Последни новини
Home / Законът / Иван Гешев в Сандански: За прокуратурата няма недосегаеми, независимо от позицията, която заемат

Иван Гешев в Сандански: За прокуратурата няма недосегаеми, независимо от позицията, която заемат

Defakto.bg

 

„Докато аз съм главен прокурор, българската прокуратура няма да прави компромиси, подходът за всички ще бъде еднакъв. Единственото, с което ще се съобразява прокуратурата, е дали си нарушил закона или не.  Това е разграничителната линия“ . Това  е коментирал пред журналисти  главният прокурор Иван Гешев в Сандански, където се е провела спецакция срещу битовата престъпност.  За прокуратурата няма недосегаеми, независимо от позицията им, е заявил той, съобщи държавното обвинение.

Според Гешев,  прокуратурата показва на българските граждани „мрежата от зависимости между едър бизнес и политика, която е оформена на всички нива. Тя има намерение да преустанови тази мрежа, поне докато аз съм главен прокурор, компромиси няма да има за никого. След като може да бъде разпитан министър-председателят, след като може действащ министър в момента да се намира в ареста, не виждам защо да не бъде разпитан секретарят на президента“.  На въпрос дали  в крайна сметка президентският съветник Пламен Узунов ще бъде обвинен в нещо,  Гешев  заявява:  „За това дали секретарят по правни въпроси и антикорупция на президента ще бъде привлечен като обвиняем – решават наблюдаващите прокурори“.

Проблемите на прокуратурата на мен са ми ясни и взимам мерки. Кадровите проблеми на Министерския съвет и президентството, въпроси с морален интегритет, са въпроси на други институции. Не мога да решавам и техните проблеми“, изтъкнал Гешев.  Той е  посъветвал ръководителите на институциите да провеждат правилна кадрова политика. “Ако искат да няма политически последствия, да бъдат така добри да си правят правилен кадрови подбор и да спазват закона“.

Когато прокуратурата има съмнение за нарушение или опити за лобиране – взима мерки – така пък е коментирана  разпоредената в понеделник проверка за три години назад на  прокурор Николай Николов от Окръжна прокуратура-Русе, след като единият от братята Бобокови открито заяви, че  ходатайствал да стане окръжен прокурор, защото е “достоен прокурор”.

Главният прокурор съобщава,  че при акцията в Сандански  срещу група, която се занимава с разпространение на дрога, са намерени над 150 000 евро и други валути, както и наркотични вещества. Задържани са около 10 души.

„Сандански е хубав град  и е недопустимо да има стрелби с автомати, палежи, сбивания, това не е добре за гражданите и за бизнеса. Затова стремежът ни е в близката година тези проблеми да приключат. Ако хората, които правят тези неща, не преустановят криминалната си дейност, ще я преустановим ние“, предупреди главният прокурор.

При посещението си в Сандански главният прокурор и говорителят Сийка Милева са се срещнали  с прокурори от Районната прокуратура в града, а по-късно и  с жители на населеното място.

About De Fakto

Проверете също

Осъдиха ВАС за „очевидно“ нарушение на правото на ЕС, дължи солидарно с НАП обезщетение от над  110 000 лева

Върховният административен съд (ВАС) е осъден солидарно с НАП  да заплати обезщетение от над  110 …

Оспорвано с 5:4 гласа Избирателната комисия по избора на 2-ма членове на ВСС обяви и повторния вот за нередовен

С 5 на 4 гласа  Избирателната комисия по избора на 2-ма членове на ВСС от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.