Последни новини
Home / Законът / Гешев подхвана прокурор Николай Николов от Окръжна прокуратура – Русе заради ходатайство на Пл. Бобоков

Гешев подхвана прокурор Николай Николов от Окръжна прокуратура – Русе заради ходатайство на Пл. Бобоков

Defakto.bg

Държавното обвинение се задвижи срещу прокурор Николай Николов в Окръжна прокуратура – Русе.  Това последва вчерашните изявления на  бизнесмена  Пламен Бобоков  в интервю пред БТВ,   че е ходатайствал Николов да стане окръжен прокурор в града заради качествата му на юрист и честен човек.  Интервюто пък бе по повод обявения в петък  от  прокуратурата   нов „престъпен сговор“, разкрит сега след експертиза на иззетите в края на май телефон и таблет на този брат Бобоков.  Изрично  бяха посочени  секретарят по правни въпроси и антикорупция на президента Пламен Узунов и прокурорът от ОП-Русе Николай Николов.

Става дума за ходатайство на един изключително достоен прокурор, но може да видите, че е неуспешно, защото друг човек е прокурор на тази позиция„, каза  Бобоков  по повод обвинението и  съдържанието на есемесите.  При избора на окръжен прокурор на Русе Николов получи само един глас „за“  на Георги Кузманов от префесионалната  квота на ВСС.

Аз съм  дал (есемесите), защото няма от какво да се притеснявам.  Не става въпрос за заслуга на специалните служби„, заяви Пламен Бобоков и добави, че обвинението срещу него  за търговия с влияние е висша форма на цинизъм.

Бизнесменът изрази опасение,  че подкрепата му може да доведе до неприятности за прокурора.  Подозрението му се увенча с успех.

В съобщение на държавното обвинение се казва, че главният прокурор Иван Гешев е разпоредил със заповед на Апелативна прокуратура – Велико Търново,  да бъде извършена проверка на  цялостната дейност на прокурор Николай Николов в Окръжна прокуратура – Русе за срок от три години. Проверката ще обхване всички възложени на магистрата преписки и дела, участия в съдебни заседания, както и евентуални пропуски или нарушения при осъществяване на правомощията му. Ще се проверява и евентуалната му връзка с обвиняемия Пламен Бобоков  или представлявани и управлявани от него юридически лица.

Проверката следва да приключи с писмен доклад, съдържащ данни за проверените материали, констатации, изводи и предложения в срок до 10.07.2020 г.

Отделно от това в Отдел 06 на Върховна касационна прокуратура е започнала проверка за евентуално извършени нарушения на Кодекса за етично поведение на българските магистрати от страна на Николай Николов, прокурор при ОП-Русе.

Срещу него и брат му Атанас Бобоков върви разследване за  незаконен внос и износ на отпадъци. В края на седмица Пламен Бобоков се сдоби с още едно – търговия с влияние.   Прокуратурата смята, че Бобоков като е лобирал за избора на  прокурор Николов да заеме  поста окръжен прокурор на Русе, е извършил престъпление, се казва в съобщението.

Бобоков каза още:  “ Всички назначения в Русе – прокурори, съдии, директори на МВР, всеки държавен чиновник до портиер се назначава от областният координатор на ГЕРБ, депутата Пламен Нунев „.   Той разбира се не го прави сам, каза Бобоков.   Първият стълб на влияние в държавата, каза бизнесменът.  Тези избори винаги са предопределени от два стълба на влияние, които определят кой къде и кога да отиде. Аз просто съм се възползвал от това, че имах близък приятел, който е близък до втория стълб и съм го помолил, ако може, да даде възможност на това момчеНищо повече, заяви Бобоков.

About De Fakto

Проверете също

Йорданова: Увеличението на заплатите в ГДО и ГДИН може да е факт още от 1 юли при план за ефективна реформа

Заплатите в Главна дирекция „Охрана“ (ГДО) и Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) могат да …

Трима младши прокурори встъпиха в длъжност в Районна прокуратура – Варна

  Димитрин Василев, Йоан Михайлов и Николай Налбантов встъпиха в длъжност като младши прокурори в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.