Последни новини
Home / Законът / Пламен Бобоков: Обвинението към мен за търговия с влияние е висша форма на цинизъм

Пламен Бобоков: Обвинението към мен за търговия с влияние е висша форма на цинизъм

Defakto.bg

Всички назначения в Русе – прокурори, съдии, директори на МВР, всеки държавен чиновник до портиер се назначава от областният координатор на ГЕРБ

Ходатайствах за назначаването на Николай Николов за окръжен прлокурор на Русе“.  Това заяви в ефира на bTV бизнесменът Пламен Бобоков, който беше пуснат под домашен арест,  въпреки опита на прокуратурата да го задържи след като бе платил рекордната гаранция от 1 млн. лв.   Срещу него и брат му Атанас Бобоков върви разследване за  незаконен внос и износ на отпадъци. В края на седмица Пламен Бобоков се сдоби с още едно – търговия с влияние.   Прокуратурата смята, че Бобоков като е лобирал за избора на  прокурор Николов да заеме  поста окръжен прокурор на Русе, е извършил престъпление.

Става дума за ходатайство на един изключително достоен прокурор, но може да видите, че е неуспешно, защото друг човек е прокурор на тази позиция„, каза  Бобоков  по повод обвинението и  съдържанието на есемесите.   „Аз съм  дал (есемесите), защото няма от какво да се притеснявам.  Не става въпрос за заслуга на специалните служби„, уточни   бизнесменът по повод обявените разкрития и разпространените от прокуратурата материали есемеси от телефона на Бобоков за комуникация между него и секретаря на президента Пламен Узунов.

Бобоков обясни, че е публична тайна как се печелят важните постове в Русе:

Всички назначения в Русе – прокурори, съдии, директори на МВР, всеки държавен чиновник до портиер се назначава от областният координатор на ГЕРБ, депутата Пламен Нунев „.   Той разбира се не го прави сам, каза Бобоков.   Първият стълб на влияние в държавата, каза бизнесменът.  Тези избори винаги са предопределени от два стълба на влияние, които определят кой къде и кога да отиде. Аз просто съм се възползвал от това, че имах близък приятел, който е близък до втория стълб и съм го помолил, ако може, да даде възможност на това момчеНищо повече, заяви Бобоков.  На въпроса, кои са тези два стълба бизнесменът отговори:

Всичко се знае в тази малка, под 7 млн. държава. Всичко се знае за тези два стълба на влияние и на власт. Обвинението срещу мен за търговия с влияние е абсурдно и висша форма на цинизъм.  Търговията с влияние предполага наличието на такова влияние, аз нямам такова влияние. Аз мога да търгувам само с масла“,   каза бизнесменът.  Добави, че и това обвинение не го изнендава, защото „в последните няколко дни всеки ден сме свидетели на това, как животът ни поднася нови дефиниции за цинизъм в нашата държава„.

Според прокуратурата  бизнесменът и президентският съветник са обсъждали  непубликувано  решение на ВАС за отмяна на заповед за забрана за отплаване на арестувания танкер.

Да, познавам секретаря Пламен Узунов, каза Бобоков. Считам го за приятел. Чак близки – не сме. Не сме си гостували на семействата. Съвет винаги съм търсил от него, той е много интелигентен, подготвен човек. Запознали сме се по служебни въпроси и през седмица – две може да сме се виждали за питиенце, за да обсъждаме злободневни теми„, посочи той.

На въпроса как Узунов е получил още непубликувано съдебно решение, Бобоков отговори: „Може да е имал връзки в деловодството, какъв е проблемът. Както виждате, нищо страшно не се е случило. Нали виждате, че се забавляваме в тази държава„.  Намекът очевдино беше към реакцията на  Бойко Борисов, който след оповестените от Божков есемеси между двамата, заяви, че се забавлява с тях. По същия начин Борисов обяви че се „забавляваме“ и когато изтече аудиозаписа от телефонния разговор , в който глас, подобен на неговия отправя  нецензурни думи и обиди към български и европейски политици, депутат от опозицията и др.

Ние имаме огромни интереси в Африка, ние сме компания с големи инвестиции зад граница. Имаме голям интерес в Либерия, имаме водещи американски партньори. Почти сме приключили процедурата по концесиониране на пристанище. И съм водил разговори с президента на Либерия, не на България, защото президентът на Либерия решава концесиите там, а не българският.  Така Пламен Бобоков коментира другата сюжетна линия от обвиненията срещу него. „Българският президент като един достоен и отговорен човек може да лобира за българския бизнес в чужбина. Истината е, че голямата дипломация зад граница се прави от бизнеса“, заяви Бобоков, който е категоричен, че не е лобирал за назначаването на определена личност като наш посланик в Монровия

Лобизъм в България е лоша дума в България, затова се стремя да я избягвам, но лобизъм в цивилизованите държави е страхотно нещо,  заяви Бобоков. Що се отнася до решението на ВАС за либийския танкер БАДР и как се е озовало то в него преди обявяването му, Бобоков заяви, че това е изключително грозен казус, „ заради който България скоро ще бъде обявена не само за бандитска, но и за пиратска държава“.

Оше: „Аз от 10 години имам бизнес в Либия. Ние работим с либийската национална петролна компания БРЕГА. Беше ми казано, че в случай че и последната инстанция на съда се произнесе против либийския интерес, България щеше да влезе в черен списък и да бъде забранен бизнес с български компании. Аз просто исках да разбера дали има смисъл да се ходи до Либия, защото  там имам хора, имам представители и дали има въобще има смисъл да сядаме и да се разбираме с нашите партньори„, обясни своя интерес към случая бизнесменът. Бобоков коментира и обвинението към него и брат му за незаконен внос на отпадъци от Апенините: Под  италиански боклуци се има предвид битовите отпадъци, но това няма връзка с нас, има внос на суровина, за производство на акумулатори, която се нарича оловна скрап. Това са скъпи материали. Струват 1500 евро на тон, това не е нещо, което хвърляш на улицата,  категоричен е бизнесменът.

На въпроса дали се познава с Васил Божков Бобоков отговори: „С Божков се познаваме от 90-те години, бяхме в една организация „Възраждане“, викаха й Г-13. Много добри познати сме. Ние се движим в един и същ и кръг и е нормално да се засечем, но никога не сме имали бизнес“.

По повод на нумизматичната колекция, която притежава с брат си и сбирката от антични предмети на Васил Божков Бобоков направи и любопитно сравнение: „С Божков никога не сме имали общ бизнес. Връзката ни е като двама собственици на Lamborghini. Единият притежава All Star (луксозен автомобил), другият е с трактор. Ние сме с трактора“.

Пламен Бобоков не скри, че  страхува за себе си, но заяви, че е крайно време някой да говори за случващоот се в държавата. На финала на интервюто си Пламен Бобоков каза: „Ние сме Бобокови. Бобокови не бягат, ние се борим до дупка. Няма да мръднем от България, няма да мръднем от София. Не ни е страх от правосъдие, това трябва да го знаят всички“.

About De Fakto

Проверете също

В конституционната комисия: многообразие от различия за разделението на ВСС на прокурорски и съдийски

Висшият адвокатски съвет, Съюзът на юристите, бивши конституционни съдии и др. се обявиха против разделянето …

Ниската натовареност на военните съдилища „обрича“ един съдия на пет дела месечно и 6 присъди – средногодишно

Натовареността на военните съдилища с дела продължава да намалява. Те са със  7 % по …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.