и с Единния портал за електронно правосъдие. При изслушването си съдия Кашикова заяви и че въвеждането на видеоконференцията в съдебния процес ще облекчи проблема с вещите лица и назначаването на експертизи.

Бе категорична – сливането или окрупняването на районни съдилища в региона не би дало положителен ефект. Прикани подобни стъпки да се преценяват внимателно, посочи, че в малките райони един съдебен служител издържа цялото семейство. Наблегна, че особено в момента съдебната система поне не трябва да генерира безработица.

Избраният Антони Николов е съдия в Районен съд-Варна от 2006 г., преди това е бил следовател. Не е работил в РС-Девня, където от шест години няма титулярен ръководител, но на Общото събрание магистратите там са му благодарили за готовността да поеме тази отговорност.

Силвия Петрова

Силвия Петрова, която не бе избрана, е зам.-председател на РС-Бургас от миналата година, в съда е от 2010 г., съдия е от 2007 г. (първите три години като „младши“).

Районният съд в Бургас е от натоварените съдилища, а сред проблемите пред него Петрова изтъкна и кадровите трудности – по щат съдиите са 33, заетите бройки са 31, но част от съдиите са командировани, имат в отпуск по майчинство, както и ред кандидати в конкурси за повишение.

Като неин минус бе отчетено, че е била от екипа на предния председател на съда Асен Радев, единодушно избран в края на 2018 г. и подал оставка през ноември 2019 г. Посочи го Георги Чолаков. Председателят на ВАС бе попитал претендентката и дали съдилищата в Бургас са в лоша комуникация помежду си, та се е наложило миналага година да сезират Съдийската колегия за откомандироване на районни съдии от административния и окръжния съд, вместо да решат проблема помежду си.

При изказванията Чолаков обяви: „Няма да подкрепя Силвия Петрова поради една абсолютно обективна причина – вече дадохме кредит на доверие на Асен Радев, но нещата в съда се влошиха. В екипа на Радев беше и днешният кандидат, това беше провален мандат. Не мога да легитимирам един лош мандат“.

Цветинка Пашкунова възрази, че не приема да се търси отговорност на заместник по такъв повод, както и не приема и оценката, че мандатът е бил неуспешен. За нея по-скоро остава огорчението, че Асен Радев се е оттеглил, без да изкара петте години на поста. Напомни обаче, че Силвия Петрова единодушно е подкрепена от присъствалите 22 съдии на Общото събрание на РС-Бургас.

Лозан Панов също подкрепи кандидатката, направиха го и Атанаска Дишева и Олга Керелска. Дишева подчерта, че „ние не изяснихме и не поискахме да изясняваме причината за оставката на Асен Радев“.

Вероника Имова каза, че съдия Петрова е млада, в разцвета на кариерата и трябва да набере повече опит – в момента нямала такъв за административен ръководител.

About De Fakto

Проверете също

Следователят Бойко Атанасов атакува като нищожен избора на следователите за член на ВСС, делото насрочено за 14 юли

За 14 юли  2022 г. е насрочено заседание по делото, образувано по жалба на Бойко …

На 1 юли президентът Радев връчва мандат на кандидата на „Продължаваме промяната“

Президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.