Последни новини
Home / Законът / Делото „Трайков-Прокопиев-Дянков“ приключи в спешен порядък в Специализирания съд, присъда на 28 юни

Делото „Трайков-Прокопиев-Дянков“ приключи в спешен порядък в Специализирания съд, присъда на 28 юни

Defakto.bg

Прокуратурата иска затвор и задържане 

В спешен порядък гръмкото дело „Трайков, Прокопиев, Дянков“ приключи в Специализирания съд. Днес бяха пледоариите на обвинение и защита, както и обясненията на подсъдимите. А прокуратурата поиска затвор и задържане за подсъдимите – имали значителни финансови ресурси и можели да се укрият, особено Иво Прокопиев.

Дянков е в САЩ и участваше в заседанието онлайн, не може да се върне заради отменените и невъзстановени полети.

След полунощ бе обявено, че присъдата ще бъде четена на 28 юни.

До съботното заседание, преляло и в неделя, се стигна въпреки наличната по график друга дата – 20 юли. Мотивът за забързването е да се осигури „правосъдие в разумен срок“.

Не е убедително, като се има предвид, че, по твърдения на прокуратурата, разследването за продажбата на миноритарния държавен дял в ЕВН през 2011 г. тече от 2014 г. след сигнал. Вестта за него гръмна в началото на 2017 г., когато заваляха призовките към Трайчо Трайков, Иво Прокопиев, после и към Симеон Дянков.

След внасянето на обвинителния акт през 2018 г. Софийският градски съд прекрати делото заради неясни и противоречиви обвинения и върна прокуратурата на „поправителен“.

После същото направи и Специализираният съд.

Процесът тръгна едва след третото внасяне на обвиненията.

На този фон провеждане на заключителните заседания след един месец не изглежда да е сериозна заплаха за „разумния срок“. Въпросът за обосноваността на обвиненията и изобщо за целта на воденето на въпросното дело е отделен. И няма връзка с финалната дата на процеса на първа инстанция.

Но последните дни освен „горещи“ на терена на управляващите и най-вече за премиера, станаха задъхани и за държавното обвинение в специализирания му клон –  редят се арести, разпити, разкрития (вчера бяха с прицел президентството).

В събота – забързан финал на „Трайков, Прокопиев, Дянков“.

Кипи усилен труд.

Обвиненията за са продажба на миноритарния държавен дял в ЕВН на занижени цени през 2011 г.

В четвъртък са заличени трима свидетели от управата на ЕВН. Отказано е призоваване на премиера Борисов – сделката е одобрена от Министерския съвет, както и на президента на КНСБ Пламен Димитров, участвал при обсъжданията на сделката в Съвета за тринстранно сътрудничество.

На бившия министър на финансите Симеон Дянков и на бизнесмена-издател Иво Прокопиев се търси отговорност за длъжностно престъпление по приватизацията по чл. 283а НК, на Дянков като извършител, на Прокопиев като негов помагач. Бившият министър на енергетиката и иконовиката, настоящ кмет на столичната община „Средец“ Трайчо Трайков пък е обвинен за безстопанственост, довела зо вреди в особено големи размери по чл. 219, ал. 4 НК.

Наказанието и за двете твърдяни престъпления е от 3 до 10 г. затвор, за присъди в този диапазон,  в средния размер настояха и прокурорите Емил Петров (брат на бившия следовател с говорящ прякор Петъп Петров и зам.-апелативен прокурор на София) и Наталия Станчева.

Както и за „задържане под стража“.

За Трайков обвинението настоява също да възстанови твърдяната щета от 21 млн.лв., за останалите – глоби.

Обвинения имат още изпълнителният директор и служители на инвестиционния посредник „Булброкърс“.

„Дневник“ публикува обясненията на всички подсъдими.

Ето част от тях.

Иво Прокопиев заявява, че не разбира за какво е обвинен и пита как може да има присъда за изразяване на мнение на заседание на Тристранния съвет за сътрудничество, чиито становища са консултативни, не задължителни.

И още: „Този, който първи говори за дяловете в ЕРП-тата е премиерът Борисов. В своето изказване на тристранния съвет от 27 март той правилно акцентира върху тях като „най-безсмислени“ да се държат от държавна гледна точка, акцентира и върху приватизацията на „Булгартабак“. В том 15 по делото, на лист „225 и половина“, който се намира между лист 225 и 226, може би нарочно не-номериран, премиерът Бойко Борисов казва преди мен за дялове ЕРП-тата, Цитирам: „В същото време имаме възможност през борсата да продадем и миноритарни дялове, които на практика особено в ерепетата, нищо не правят“. Край на цитата.

