Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата откри нов престъпeн сговор покрай Бобокови, включи президентски съветник и действащ обвинител (допълнена и обновена)

Прокуратурата откри нов престъпeн сговор покрай Бобокови, включи президентски съветник и действащ обвинител (допълнена и обновена)

Defakto.bg

Пламен Бобоков незабавно да бъде освободен, разпореди Специализираният съд

Изненадващо, докато в Специализирания съд течеше делото по поисканото „задържане под стража“ на Пламен Бобоков, от прокуратурата разпространиха ново съобщение.

То е за нов „престъпен сговор“, разкрит сега след експертиза на иззетите в края на май телефон и таблет на този брат Бобоков. Като в съобщението изрично са посочени също секретарят по правни въпроси и антикорупция на президента Пламен Узунов и прокурорът от ОП-Русе Николай Николов. Нещо повече – с разрешение на съда днес се извършвали лични обиски, претърсвания  и изземвания при президентския секретар и магистрата.

Двамата наистина са назовани с инициали, но длъжностите им са изписани напълно, очевидно обвинението не крие, а сочи новите си „заподозрени“. За русенския прокурор, за да не останат съмнения е додадено и че миналата година е бил кандидат за шеф на ОП. И не е избран.

Соченият чл. 321, ал. 6 НК гласи: „Който се сговори с едно или повече лица да върши в страната или чужбина престъпления, за които е предвидено наказание лишаване от свобода повече от три години и чрез които се цели да се набави имотна облага или да се упражни противозаконно влияние върху дейността на орган на властта или местното самоуправление, се наказва с лишаване от свобода до шест години„.

Какъв точно и за какво точно е „сговорът“ от ПРБ не информират, след анализ на иззетото при претърсванията и изземванията днес щели да преценяват дали са налице „достатъчно доказателства“ за ангажиране на наказателната отговорност на Узунов и Николов.

Затова пък, в дух на откритост и прозрачност, вярно на трайната си вече практика, държавното обвинение за пореден път публикува избрани откъси от разменяни съобщения между Пламен Бобоков, от една страна, и Пламен Узунов и Николай Николов, от друга. В първия случай става дума за решение на Върховния административен съд, във втория – за неизбирането на Николов за окръжен прокурор.

А „данните“ станаха аргумент на специализираната прокуратура да настоява за ареста на Пламен Бобоков пред специализирания съд. „Специализираната прокуратура мотивира искането си за постоянен арест на бизнесмена Пламен Бобоков с контактите му с представители на президентската институция, изпълнителната власт и магистрати. В Съдебната зала беше споменато името на президента Румен Радев като евентуално лице с имунитет, с което Бобоков си е писал„, съобщи БНР.

От по-сетнешни изявления на прокурорите стана ясно, че новите „разкрития“ са техен аргумент да обосноват „опасността“ от освобождаването на Пламен Бобоков (виж по-долу). Както и че „буквално преди часове“ е образувано ново досъдебно производство, по което обвиняеми – засега – няма. А президентският съветник Пламен Узунов е извикан на разпит в специализираната прокуратура – като свидетел – и вече се е явил. Медии съобщават и за извършвани претърсвания в дома на Узунов в София, както и в жилището му в Пловдив.

Новите разкрития се случват насред последните скандали във властта, съсредоточени този път около премиера Борисов, след изтичането първо на запис, а после и на снимки. И след като Иван Гешев обяви за започнала проверка на записа – но само за това дали са използвани незаконни СРС или е направен монтаж, сиреч как е правен записът, не и на неговото съдържание.

Президентът Румен Радев, на свой ред, бе обвинен от премиера, че го следи с дрон. Държавният глава отказа да коментира това, тъй като неговата фантазия „има предел“, но настоя прокуратурата да провери дали снимките и записът са истински. Защити охулената Национална служба за охрана и обяви, че ще наложи частично вето върху промените в Закона за МВР, с които на практика се създава паралелна служба за охрана.

Взетият сега на мушка от прокуратурата секретар по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов е бивш директор на областната дирекция на МВР в Пловдив, беше вътрешен министър в служебния кабинет „Герджиков“.

Съобщението на ПРБ

„С постановление на прокурори от Специализирана прокуратура П.Б. е привлечен като обвиняем по досъдебно производство за участие в организирана престъпна група, създадена с користна цел и с участието на длъжностни лица. Спрямо същия е определена мярка за неотклонение – гаранция в размер на 1 млн. лв., която е бил длъжен да внесе до 14.06.2020 г., включително. Поради непостъпване на паричната сума по сметката на Специализирана прокуратура и непредставяне на платежен документ в указания срок, както и след събрани нови доказателства, спрямо обвиняемия е постановено „задържане под стража“ за срок до 72 часа, с оглед довеждането му пред Специализиран наказателен съд.

