Последни новини
Home / Законът / Андрей Янкулов за новия „престъпен сговор“ : Двойният стандарт ще ни избоде очите

Андрей Янкулов за новия „престъпен сговор“ : Двойният стандарт ще ни избоде очите

Defakto.bg

Както вече информирахме, прокуратурата разкри нов „престъпен сговор“, след  експертиза на иззетите в края на май телефон и таблет на Пламен  Бобоков, когото спецобвинението упорито искаше да прибере в ареста, въпреки платената от него гаранция.  Не се получи. Засега.

Макар че медиите (примирено) пропагандираха разкритието на прокуратурата,   установеният „сговор“  между Бобоков, секретарят по правни въпроси и антикорупция на президента Пламен Узунов и прокурорът от ОП-Русе Николай Николов, не стана ясно в какво се изразява. Ще ни казват допълнително дали има достатъчно доказателства“ за ангажиране на наказателната отговорност на Узунов и Николов.

Традиционно обаче,  в дух на „откритост“ и „пpoзpaчнocт“,  дъpжaвнoтo oбвинeниe зa пopeдeн път пyблиĸyвa избpaни oтĸъcи oт paзмeняни cъoбщeния мeждy Πлaмeн Бoбoĸoв, oт eднa cтpaнa, и Πлaмeн Узyнoв и Hиĸoлaй Hиĸoлoв, oт дpyгa. B пъpвия cлyчaй cтaвa дyмa зa peшeниe нa Bъpxoвния aдминиcтpaтивeн cъд, във втopия – зa нeизбиpaнeтo нa Hиĸoлoв зa oĸpъжeн пpoĸypop.

Всичко  това се разви в петък на фона на ярките скандали с шокиращи  снимки на пачки,  аудиозаписи и пр.  на министър председателя, включително и на гръмотевичните  откровения на обвиняемия Васил Божков.  От Дубай,  той пък  сипе разкрития за изнудване, търговия с влияние,  милионни плащания по високите етажи, за да му върви бизнеса с хазарта и т.н и т.н.  СМС – и  (на кирилица и латиница) с финансовия министър  Владисилав Горанов и премиера Бойко Борисов подкрепят тезата му за недопустими  връзки и договорки на властта с олигархията. Насилено прокуратурата обеща  разследване на сигналите на хазартния бос, както и на компрометиращите държавата материали свързани с нейнимиер.  В тази посока обаче не се забелязва да изтича прокурорска  енергия.

По повод петъчните събития,  косвено засягащи президентската институция,  бившият прокурор и зам.министър на правосъдието  Андрей Янкулов, в личния си профил във фейсбук, коментира, че усещането за избирателно прилагане на закона остава.

С какво оповестената комуникация между един обвиняем и президентския съветник е „по-инкриминираща“ от тази между друг обвиняем и министъра на финансите?

С какво предварителното споделяне на бъдещо съдебно решение е „по-инкриминиращо“ от предварителното споделяне на факта на бъдещо обвинение?

Защото видимата за всички реакция е коренно противоположна.

Да, дяволът, както знаем, е в детайлите и действително е съвсем възможно приликата да е само на пръв поглед. Когато обаче детайлите са винаги неизвестни, няма как да не остане усещането за двоен стандарт и избирателност.

Каквото впрочем остава и след всяко оповестяване уж в публичен интерес на доказателства от текущи разследвания, което се прокламира като политика на „прозрачност“, след като развитието на други разследвания от не по-малък обществен интерес е обвито в дълбока тайна. Всеки опит за получаване не на доказателства, а дори само на информация за развитието им или мотивите за крайното решение по тях, се увенчава с неуспех.

Двойният стандарт ще ни избоде очите.

Бел.ред.( съботно – неделно) Добре, че на Минчо Празников му се размина.

About De Fakto

Проверете също

Мнозинството в парламента удължи на месец ваканцията на НС заради местните избори

Депутатите удължиха до 8 ноември времето, в което парламентът няма да заседава във връзка с …

Пет наказателни процедура срещу България обяви Европейската комисия

Европейската комисия представи в четвъртък  данни за хода на наказателните процедури срещу държавите от ЕС, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

17 − 13 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.