Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата внесе искане за „задържане под стража“ на Пламен Бобоков, не представил в срок документ за платената гаранция

Прокуратурата внесе искане за „задържане под стража“ на Пламен Бобоков, не представил в срок документ за платената гаранция

Defakto.bg

Въпреки платената гаранция от 1 милион лева, Пламен Бобоков ще бъде изправен пред Специализирания съд с искане за вземане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“. Делото е насрочено за 15 ч. днес.

Мотивът на Специализираната прокуратура да настоява и вторият от братята Бобокови да се окаже зад решетките е, че той не й е представил в срок документ за внесената гаранция. Задължението по Наказателно-процесуалния кодекс е друго – за внасяне в срок на определената гаранция.

Чл. 61 НПК гласи:

4) Гаранцията може да бъде представена от обвиняемия или от друго лице. При първоначално вземане на мярка за неотклонение гаранция или при изменение на мярката за неотклонение от подписка в гаранция съответният орган определя срок за представянето и, който не може да бъде по-малък от три дни и по-голям от петнадесет дни.
(5) Когато гаранцията не бъде представена в определения срок, съдът може да вземе на подсъдимия по-тежка мярка за неотклонение, а в досъдебното производство прокурорът може да направи искане по чл. 62, ал. 2 или чл. 64, ал. 1.
Както е известно, по разпореждане на наблюдаващия прокурор Генка Брезашка Пламен Бобоков бе задържан вчера, след като в сряда е внесъл определената му гаранция. Сумата е приведена по сметката на прокуратурата, след като  Специализираният съд е оставил без раглеждане жалбата  срещу нейния размер. Нещо повече, задължението е изпълнено преди Бобоков и защитата му официално да бъдат уведомени за съдебното определение. А вчера сутринта адвокат Ина Лулчева веднага уведомява прокурор Брезашка за внесения 1 милион, после и писмено я сигнализира, че арестът е незаконен, като прилага и платежните документи.
Факт е, че определеният от обвинението срок за внасяне на гаранцията е бил 15 юни, но е факт и друго – Специализираният съд се произнася след тази дата. Докато тече обжалването, гаранция не се дължи.
Нещо повече – вече има и прецедент. Братът на някогашната певица ЛиЛана Александър Деянов, също обвинен за член на ОПГ, декларира, че няма да плати определената му гаранция и е готов да влезе в ареста. Той не е задържан.
Новият арест разбуни духовете, а част от коментарите са, че подобни гръмки действия целят включително да изместят фокуса на вниманието от актуалните скандали около управлението.

About De Fakto

Проверете също

Софийска градска прокуратура извършва проверка на дейността на Български пощи

Софийска градска прокуратура проверява дейността на „Български пощи“ ЕАД по сигнал за длъжностни и компютърни …

По искане на двама правосъдни министри: ВСС пак ще мъдрува уронвал ли е Иван Гешев престижа на съдебната власт

Почти година от първия опит за отстраняване на  главния прокурор Иван Гешев,  Пленумът на Висшият …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.