Последни новини
Home / Законът / Георги Чолаков нареди проверка във ВАС за „изтичане“ на решението за танкера Бадр

Георги Чолаков нареди проверка във ВАС за „изтичане“ на решението за танкера Бадр

Defakto.bg

Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков е разпоредил вътрешна проверка за „изтичане“ на решението за танкера Бадр. Това съобщиха от ВАС.

Поводът е разпространената от прокуратурата информация „за комуникация между лице, обозначено като “Prezident-Pl. Uzunov“ и Пламен Бобоков, при която е установено, че е разменена информация за неподписано от съдиите и необявено съдебно решение на ВАС“.

Става дума за откритията за нов твърдян „престъпен сговор„, обявен от държавното обвинение в петък, докато в Специализирания съд течеше делото за поисканото задържане под стража на Пламен Бобоков. Паралелно с оповестяването на извадки от комуникация между Бобоков и съветника на президента Пламен Узунов (разменени съобщения) обвинението ги изтъкваше и в съдебна зала с аргумента, че контактите на бизнесмена „на високи нива“ щяло да го направи опасен на свобода. По въпросната комуникация е образувано и ново досъдебно производство, с предположения за търговия с влияние, без обвиняеми.

Конкретно ВАС попадна в това „меле“ заради решението на съда от 2 януари 2019 г., с което бе свален „ареста“ на Бургаското пристанище на плаващия под либерийски флаг танкер Бадр. Задържането на кораба предизвика скандал у нас, а поискалият го частен изпълнител Тотко Колев бе дисциплинарно наказан.

Прокуратурата се притесни от това, че Пламен Узунов и изпратил на Пламен Бобоков чернова на съдебното решение, преди то да бъде официално обявено.

Но и до днес не е притеснена от факта, че премиерът Бойко Борисов предварително знае на кого се канят да повдигат обвинения прокурорите, преди да са го направили.

About De Fakto

Проверете също

Мария Павлова официално е зам.министър, след като ВСС я освободи като следовател

Прокуроската колегия на Висшия съдебен съвет освободи  Мария Павлова от заеманата длъжност „следовател“ и завеждащ …

Ивайло Дерменджиев 1 г. по късно: Два парламента и три правителства се смениха, но ВАдС остава стабилна институция

Точно преди една година новият Висш адвокатски съвет (ВАдС) с председател д-р Ивайло Дерменджиев встъпи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.