В хода на досъдебното производство е назначена и изготвена компютърно-техническа експертиза на иззети мобилни телефони и таблети, ползвани от обвиняемите по делото. Информацията, анализирана в хода на същата, надхвърля 200 GB. Видно от съдържанието на комуникация от изследвания мобилен телефонен апарат и мобилна компютърно-информационна система, ползвани от обвиняемия П.Б., се установява наличието на информация под формата на текст, звук и изображения. От същата е видно, че обвиняемият П.Б. е комуникирал с различни адресати, в това число лица с имунитет, висши държавни служители, както и с подсъдими и обвиняеми лица по дела на Специализирана прокуратурата, част от които се укриват в чужбина с цел избягване на наказателна отговорност.

Установена е и комуникация, осъществявана чрез различни мобилни приложения на обвиняемия П.Б., вероятно със секретаря по правни въпроси и антикорупция на президента П.У., както и с действащ магистрат – Н.Н., кандидатствал през 2019 г. За административен ръководител на Окръжна прокуратура – Русе.

След извършен наказателно-правен анализ на заключението на експертизата и приложенията към нея, наблюдаващите прокурори са констатирали доказателства за извършено престъпление по чл. 321, ал. 6 НК. В тази връзка на 19.06.2020 г. след разрешение на съдия се извършват лични обиски на лицата П.У. и Н.Н., както и претърсвания и изземвания. Изземват се веществени доказателства, относими към предмета на доказване, като след анализа им наблюдаващите прокурори ще преценят дали са налице достатъчно доказателства за ангажиране на наказателна отговорност на същите.

С оглед трайната практика на Прокуратура на Република България да информира българските граждани по дела с висок обществен интерес и след разрешение на наблюдаващите прокурори, Специализирана прокуратура публикува част от комуникацията на обвиняемия П.Б. с лицата П.У. и Н.Н., отнасяща се за два отделни случая:

Първият случай касае размяна на текстови съобщения между П.Б. и лице, обозначено като “Prezident-Pl. Uzunov“. От комуникацията е видно, че на

27.12.2018 г. „Prezident-Pl. Uzunov” изпраща поредица от съобщения на обвиняемия със следното съдържание: „Има само проект на решението“, „Първо ще го видиш ти“, „Още не подписано“. В отговор П.Б. пише: Разбрах“. На същия ден в 16.20 ч. обвиняемият получава от „Prezident-Pl. Uzunov” и снимков файл на съдебно решение, придружено с уточняващ текст: „Това

е ще е в оригинал“.

На 03.01.2019 г. „Prezident-Pl. Uzunov” изпраща на П.Б. линк към съдебно решение на състав на Върховен административен съд от дата 02.01.2019 г.

(първият работен ден на годината). Видно от публикуваното на интернет страницата на съда решение, същото е идентично с текста, изпратен от “Prezident-Pl. Uzunov” в 16.20 ч. още на 27.12.2018 г.

Вторият случай касае размяна на текстови съобщения между П.Б. и лице, обозначено като „Prok. Niki Nikolov“. Комуникацията между двамата е проведена в края на м. ноември и началото м. декември 2019 г. и съвпада с процедура по избор на административен ръководител на Окръжна прокуратура – Русе. Видно от протокол на заседание на Прокурорска колегия на Висшия съдебен съвет, проведено на 04.12.2019 г., след явно гласуване за административен ръководител е назначен друг кандидат, участващ в процедурата.

В тази връзка наблюдаващите прокурори ще преценят и това дали, в случая, че са налице доказателства за търсене на дисциплинарна отговорност на магистрата, респективно ще сезират главния прокурор на Република България“.

Пламен Бобоков: От 28 години съм в бизнеса, нормално е да познавам много хора, това ли ме превръща в престъпник?!

Пламен Бобоков, докато е под стража

Аз имам страшно много контакти, от 28 години съм в бизнеса, нормално е да познавам много хора, но това не ме превръща в престъпник – така Пламен Бобоков коментира пред репортери новите аргументи на прокуратурата за неговата „опасност“.

Бобоков продължи:  „С Пламен Узунов сме приятели и нищо повече – не ми е бил лоби или каквото и да било. С президента сме се виждали официално преди две или три години, не помня вече каква беше темата на разговора, но всяка нормална държава  винаги подпомага своите предприемачи,  колко предприемачи със 7 завода извън България познавате? Между другото, Бойко Борисов откри завода ни за рециклирани масла в Узбекистан. Познавам и прокурор Николов, той е мой приятел, но нямам нищо общо с процедурата за избор, а и той не е избран за окръжен прокурор на Русе.

Не знам кой чрез кого удря, знам, че искат незаконно да ме задържат, въпреки че съм си внесъл гаранцията.

