Последни новини
Home / Законът / Валентин Златев на разпит, доскорошният арестант Пламен Бобоков – също (допълнена и обновена)

Валентин Златев на разпит, доскорошният арестант Пламен Бобоков – също (допълнена и обновена)

Defakto.bg

„Намеците“ към президентството продължават

В един ден – днес, на разпит по дела на спецпрокуратурата, бяха две популярни личности. Доскорошният управител на „Лукойл“ Валентин Златев бе по призовка на Генка Брезашка на ул. „Черковна“ 90 – в сградата на спецправосъдието. Предприемачът Пламен Бобоков, до петък арестант, макар и за кратко (през което време биха могли да му снемат обясненията за всичко, интересуващо прокуратурата) – следобяд, в един от следствените кабинети на „Г.М.Димитров“.

Съвпаденията са говорящи, като се имат преввид и съботно-неделните заседания на Специализирания съд по друго дело – срещу Трайков, Прокопиев, Дянков, чието приключване се търсеше упорито (присъди все пак още няма, те ще са в неделя).

За призовката на Валентин Златев се знаеше отдавна, самият той в началото на юни изпрати позиция до медиите. В която заявяваше, че: Във връзка с опитите на известни и неизвестни политици да бъда причислен към т. нар. „олигархия на прехода“, заявявам, че в течение на 20 години съм бил мениджър на едни от най-успешните български предприятия, инвестирали над 3,6 милиарда долара в България. За този период те са внесли в хазната преки и косвени данъци за над 21 милиарда долара, разкрили са пряко или чрез свързани с тяхната дейност производства над 13 000 работни места и винаги са спазвали стриктно всички закони.

Ако въпросните господа не могат да направят разлика между мениджър и собственик, ги съветвам да се обърнат към някой от многобройните високопрофесионални български юристи, които да им помогнат да разберат тази разлика.

По повод спекулациите относно предстоящите ми свидетелски показания, вярвам, че България е правова държава, член на Европейския съюз, и декларирам, че винаги съм спазвал нормите на закона.

С ясното съзнание, че съм публична личност, често през годините съм подминавал с мълчаливо търпение многобройните злоупотреби с името ми. Смятам обаче, че към днешна дата всички граници на търпимост са преминати.

Не знам за какво съм „следващият“, но следващият ми ход е да защитя правата си по съдебен ред.

Пътьом името на Златев беше свързвано с разследването срещу Васил Божков, а после и с това сещу братя Бобокови, Красимир Живков и др.

На излизане от спецпрокуратурата – бил е на разпит като свидетел при наблюдаващата разследването срещу Бобокови и Живков Генка Брезашка – Златев обяви:

Не мога да разпространявам информация, защото това е приоритет на прокуратурата.

Отговорил съм на въпросите, които са ми зададени, нямам идея по кое разследване са и защо са ми зададени.

Познавам и братя Бобокови, и Красимир Живков.

За първи път влизам в тази сграда.

Нямам никакъв конфликт с г-н Валери Симеонов (който го беше обявил за олигарх и правеше съпътстващи изявления покрай създаването на държавна петролна компания – б.р.), питайте го него, той е в състояние всичко да каже! Въпрос на възпитание е. За държавната петролна компания – след като законодателят е преценил, явно е обосновано.

Всичко съм плащал категорично, ние сме най-проверяваната компания и в момента тече 5-годишна ревизия, всеки, който говори глупости, да извади факти!“

По-тайнствена изглеждаше призовката на Пламен Бобоков, за следобяд, в сградата на националното следствие на „Г.М.Димитров“ По неофициална информация, тя беше по делото за „престъпния сговор“ за търговия с влияние, по което самият Бобоков не е обвиняем.

Но пък по темата днес вече бяха разпоредени две проверки – от председателя на ВАС Георги Чолаков и от главния прокурор Иван Гешев.

От последвало съобщение на прокуратурата стана ясно, че предположенията са верни. Пламен Бобоков е викан като свидетел по „новото“ разследване. Нещо повече, публикуването на отбрани откъси от онлайн-комуникацията му (с неизменен адресат „Дондуков“ 2, продължават).

