Последни новини
Home / Законът / Елена Йончева: Всяка седмица информирам Брюксел за корупцията в България. Европа няма да замълчи, казва тя

Елена Йончева: Всяка седмица информирам Брюксел за корупцията в България. Европа няма да замълчи, казва тя

Defakto.bg

„Страхувам се, въпросът е това да не ме накара да замълча“, заяви евродепутатът

Когато вероятно гласът на едни министър-председател казва: ще направя всичко възможно, за да изгори Йончева, не може да не се страхувам.

Да, страхувам се. Има ли разумен човек, който да не се страхува от подобна реплика. Въпросът е този страх да не ме накара да замълча„, заяви пред БТВ в интервю  от Брюксел евродепутатът от ПЕС Елена Йочева. Тя коментира репликата от  разпространения аудиозапис на глас наподбяващ този на  Бойко Борисов.  „Над 1 млн. българи слушаха този запис, предимно в социалните медии, и всички се надяваме това да не е истина. Затова изключително важно е да има прокурорска проверка, да бъде изследвана достоверността на този запис и гласа на г-н Борисов. Всички ние се надяваме това да не е неговия глас, защото това би бил страхотен удар, не срещу Борисов, а срещу България. В този запис чуваме как един лидер на европейска държава е готов да унищожи своя политически противник, чуваме как той нарежда да бъде унищожен един бизнес. Ние виждаме от този запис как няма разделение на властите. Това е страшно за една европейска държава„, коментира Йончева.

Тя призова прокуратурата да докаже или отхвърли автентичността на този запис, но изтъкна, че доверието в държавното обвинение е ниско след други подобни записи, например станалия известен като „Ало, Ваньо“ и Ало, Банов“, с който нищо не се случи.  Евродепутатът уточни, че е готова да подпомогне с всички средства на едно независимо разследване.

От записа се разбра, че според Гласа,  „Манолев ще изгори, ще му повдигнат днеска, утре обвинение и ще го съсипем. Аз го предупредих. Аз ще изгоря всичко, за да изгори Елена Йончева. Един няма да пощадя от наште“. Досега автентичността на записа не е  бъде потвърдена, но и  никой не е и отрекъл автентичността му.

Йончева  обяви, че всяка седмица информира Брюксел за корупцията в България, и увери, че наесен ще има резултати.  Това се случва на всяко събиране на антикорупционната група в Европейския парламент дава информация за политическите скандали в страната, ката тя. Информирала е еврокомисаря по вътрешен ред и е имала едночасова среща с шефа на европейската служба за борба с измамите.

Европа няма да мълчи пред това, което се случва в България. Ще видите септември-октомври месец конкретни резултати от нашата работа„, заяви Йончева.

По думите й  европарламентът в момента работи, за да направи подобни схеми невъзможни. За пример посочи, че ще бъдат наблюдавани антикорупционните мерки във всяка държава, състоянието на корупцията и медийната свобода, а по нейно настояване ще има специален мониторинг на България за средствата, които ЕК ще отпусне за борба с коронавируса.

За разпространените впоследствие снимки, на една от които се вижда премиерът Бойко Борисов, който спи в спалнята си в резиденция Бояна, евродепутатът каза, че е неморално, недостойно и унизително да бъде сниман спящ човек. „Но те шокират, защото те са моментна снимка на деградацията на българската политическа класа„, заяви тя.

Според Йончева последните изяви на бизнесмена с обвинения за 18 престъпления Васил Божков показват, че българският бизнес е бил принуждаван да връща средства към управляващите, мълчи, защото знае, че ще бъде ударен, но проговаря, когато бъде ударен. „Те смятат, че няма да бъдат ударени, ако мълчат, но това не е така. Политическата класа се самозабравя, тя мисли, че е безконтролна, но това не е така„, заяви евродепутатът и призова бизнеса да не мълчи.

По думите ѝ най-големият бич в България е корупцията, защото удря икономиката. Затова вече 13 години сме последни в Европа. Изпускаме шанса да бъдем достойна и развита България. Тези аудиозаписи и снимки показват цялата мерзост на политическата класа в България“,  каза още евродепутатът.

Йончева призова бизнесът да не страхува и да не си мълчи, защото един ден тази авторитарна власт; може да застигне всеки един от тях.

Относно отношенията си лидера на БСП Корнелия Нинова тя обяви, че няма проблем между тях.  Тя очевидно има проблем със своите структурни. Българската левица няма как да спечели властта, ако занимава цялото общество с вътрешни боричкания. Успешен ще е този лидер, който обедини партията. Такъв лидер ще подкрепя“, обяви Йончева.

About De Fakto

Проверете също

Мария Габриел: Не приемам държавата да бъде поделена между две коалиции за овладяване на съдебна власт и регулаторите

Меморандумът е опит за политическа търговия, прикрита зад привидни лозунги за спазване на принципи Няма …

ОС на Търговската колегия на ВКС постанови тълкувателно решение по въпроси, свързани с арбитражното споразумение

С Тълкувателно решение № 1/2023 г. от 21.02.2024 г. по Тълкувателно дело № 1/2023 г. Общото …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.