Истината е, че нямам обяснение на ставащото, дойде като гръм от ясно небе, не мога да повярвам! Имената ни никога не са били заместави в нищо, от 18 години не сме ползвали офшорни сметки, а от 15 години нямаме офшорни компании. Ние сме бял бизнес, работим в целия свят, но се опитват да унищожат репутацията ни, най-ценният капитал в бизнеса.

Прокурорите: Като говори с лица от този калибър, може да повлияе и на разследването, ако е на свобода

Първият брифинг след арестите на Атанас Бобоков, Красимир Живков и други. Прокурор Генка Брезашка е най-вдясно

Новите данни, които представяме, се налагат за обосноваване на обстоятелството, че е налице реална опасност Пламен Бобоков да се укрие и извърши ново престъпление, защото притежава огромно влияние върху лица на висши държавни длъжности, лица с имунитет, обяви пред репортери Петър Белчев от Специализираната прокуратура (бивш районен прокурор на София, даде оставка след убийството на жена, подавала преди това ред сигнали срещу съпруга си).

Обвинителят поясни и че новите „разкрития“ няма да доведат до ново обвинение срещу Пламен Бобоков. Материалите, касаещи търговия с влияние, били отделени в друго досъдебно производство, образувано „буквално преди няколко часа, когато ни станаха известни тези факти и обстоятелства“.

И още: „Не става въпрос, че ще го обвиним в търговия с влияние, а като говори с лица от този калибър има възможност в настоящото наказателно производство да повлияе в процедурата на събиране на доказателства„.

После каза, че цитираното решение на ВАС (виж съобщението на прокуратурата по-горе) било за отмяната на „ареста“ на танкера Бадр, плаващ под либерийски флаг. А разговор на Пламен Бобоков с „вероятно с лице с имунитет“ касае концесията на пристанище в Либерия за срок от 25 г. Като Бобоков заявил на лицето с имунитет, че президентът на Либерия проявява интерес за изпращане на посланик на България в Либерия. Името на президента на България не бе назовано.

На въпрос какво престъпно има в тези разговори отговор не бе даден.

Прокурор Генка Брезашка, наблюдаваща делото срещу Бобокови, Красимир Живков и др., обяви: „Тези неща бяха използвани като допълнителна предпоставка от нас за задържане под стража, към невнасянето на гаранцията в срок. Добросъвестното поведение по отношение на гаранцията не беше налице. Другото основание е именно, че вече са налице обосновани предположения за извършване на престъплението, опасност от укриване и извършване на ново престъпление. В контактите, които установяваме, има и много други магистрати, на високо ниво, но на този етап нищо повече не можем да кажем„.

В крайна сметка, от тезата на държавното обвинение излиза, че „Дондуков“ 2 има мощни лостове за влияние върху независимата съдебна власт изобщо и прокуратурата в частност, след като познанствата там са почти фатални за събирането на доказателства. Изниква логичният въпрос: щом рискът магистратската независимост да се огъне е толкова реален и опасен  (а ако не е, защо обвинението го сочи като аргумент за налагане на най-тежката мярка),  то всекидневните уверения, че се работи само по закон и вътрешно убеждение голи декларации ли са? И само от едната страна на „Дондуков“ ли е заплахата?

Разбираме и че „лобисти“ могат да наклонят везните при избора на ръководни постове в ПРБ. Наистина ли?!

Президентството: Оставяме отправените внушения без коментар

„Президентската институция не е разследващ орган.

Информация за действията си трябва да предостави Специализираната
прокуратура, която следва да аргументира приоритетите в своята работа: кого и на основата на какви улики разпитва, в чие жилище и на основата на какви доказателства прави обиск.

Отправени внушения пред медии от страна на Специализираната прокуратура оставяме без коментар“, заявявяват от прессекретариата на президента.

 

Съдът: Гаранцията е платена, опасност от укриване няма

В края на деня се произнесе и съдия Вилислава Ангелова от Специализирания съд.

Пламен Бобоков незабавно да бъде освободен, разпореди тя.

Сред аргументите е, че обвиняемият е внесъл определената му от прокуратурата гаранция. Както и че не е налице опасност на свобода да се укрие, като е взето предвид и семейното му положение.

Определението не е окончателно, може да бъде протестирано пред Апелативния специализиран съд. Но постановеното от Специализирания съд в случая подлежи на незабавно изпълнение – законът дава възможност за това.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ивайло Дерменджиев за гласуваното недоверие от Общото събрание на адвокатите, за медиацията, правната помощ и ЕПЕП

На 25 февруари, след продължителни дебати, недоволства  и още по-конкретни искания, Общото събрание на адвокатите …

Различия в експертизи по ключовия въпрос шофирал ли е след употреба на наркотици обвиняемият Георги Семерджиев

С приемане на ключови експертизи в софийския градски съд продължава делото за тежката катастрофа на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

15 − eleven =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.