Последни новини
Home / Законът / Избраната от прокурорите във ВСС Даниела Машева даде оставка, ще тръгне нова изборна процедура

Избраната от прокурорите във ВСС Даниела Машева даде оставка, ще тръгне нова изборна процедура

Defakto.bg

Предлагат онлайн провеждане на Общи събрания за изслушване на претендентите

Избраната с голямо мнозинство при директен вот на прокурорите в страната през 2017 г. Даниела Машева даде оставка като член на Висшия съдебен съвет на третата година от петгодишния мандат. Машева бе и говорител на Прокурорската колегия, както и председател на Комисията по атестирането и конкурсите.

„Подала съм молба да бъде възстановена на предишната си месторабота като прокурор във Върховната касационна прокуратура“, каза тя пред Де факто. Не сочи конкретни мотиви за желанието си да се раздели с ВСС.

Оставката й е точка в дневния ред на Прокурорската колегия за сряда, както и на Пленума на съвета за четвъртък – макар и формално, напускането на кадровик трябва да мине през негово решение.

Машева е вторият напускащ тази Прокурорска колегия – първата преди няколко месеца бе Пламена Цветанова. Но, освен че за нея мотивът бе ясен – предложена бе от Иван Гешев за нов зам.-главен прокурор, Цветанова бе избраник не от професионалната, а от парламентарната квота (конкретно номинация на ДПС). И, макар че нейното място бе освободено в края на януари тази година, депутатите не са започнали процедура за попълване на Прокурорската колегия от тяхната квота. Не се и чува да имат подобни нагласи.

С Даниела Машева като пряко избрана от прокурорите ситуацията е различна. Законът за съдебната власт тук е въвел твърди срокове – в 7-дневен срок от предсрочното освобождаване на избраника, главният прокурор трябва да свика Общо събрание на обвинителите – първо за изслушване, после за пряк избор. Едва след насрочването на прекия вот, магистратите могат да издигат кандидатури, като това трябва да стане не по-късно от два месеца преди провеждане на избора. Очаква се изборните събрания да са през октомври-ноември. 

По принцип ВСС е от 25 членове, изборните са 22-ма – по 11 от професионалните квоти на магистратите и 11, излъчени от парламента, конкретно за всяка от двете колегии.

По повод оставката на Машева сега Прокурорската колегия ще предложи и промени в Правилата за провеждане на избори на членове на ВСС от професионалните квоти на съдиите, прокурорите и следователите.

Идеята е да се запише възможност Общото събрание, което изслушва номинираните претенденти за ВСС, да може да се провежда и онлайн. Мотивът – продължаващата опасност от заразяване с COVID-19. Факт е, през 2017 г., когато принципът един магистрат-един глас за първи път бе приложен спрямо професионалните квоти за ВСС, залите бяха пълни с магистрати, наблюдатели, журналисти. Което е неизбежно, защото този избор е публичен.

След гласуването на оставката на Даниела Машева, до избора на неин „наследник“ се очертава и друга любопитна ситуация – 11-членната по принцип Прокурорска колегия ще работи на ръба на кворума, който е от 8 човека. А номинално кадровиците ще са 9, като в бройката влиза и главният прокурор, член на ВСС по право.

 

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

15 − eight =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.