Прокурорското съобщение: Открихме нови комуникации

„Във връзка с отделените материали по досъдебно производство на  Специализирана прокуратура и образуваното ново за престъпно сдружение с  цел търговия с влияние, днес в Следствения отдел при СП е призован за  разпит П.Б.
С оглед на оповестената информация, събрана след анализ на изготвена  компютърно-техническа експертиза на мобилни устройства, ползвани от  П.Б., от председателя на Върховния административен съд е изискано за  послужване адм. дело № 11413/2018. Изискана е и справка за  администрирането и движението на делото, както и информация за  магистратите и служителите, дейността на които е била свързана с  неговото разглеждане.
При продължаващия анализ на големия обем от информация – над 200 GB,  съдържаща се в експертното заключение, е констатирана допълнителна  комуникация между обвиняемия П.Б. и П.У., секретар по правните въпроси и  антикорупция на президента. Същата може да има отношения към  дългогодишната професионална ангажираност на П.У. в системата на МВР,
както и в качеството му на министър на вътрешните работи в периода  27.01.2017 г. – 04.05.2017 г., а и като представител на администрацията  на държавния глава.
С оглед на високия обществен интерес и след разрешение от наблюдаващите  прокурори по реда на НПК, Специализирана прокуратура публикува снимков  материал от осъществена комуникация между П.Б. и „Prezident-Pl. Uzunov”,  отнасяща се до три отделни случая:
Първият случай се отнася до искане от 10.08.2017 г. на руски гражданин  за придобиване на българско гражданство. След проведено интервю, на  13.09.2018 г. Съветът по гражданство не е уважил молбата за българско  гражданство, с оглед постъпило възражение от страна на Държавна агенция  „Национална сигурност“, поради причини засягащи националната сигурност
на Република България. Видно от кореспонденцията, осъществена чрез  мобилно приложение, на 22 януари 2019 г. П.Б. изпраща до „Prezident-Pl. Uzunov” снимка на неуважената молба на руския гражданин.
Вторият случай се отнася до серия от съобщения, при които П.Б. изпраща  до „Prezident-Pl. Uzunov” данни за самоличността на български гражданин  от либийски произход, както и номера на заявление до директора на ГД  „Национална полиция“ за заличаването на данните от масивите на МВР,  свързани с полицейски регистрации и заявителски материали. Комуникацията  в тази посока П.Б. и „Prezident-Pl. Uzunov” осъществяват на 11-12 април  2019 г., 06 юни 2019 г. и 06 ноември 2019 г. Съобщенията от м. юни и м.  ноември 2019 г. на П.Б. до „Prezident-Pl. Uzunov” съдържат снимки на  самото заявление на лицето, както и входящ номер, който му е предоставен  от ГДНП при регистрирането на документа.
Третият случай се отнася до комуникация, в която на 18 декември 2019 г.  П.Б. иска от „Prezident-Pl. Uzunov” съдействие за установяване  собствеността на моторно превозно средство. На 19 декември 2019 г.  „Prezident-Pl. Uzunov” уведомява П.Б., че се касае за две МПС с марка  „Майбах“, собственост на конкретна фирма за отдаване на автомобили под наем.
Във връзка с горното е възложено извършването на цялостна проверка от  ДАНС и от Дирекция „Вътрешна сигурност“ при МВР. От Министерство на  правосъдието и от Президентството на Република България са изискани за  послужване всички относими към предмета на доказване по наказателното  производство материали“.

 

Отговорът на Президентството: Селективните „подборки“  изопачават реалността. А пълната медийна тишина за разпитите на премиер, финансов министър и депутат повдига въпроси 

В отговор на журналистически въпроси прессекретариатът информира, че получаването или отказът за получаване на българско гражданство се базира на предложение на министъра на правосъдието и обхваща становищата на няколко институции, включително прокуратурата, ДАНС, МВР. Отношение към тази процедура няма никой от секретарите на президента.

Прокуратурата продължава да отправя внушения за естеството на комуникацията на секретаря на държавния глава по правни въпроси и антикорупция на базата на селективно подбрани части, без да е ясен контекстът на разменяните съобщения. Подобен подбор създава предпоставки за различни внушения и интерпретации, които не отразяват обективната картина. Този подход буди безпокойство за целите на  избирателно огласяваната информация.

Тиражирането на тази комуникация, мотивирано с „висок обществен интерес“, повдига въпроса колко по-нисък е общественият интерес при проведените в пълна медийна тишина разпити на министър-председателя, министъра на финансите и народен представител по данни за корупция в особено големи размери.

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

sixteen − sixteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.