По-нататък в обсъжданията аз изразявам същото мнение, но за всички миноритарни участия на държавата. И съм обвиняем за това си мнение. За разлика от премиера Борисов.

Обратно към темата на делото и сделката. По тази причина, през този период, след юли 2010 не съм осъществявал никакъв контакт по темата продажба на акции на ЕВН – нито с г-н Дянков, нито с г-н Трайков, нито с екипа на „Булброкърс“. Не съм участвал в никакви срещи, не съм изпращал или получавал никаква кореспонденция. Тази тема не ме е вълнувала изобщо и нямам никакво участие в сделката.

В обвинителния акт прокуратурата твърди, че съм се срещал на неустановени дати с г-н Дянков до декември 2011 година, когато е извършена продажбата. Това е лъжа. Такива срещи извън НСТС по темата ЕВН не е имало. Най-малкото защото е трудно от другия край на света.

Освен всичко друго, самата приватизация на миноритарните дялове на ЕВН е извършена не от Симеон Дянков, а от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, оглавявана тогава от Емил Караниколов. В процеса на делото той отрече да му е оказван натиск при избора на инвестиционни посредници.

В моя случай става въпрос не само за недоказано обвинение, а за умишлено скалъпено фалшиво обвинение. То не е инструмент на правосъдието и не търси справедливост, а е инструмент за натиск, репресия и тормоз срещу неудобни за властта публични фигури.

Причината по отношение на мен е ясно. Неудобната за властта редакционна позиция на „Капитал“ и „Дневник“, на които съм издател е причина срещу мен, семейството ми, бизнеса ми да се оказва постоянен институционален натиск. Най-активна в репресивните мерки е прокуратурата„.

 

Трайчо Трайков е категоричен, че е невинен.“Мисля, че и вие се убедихте, че няма абсолютно нищо, в което да бъда обвинен за дейността си като министър на икономиката, енергетиката и туризма. На което вероятно се дължи и липсата на някаква смислена формулировка в обвинителния акт.

Бих могъл, но ще си спестя обясненията по всички измерения на абсурдността на този процес. Единствено ще кажа, че ефектът му върху мен се изразява в години блокиран живот, проблеми от всякакво естество, тормоз над мен и семейството ми. Надявам се всичко това да приключи„, заявява той.

Невинен, е позицията и на Симеон Дянков.

„Посочените в обвинителния акт обвинения са произволни и нямат общо с моята дейност. Обвинението, че съм разпоредил на Емил Караниколов да възложи изготвяне на приватизационна оценка на остатъчен държавен дял в размер на 33 % от капитала на „ЕВН България Електроразпределение“ АД, която е занижена, е абсурдно твърдение. В обвинителния акт е записано, че съм превишил властта си чрез разпореждане спрямо г-н Караниколов. Първо подобни действия спрямо г-н Караниколов аз не съм извършвал. Второ, Иво Прокопиев аз го познавам бегло, нямам никакви връзки с него.

Процедурата по определянето на стойността на акциите категорично изключва моето участие. С Емил Караниколов не съм се срещал, за да му разпоредя да бъде занижена оценката на акциите. Не съм имал контакти с „Булброкърс“ ЕАД нито по повод този договор, нито по повод друг договор.

Известно е от материалите по делото, че решение за приватизация на ЕВН е в резултат на решение на Министерски съвет, защото това е законното положение.

Заявявам още веднъж, че съм невинен. Аз не мога да въздействам на Караниколов, защото той като председател на Агенция по приватизация изпълнява решение на Министерския съвет. В качеството ми на министър на финансите ми е известна процедурата по Закона за приватизация, според която финансовите параметри на извършваните от лицензирани оценители оценки се извършва от надлежни експерти, които носят наказателна отговорност за занижени оценки. Определеният от тези експерти размер на оценките се контролира от Борда на Директорите, от Председателя на Агенцията по приватизация и от Комисията за държавен и финансов надзор“, изтъква Дянков.

 

About De Fakto

Проверете също

Мнозинството в парламента удължи на месец ваканцията на НС заради местните избори

Депутатите удължиха до 8 ноември времето, в което парламентът няма да заседава във връзка с …

Пет наказателни процедура срещу България обяви Европейската комисия

Европейската комисия представи в четвъртък  данни за хода на наказателните процедури срещу държавите от ЕС, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.