Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата внесе искане за „задържане под стража“ на Пламен Бобоков, не представил в срок документ за платената гаранция

Прокуратурата внесе искане за „задържане под стража“ на Пламен Бобоков, не представил в срок документ за платената гаранция

Defakto.bg

Въпреки платената гаранция от 1 милион лева, Пламен Бобоков ще бъде изправен пред Специализирания съд с искане за вземане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“. Делото е насрочено за 15 ч. днес.

Мотивът на Специализираната прокуратура да настоява и вторият от братята Бобокови да се окаже зад решетките е, че той не й е представил в срок документ за внесената гаранция. Задължението по Наказателно-процесуалния кодекс е друго – за внасяне в срок на определената гаранция.

Чл. 61 НПК гласи:

4) Гаранцията може да бъде представена от обвиняемия или от друго лице. При първоначално вземане на мярка за неотклонение гаранция или при изменение на мярката за неотклонение от подписка в гаранция съответният орган определя срок за представянето и, който не може да бъде по-малък от три дни и по-голям от петнадесет дни.
(5) Когато гаранцията не бъде представена в определения срок, съдът може да вземе на подсъдимия по-тежка мярка за неотклонение, а в досъдебното производство прокурорът може да направи искане по чл. 62, ал. 2 или чл. 64, ал. 1.
Както е известно, по разпореждане на наблюдаващия прокурор Генка Брезашка Пламен Бобоков бе задържан вчера, след като в сряда е внесъл определената му гаранция. Сумата е приведена по сметката на прокуратурата, след като  Специализираният съд е оставил без раглеждане жалбата  срещу нейния размер. Нещо повече, задължението е изпълнено преди Бобоков и защитата му официално да бъдат уведомени за съдебното определение. А вчера сутринта адвокат Ина Лулчева веднага уведомява прокурор Брезашка за внесения 1 милион, после и писмено я сигнализира, че арестът е незаконен, като прилага и платежните документи.
Факт е, че определеният от обвинението срок за внасяне на гаранцията е бил 15 юни, но е факт и друго – Специализираният съд се произнася след тази дата. Докато тече обжалването, гаранция не се дължи.
Нещо повече – вече има и прецедент. Братът на някогашната певица ЛиЛана Александър Деянов, също обвинен за член на ОПГ, декларира, че няма да плати определената му гаранция и е готов да влезе в ареста. Той не е задържан.
Новият арест разбуни духовете, а част от коментарите са, че подобни гръмки действия целят включително да изместят фокуса на вниманието от актуалните скандали около управлението.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е иззела над 10 хиляди дози наркотици и обвинила над 400 души в хода на операция „Бяло“

В операцията „Бяло“ бяха иззети над 10 хиляди дози наркотици, като палитрата е разнообразна – …

Управляващият интернет търсачка премахва от резултатите при търсене информация, за която се твърди, че е неистина

Лицето, което управлява интернет търсачка, следва да премахне от резултатите при търсене, информацията, включена в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.